TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.533,52 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 60.309,76 Ft (tonna)
Napraforgómag: 125.139,53 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.843,07 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.570,69 Ft (tonna)
Repcemag: 160.516,26 Ft (tonna)
Full-fat szója: 202.220,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 593 Ft
Benzin ára: 573 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 382,59
USD: 355,01
CHF: 405,63
GBP: 445,79
Hirdetés
Az ezüstekétől a dupla tárcsás műtrágyaszórókig

Az ezüstekétől a dupla tárcsás műtrágyaszórókig

Vető- és talajművelő gépek - 2020.04.19

Két standot is berendezett az AGROmash EXPO–AgrárgépShow kiállításon a nagykőrösi székhelyű Pap-Agro Kft. Az „A” pavilonban a talajművelő gépekkel találkozhattak a látogatók, egyebek mellett a 6 méteres munkaszélességű, félig függesztett ERMO Hurricane 600 T rövidtárcsával, amely kimondottan profi gazdálkodók számára ajánlott.

A karbantartásmentes, hosszú élettartamú csapágyazás, a mechanikus mélységállítás, a hidraulikus csukás és az integrált futómű az alapfelszereltség részét képezi, s a robusztus konstrukció és a magas szilárdságú acél vázelemek nagy igénybevétel esetén is ki­­­váló munkaminőséget garantálnak. 
A te­­­kintélyes átmérőjű, 610 mm-es tárcsalapok kiválóan keverik és aprítják a ta­­­­­lajt 15 cm-es munkamélységig, s a gép a 83 cm-es gerendelymagasságnak is köszönhetően nagy átömlési keresztmetszettel bír. Kiállítottak még egy 7 késes talajlazítót, valamint egy 4 fejes Vari Evolution 124-es hidraulikus állítású ekét is, mégpedig csillogó ezüstre fújva – a gazdák mostantól ilyen színváltozatban is kérhetik a munkagépet.

A standon szintén központi szerepet kapott egy 3 méteres ERMO Mistral függesztett kultivátor, egy 6 fejes SPEV félig füg­­­gesztett eke, illetve egy egyfejes mélyszántó eke. Utóbbi kü­­lönlegessége, hogy egy kiegészítő, kisebb hátsó ekefejpárt is rászereltek (gyakorlatilag egy utóhántó ekefejpárt), amely 40 cm-es munkamélységben dolgozik, így a 80 cm mély barázdákat részben feltölti, ezáltal a vontatást végző traktor nem billen bele.

2 Melyszanto

A Pap-Agro Kft. újdonsága az az ERMO drénező lazító is, amellyel egy méter mélyen lehet megművelni a talajt. A gép lényegében 20 cm átmérőjű csatornákat húz – két késsel – a traktor nyomvonalában, s ezzel a módszerrel jelentősen javítani lehet a víz­­­­­­állásos területek minőségén.

A nagykőrösi forgalmazó kiállított termékei közül ezúttal sem hiányozhattak a Doda hígtrágyakezelő és -kijuttató gé­­­pek, s közülük az a hordozódob foglalta el a legnagyobb helyet, amely a köldökcsöves rendszerhez használt tömlő hordozására alkalmas (600 méter kapacitással). Az olasz gyártócég 5 késes injektorával 10–20 cm mélységbe lehet a talajba juttatni a hígtrágyát, akár 4-5 kilométeres távolságba, s a rendszer megtáplálására TLT-meghajtású szivattyú (150–200 köbméter/óra teljesítménnyel), illetve dízelmotoros vagy villanymotoros szivattyú is elérhető.

3a Dob

Az AGROmashEXPO–AgrárgépShow kiállításon mutatkoztak be a magyar gazdáknak az olasz Eurospand dupla tárcsás műtrágyaszórók, amelyek 600–3000 liter közötti tartálymérettel érhetők el, a szórásszélességük pedig 12-től 32 méterig terjed. A Pap-Agro standján az alapkategóriát képviselő, 1100 literes Galileo volt kiállítva, de már ez is azzal a kiemelkedő munkaminőséget garantáló Vibro-System rezgő alsó garattal van felszerelve, mint a magasabb osztályt képviselő társai.

4 Eurospand

Az elektromos vezérléssel ellátott Eurospand Jolly 18 már menetarányos kijuttatásra képes, határszélszóró berendezéssel van ellátva, és érdekessége, hogy egytengelyes, 4 tonna teherbírású vontatott szállítókocsira helyezhető. Ezzel a megoldással egy akár 2-3 ezer liter tartálykapacitású (vagyis majdnem 4 tonna össztömegű) műtrágyaszórót könnyedén elbír egy 80-100 LE-s traktor is, amely egyben a kardánhajtást is biztosítja a műtrágyaszóró számára. A forgalmazó szélesebb gumizást javasol az állítható szélességű futóművel rendelkező szállítókocsihoz, azzal ugyanis nemcsak a talajtaposása lesz kisebb, de a futása is stabilabbá válik.

Címkék: eke, műtrágyaszóró, Pap-Agro Kft., ERMO, hígtrágyakezelő
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Genezis Pétisóval a talajkímélő és fenntartható ...

A szántóföldjeinken végzett nitrogéntrágyázás mára közbeszéd tárgyává vált. Nyugat-Európában a szükségtelenül ...