TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 604 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,17
USD: 348,84
CHF: 399,18
GBP: 441,91
Hirdetés
A hengerek Mercedese – Talajművelés szakszerűen, gazdaságosan a Güttlerrel

A hengerek Mercedese – Talajművelés szakszerűen, gazdaságosan a Güttlerrel

Vető- és talajművelő gépek - 2015.07.23

A Güttler-cég június 5-én tartotta hódmezővásárhelyi új telephelyének, a dél-alföldi városban felépített mezőgazdasági gépgyártó üzemének avatóünnepségét. Nagy érdeklődés kísérte a szántóföldi gépbemutatókkal kiegészített rendezvényt, amelyen ott volt a tulajdonos házaspár, Gisela és Hans Güttler is.


A nyílt napon ötszázan vettek részt, közöttük gazdálkodók mintegy háromszázan, valamint hazai és külföldi partnerek, beszállítók, továbbá a két Güttler-cég, 
a kft. és a GmbH dolgozói.


Fontos gyökerek
A német Güttler házaspár 1996-ban alapította Hódmezővásárhelyen, bérelt telephelyen a Güttler Mezőgazdasági Gépgyártó és Szolgáltató Kft.-t azzal a céllal, hogy az általuk szabadalmaztatott művelőelemekből álló mezőgazdasági gépeket gyártson a nyugat-európai gazdálkodók számára, majd a magyar piacon is elindult az értékesítés. A vásárhelyi új 4300 négyzetméteres gyártócsarnok – az Új Széchenyi-terv Gazdaságfejlesztési Programja keretében, uniós támogatással – 15 ezer négyzetméteres saját tulajdonú telken épült fel, s 2014 novemberében vették használatba. A beruházás értéke csaknem 600 millió forint. A fejlesztés nyomán lehetővé vált nagy munkaszélességű eszközök gyártása, mivel a csarnok mindkét hajójába 5 tonna teherbírású, majd’ 20 méter fesztávú híddaru került.
A megnyitón Almási István, Hódmezővásárhely polgármestere mondott köszöntőt; igazi sikertörténetnek nevezte a munkahelyteremtő, környezettudatos magatartást tanúsító Güttler-cég működését a térségben. Amely cég egy gyeptelepítő és -ápoló GreenMaster-t adományozott Hódmezővásárhelynek.
S hogy miként született, ki álmodta meg, és mit tud a márka – minderről Hans Güttler tartott prezentációt. Mindenekelőtt elismerését fejezte ki mindazoknak, akik a beruházás megvalósításában közvetve-közvetlenül részt vettek, beleértve a cég ügyfeleit, a Güttler-gépek iránt bizalmat tanúsító vevőkört is. Fontosnak tartotta elmondani: „Nem feledkezhetünk meg az édesapámról, Fritz Güttlerről, aki 91 évesen ma is friss szellemű, de hosszabb utazásra már nem vállalkozik. Azokból a gyökerekből táplálkozik a cégünk ma is, amelyeket ő eresztett.” Több mint 70, a mezőgazdasági technikát előbbre vivő szabadalom fűződik a földműves-agrármérnök Fritz Güttler nevéhez, aki 1972-ben önállósult, majd 1981-ben elkövetkezett a Güttler GmbH megalapítása – a cég hagyománytisztelő vállalkozásként pozicionálja magát.

A hengerspecialista
Hans Güttler tulajdonos

Hans Güttler tulajdonos

Az első időkből (1970-es évek) a legismertebb Güttler-termék a direktvető-egység, majd a prizmahenger, amit 1978-ban szabadalmaztattak – a céget ma már hengerspecialistaként, a Güttler-hengert a hengerek Mercedeseként említik. Ez a talajművelő eszköz alul finom szemcsés, felül rögösebb, mélyen tömörített talajszerkezetet eredményez. Az így kapott kiváló magágy elősegíti a talaj nedvességtartalmának megőrzését, és jobb magbeágyazódást, tehát életerősebb növényállományt eredményez. A terméklista egyre hosszabb, nagy hangsúlyt helyez a cég a fejlesztésre, amely tevékenység a németországi szűkös telephelyük miatt erősebb a hódmezővásárhelyiben. A korábban Németországban konstruált gépek helyett ma már olyan gépeket fejleszt a cégnél egy magyar fejlesztő mérnökökből álló csoport, amelyek figyelembe veszik a magyar talajviszonyokon túl a kelet-európai termelők igényeit is. 
A Güttler Kft. aktívan képviselteti magát Szlovákiában, Szerbiában, Romániában és Oroszországban is.


A föld mesterei

Tamási Zsombor ügyvezető
Tamás Zsombor ügyvezető

A cég főbb termékei közül több szerepelt a szántóföldi bemutatón is: a rögtörő és tömörítő Güttler-henger; a magágykészítő Földmester; az alapművelésre kiválóan alkalmas PrimusPlus és PrestoPlus szántóföldi kultivátor; a tarlóhántásra kiváló SuperMaxx sokoldalú kultivátor (opcionális kiegészítőkkel, úgymint simító előtét, egyedi, speciális műanyagból fejlesztett alkatrészekből álló henger); a szántáselmunkálásra és magágykészítésre vetéssel egy menetben képes Avant és Duplex front magágykészítők, valamint a GreenMaster gyepápoló vetőkombináció.
A cég új fejlesztése, a Güttler SuperMaxx Profi kultivátor – amely termékfejlesztési különdíjat nyert a 30. AgroMashExpón – 10 és 12 méteres munkaszélességben, egész évben alkalmazható, többcélú eszköz. A vele elvégzett talajszellőztetés után a rögök sokkal jobban összetörhetők a hengerrel, de a hengerezés csak közvetlenül vetés előtt, azzal egyszerre célszerű. Amint a nyílt napon elhangzott, a fejlesztőcsapat most foglalkozik a SuperMaxx-ra csatlakoztatható vetőgép kidolgozásával. Szintén új fejlesztésű a cég LK 30 AS Földmestere, ami kisebb gazdaságok igényeihez igazodik; a beépített Güttler hengert önálló hengerezésre is lehet használni.
Hans Güttler „Legújabb trendek a talajművelésben” című előadásában arról is beszélt, a zöldítési program hogyan valósítható meg a napi gyakorlatban, a mai termelési viszonyok között, és a köztes növénykultúrák termesztése mit jelent a technológia számára. Arra a kérdésre, hogy nehezítés-e a zöldítés, így válaszolt: „igen, de nagy esély ahhoz, hogy a talajt feljavítsa a termelő”.


Tovább terjeszkedni
„A nyílt nap szervezése, lebonyolítása magyar munkatársaim kezében volt, első alkalommal mutathatták be a nagyközönségnek a gyártóbázist, és kitűnően megoldották – mondta a rendezvény végén lapunknak Hans Güttler. – Pozitív visszajelzéseket kaptam a résztvevőktől is, ami nagyon fontos, hiszen ez a város az otthonom lett, és fontos, hogy beilleszkedjünk az itteni életbe. Évente 5-8 alkalommal jövök ide, és mindig örömmel. (Hans Güttler életvitelszerűen Stuttgartban él – szerk.). A másik pozitívum, hogy a sok magyar partner mellett orosz, ukrán, szerb, román, lengyel üzletfelek, kereskedők is vállalták az ide utazást. Örömmel mondhatom, hogy a modell, amit kialakítottunk, működik, magyar munkatársaim ráéreztek erre az irányra, ötletekkel, elképzelésekkel jelentkeznek, és ezt szeretnénk folytatni. Én nem szólok bele a napi ügymenetbe, ez Tamási Zsombor ügyvezető feladata, de természetesen megbeszéljük az üzleti terveinket, céljainkat, az újításokat. A céget nem csupán pénzszerzési forrásnak tekintem, ahogyan mondani szoktam, egy rántott szeletnél több nem fér a gyomromba, arra törekszem, hogy maradjon több pénz a cégben, amivel tovább tudunk terjeszkedni. Valamikor három munkatárssal kezdtük, ma a német és a magyar üzemekben száznál többen vannak. Olyan munkatársakkal dolgozunk, és a jövőben olyanokkal szeretnénk, akik velünk együtt gondolkodnak, velünk együtt haladnak.”

Prototípusokat tesztelve

Mihály Károly vállalkozó a Csongrád megyei Székkutasról érkezett. Tizenhárom éve a Güttler partnere, 2002-ben vásárolt a cégtől egy hengert, azóta is használja, és maximálisan elégedett vele.

Mihály Károly vállalkozó
Mihály Károly vállalkozó
– Akkoriban már hallottam a Güttler-gépekről, jókat mondtak róluk – meséli a gazda. – Olyat kerestem, amelynek jó a rögtörő hatása, a mi vidékünkre ugyanis jellemző a száraz, rögös talaj. Egy pályázati lehetőséggel sikerült megvenni, nem csalódtam benne, pedig nagy igénybevételnek van kitéve. Nyolcvan hektár, részben saját, részben bérelt területen dolgozunk, és a géppel szolgáltató munkát is ellátunk. Búzát, árpát, kukoricát, napraforgót, takarmányborsót termesztünk. Tavaly jó termés volt, az idén a búza ígéretes, és a kukorica is jó lehet. Ehhez hozzájárul, hogy már a vetéssel egy menetben gondoskodtunk a talajerő megfelelő utánpótlásáról, de a betakarításig még sokat kinn alszik a növény. Gondolkodom egy nagyobb henger vásárlásán, a mostani 4,5 méteres, szeretnék egy 6 méter széleset venni, azzal nagyobb területet lehet befogni, hatékonyabb, gazdaságosabb. 
A Güttlernek tesztelek is prototípusokat, egy-két hétre kapok gépeket kipróbálásra, azután megbeszéljük a tapasztalatokat Hans Güttlerrel, aki járt már nálunk. Egyszóval, gyümölcsöző a kapcsolatunk, és örülök ennek a szép gyártócsarnoknak, ami méltó a céghez.”

 
Szerző: Seleszt Ferenc–Tóth Ibolya Fotó: Szabó Ákos

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Jövő év elején indulnak az új agrár- és vidékfejlesztési ...

Elkészült a 2024. évi pályázati menetrend az agrár- és vidékfejlesztési támogatásokhoz, csaknem 2900 milliárd ...