TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.621,68 Ft (tonna)
Napraforgómag: 136.210,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.903,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.011,53 Ft (tonna)
Repcemag: 164.077,99 Ft (tonna)
Full-fat szója: 193.837,54 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,76
USD: 367,13
CHF: 402,25
GBP: 459,21
Hirdetés
Hatékony tarlóhántás a Jokerrel

Hatékony tarlóhántás a Jokerrel

Vető- és talajművelő gépek - 2021.04.18

A Horsch neve a kiváló minőségű talajmunkák garanciája Az aratás utáni tarlóbontás nagyon fontos művelet a termelők számára, hiszen a következő kultúra alapjait teremtik meg vele.

A sikeres tarlóbontáshoz az első lépés az aratás, amikor eldől, hogy milyen tarlót és milyen szecskázást hagytunk a kombájn mögött. A következő a tarlóhántás, majd a tarlóápolás, hogy mennyire tudjuk a növényi maradványokat, ezenfelül a kihullott magvakat bekeverni, és ezután következik a szalma baktériumok általi lebontása, ami talán a legfontosabb folyamat. A nagyon intenzív talajművelés, forgatás és az állandó nagy dózisú műtrágya csökkenti a talajéletet. Ezt úgy lehetne ellensúlyozni, ha egyre többen használnának takarónövényeket is. Természetesen a víz az úr, de a vetésforgónak megfelelően léteznek olyan takarónövény-kombinációk, amelyek nem visznek el annyi vizet a talajból, hogy a kultúrnövény később megsínylené azt. Ezt használják ki a no till termelők is.

h1

Tavaszi magágykészítés takarónövény után

A tarlóhántásnál a Joker rövidtárcsával már sekélyen teljes átfedéssel tudunk dolgozni, ez azt jelenti, hogy a kihullott magvakat úgy tudjuk sekélyre keverni, hogy közben teljes keresztmetszetben megszüntetjük a kapillaritást, a kipárolgást. A tarlóhántásnál a talajhoz adott baktérium felgyorsítja a szárlebomlást. Ezek a baktériumok normális esetben jelen vannak, ám az előbb említett intenzív talajművelés mellett pusztítja őket még az úgynevezett chemtrail is. Bár sokan hókuszpókusznak hiszik a baktériumok talajba keverését, a jelentőségéről meg-győző bizonyítékok vannak.

h2

Egy menetben kész a magágy

A Jokerre mellső aprító-, darabolóhengert is lehet szerelni. Ezt a hengert hidraulikus akkumulátoron keresztül biztosítjuk, és nagy nyomással tartjuk a földben. Általában a repce sekély, 2-3 cm-es tarlóhántására használják. Ezzel a kihullott repcemagok éppen olyan mélyre kerülnek, ahonnan még a nyáron ki is fognak kelni. Nagyon fontos technológiai elem olyan termelőknél, akiknél relatív rövid a repcevetésforgó, és két-három évente újra visszakerül a növény. A mag ezeken a földeken, amennyiben mélyebbre kerül a tarlóhántásnál, és nem csírázik ki még abban az évben, akkor két-három év múlva kultúrgyomként fog megjelenni. Ez például abban mutatkozik, hogy elvetettünk 30-40 magot négyzetméterenként, és 60 mag kel ki. Hagyományos sűrű soros vetésnél esélytelen a két-három évvel ezelőtt kiszóródott magokból kialakuló árvakelést eltüntetni.

h6

Hígtrágya-kijuttatás tarlóhántással egybekötve

A napraforgó is olyan növény, amely után általában magas tarló marad. Ezt is nagyon szépen le lehet „zúzni” a Joker mellső darabolóhengerével. Ezenfelül a feljött gyomokat is szépen bedarálja, így könnyebb lesz a vetés is, illetve a kihullott magvak nagy része ki fog csírázni, amit magágynyitással el is intézünk.

h3

A késhenger aprítja 
a szárat és rögöt tör

A rövidtárcsa esetében az egyik kérdés mindig az: ugrál-e a Joker? A válasz: nem ugrál! A mellső támasztókerekeken és a hengeren történik a mélységállítás. 
A vonórúd úszóban jár, tehát a traktorról nem kap billegtető mozgást, és a futómű hidraulikusan lengéscsillapított. A Joker nagyon nyugodt járású rövidtárcsa.

h4

Joker CT a napraforgótarlón

A lezáróhengerek is érdekes témát jelentenek. Sokféle hengerrel lehet rendelni a Jokert. Megtaláljuk az egy szoros, illetve a dupla hengereket is, így a termelő a neki legjobban megfelelő és a földjeihez legjobban illeszkedő hengerrel tudja felszerelni a gépet.

A Joker mindig ász a kézben!

h5

Joker CT RollFlex hengerrel

Szász Zoltán
+36 30 743 0302Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio


Címkék: rövidtárcsa, tarlóhántás, aprítóhenger, Horsch, tarlóbontás, Joker, darabolóhenger
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Enyhíthetők az aszályos évek az Alföldön

Az intenzív mezőgazdasági művelés következtében kialakuló talajszerkezeti változások miatt a nyári hőhullámok ...