TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.621,68 Ft (tonna)
Napraforgómag: 136.210,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.903,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.011,53 Ft (tonna)
Repcemag: 164.077,99 Ft (tonna)
Full-fat szója: 193.837,54 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,76
USD: 367,13
CHF: 402,25
GBP: 459,21
Hirdetés
Lépéselőnybe kerülhet a Case New Holland az e-traktorok terén

Lépéselőnybe kerülhet a Case New Holland az e-traktorok terén

Traktorok - 2021.04.01

Elektromos és önvezető traktorokat fejlesztő cégbe szállt be a Case IH, a Steyr és a New Holland márkákat birtokló CNH Industrial. A kaliforniai Monarch mindössze két éve létezik, de máris az egyik legígéretesebb vállalkozásnak tartják ezen a téren.

A CNH Industrial kisebbségi tulajdont szerzett az amerikai Monarch cégben. Az általuk fejlesztett traktor egyelőre prototípus fázisban van, de az együttműködés eredményeként szeretnék minél előbb piacra dobni. Az erőgép jól illeszkedik napjaink mezőgazdasági trendjébe, hiszen nemcsak humán munkaerőt vált ki, de a fogyasztók elvárásainak is megfelel a környezetbarát (zéró emissziós) működése révén.

A Monarch Tractor masinája jól kombinálja az elektromos üzemet, az automatizálást, a gépi tanulást és az adatelemzési képességet annak érdekében, hogy a gazdák még hatékonyabban, a hozamot maximálva termelhessenek. Az erőgép a gyártó ígérete szerint legalább 10 órás folyamatos üzemelésre lesz képes, és ennek alátámasztására az akkumulátorra 10 év garanciát vállalnak. A teljes újratöltés (220 V-ról) mintegy 4-5 órát vesz igénybe, de az egy személy által könnyedén kicserélhető – opcionálisan elérhető – akkumulátor 10 perc alatt újra munkaképessé teheti a gépet.

A traktor kezelővel és anélkül is dolgozhat, az utóbbi esetben előre be kell programozni a munkafolyamatokat. Okostelefon vagy más hasonló eszköz segítségével a gazdálkodó folyamatos jelzéseket kap a traktortól az adott terület időjárási körülményeiről, a munkavégzésről, de a gép közben milliónyi adatot is gyűjt, analizál és tárol (naponta 240 GB adatmennyiségről van szó).

A traktor elsősorban ültetvényekbe javasolt, a csúcsteljesítménye ugyanis 70 LE (55 kW), ám ebből munka közben 40 LE-t (30 kW) tud folyamatosan biztosítani. A gazdálkodók meglévő munkaeszközei jó eséllyel kompatibilisek a traktorral, így ezen a téren nincs szükség nagyobb beruházásra. A Monarch a kompakt traktorok 1,4–1,5 millió darabos éves eladást produkáló globális piacából próbál meg minél nagyobb falatot kiharapni a CNH Industrial segítségével.

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

 

Címkék: traktor, elektromos, önvezető, CNH Industrial, Monarch
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Amiről a talajszelvények mesélnek

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, valamint az AKIT ...