TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Talajművelés a Horschsal

Talajművelés a Horschsal

Vető- és talajművelő gépek - 2021.03.19

A Terrano család minimális bolygatással maximális hatásra képes A modern talajművelés a gondolkodással kezdődik. Miért bolygatjuk a földet, milyen mélyen és milyen intenzitással? 
A földnek jobb lenne, ha hozzá sem nyúlnánk, így nem égetnénk humuszt, nem kerülne nagy mennyiségű szén-dioxid a légkörbe, és kisebb lenne az üvegházhatás.

A bolygatásra mégis szükség van. Ha csak 10 cm mélyen mozgatjuk a talajt, akkor is egy hektáron több mint ezer tonna földet mozdítottunk meg. A környezet és erőforrásaink védelme érdekében azonban ezt a műveletet csak olyan mértékben végezzük, amennyire szükséges, például aratás után a tarlóhántást minél sekélyebben. Törekedjünk arra, hogy amikor munkagéppel dolgozunk, utána majdnem vetőmagágy-minőségű felszínt kapjunk. Ez azt jelenti, hogy a föld felszíne egyenletes, a korábbi csapásokat eltüntettük.

h1

Terrano 3 FX – mérföldkő a mezőgazdaságban

A Horsch már több mint 20 éve lerakta a Terrano gépcsalád alapjait. A talajművelés a kombájn mögött kezdődik. Annak függvényében, hogy milyen tarlót hagyunk magunk mögött, lesz sikeres vagy kevésbé sikeres a talajművelésünk.

h2

Terrano 3 FX – sekély tarlóhántás

A Terrano MulchMix kaparendszerével 5 cm mélyen már teljes átfedéssel tudunk dolgozni. Megszüntetjük a kapillaritást, a kihullott magvakat és gyommagvakat sekélyen bekeverjük a talajba, egyengetjük a talaj felszínét, terítjük a szalmát és pelyvát.

h3.a

Ultrasekély művelés a TerraCut kapával

Nagyon fontos, hogy hagyjunk növényi maradványt a föld felszínén, mert az egyre erősebb nyári napsütés nemcsak az élő növényeket égeti meg, hanem 
a csupasz termőföldet és a benne rejlő életet is. Amennyiben fedetlen marad 
a talaj felszíne, úgy az életközösség nagy része elpusztul. Próbáljuk ki, üljünk ki napközben a tarlóra néhány órára, és meglátjuk, mi történik – ugyanígy szenved az anyaföldünk is.

h4

TerraCut kapa

Az ultrasekély talajművelésre, ahol ezt el lehet végezni, a TerraCut kapa ajánlott, amellyel bárminemű keverés nélkül 2-3 cm-en elvágjuk a talajt és a növények gyökérnyakát abban a mélységben, ahonnan már tudjuk, hogy nem fognak kihajtani. A vetés előtti mélyebb talajművelés intenzitását a növény igényei szerint válasszuk meg, attól függően, milyen mélyre hatol a gyökere, illetve a szármaradványok bekeverése olyan mélyen történjen, hogy a vetésnél és a kelésnél ne okozzanak gondot.

h5

Terrano GX SteelFlex henger

Nagyon fontos, hogy amikor mélyművelést végzünk, a talajt azonnal tömörítsük is vissza, mert a légüres részek hátráltatják a gyökérfejlődést. Amennyiben jól sikerül a visszatömörítés, visszaáll 
a kapillaritás, és a víz akadálymentes mozgása is mindkét irányban megvalósul; szárazságnál felfelé, esős időben lefelé. Sokszor látható, és a termelők is tapasztalják, hogy egy jól lazított és visszazárt talajon nagy eső után le tud húzódni a víz, nem alakulnak ki belvizek.

h7

Terrano 3 FX: tarlóhántás és takarónövény vetése egy menetben

A Terranót őszi alapművelésben is több helyen használják. A szárnyak leszerelésével, csak a lándzsakapákkal fellazítjuk a talajt, egyenletesen bekeverjük a szármaradványokat és elegyengetjük a talajfelszínt.

A Terrano olyan univerzális szántóföldi kultivátor, amely az igen sekély és a 25 cm mélységű talajmunka között kompromisszum nélkül teszi azt, amit a termelő elvár tőle.

Szász Zoltán
30-743-0302

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracioCímkék: talajművelés, Horsch, Terrano
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A magyar fogyasztók aflatoxin terhelését vizsgálták a Nébih ...

A Debreceni Egyetem és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közös projektben vett részt: „A ...