TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Agritechnika 2023 – Szabad a pálya a következő fordulóra Élménybeszámoló egy német gazdálkodótól

Agritechnika 2023 – Szabad a pálya a következő fordulóra Élménybeszámoló egy német gazdálkodótól

Gépesítés - 2024.01.05

Két napot töltöttem a 2023-as hannoveri Agritechnica kiállításon, amelyet a Hannover Messe területén rendeztek meg. A kiállítás 389 000 négyzetméterén 52 országból 2811 kiállító osztozott. Szó szerint egy gombostűt sem lehetett leejteni. A helyszín nagysága, valamint az ennek ellenére tapasztalható zsúfoltság kiváló bizonyítéka a szakma élelmiszeripar iránti hatalmas érdeklődésének.

A vásár és kiállítás remek lehetőséget ad arra, hogy a gyártók bemutassák, hogyan szeretnék az agrárgazdasággal együttműködve megoldani a jelenlegi és jövőbeni problémákat. A szakemberek és mérnökök a rendezvényen kötetlenül tudnak beszélgetni, amire sajnos a mindennapi gyakorlatban kevesebb lehetőség adódik. Csarnokról csarnokra jártam végig a kiállítói standokat az expó teljes területén, és lehetőségem volt a gyártócégek képviselőivel, szakértőkkel és gyakorlati szakemberekkel konzultálni.

A csarnokokban épített emelvények kiváló rálátást biztosítanak a teljes kiállítói térre. A levegőben érezni lehetett a feszültséget és idegességet is, hiszen a piaci részesedésért, elsőségért folytatott küzdelem ezen a vásáron még kiélezettebbé vált. Számtalan, különböző technikákkal felszerelt gépet tekinthettek meg az érdeklődők, a gyártók hasonló, bár mégis eltérő modelljei versenyeztek egymással. A standokon a kiállítók képviselői magabiztosnak és büszkének tűntek, mégis a beszélgetések során éreztem rajtuk némi rejtett bizonytalanságot. A folyamatosan változó politikai, földrajzi, éghajlati és gazdasági körülmények komoly nyomást helyeznek minden piaci szereplőre. A feladatuk, hogy a gépeket és technológiákat a jelenleg hatályos és a jövőben hatályba lépő követelményekhez igazítsák, emellett képesek legyenek garantálni a funkcionális megbízhatóságot, és megkönnyítsék a gazdálkodók munkáját.

A gyártók számára hatalmas feladat a gazdák bevonása az innovációkba, meggyőzni őket az új folyamatok és technikák alkalmazásának előnyeiről, valamint hosszú távon támogatni őket ezen eszközök használatában úgy, hogy közben a tapasztalataikat tiszteletben tartják.

A világon nagyon eltérő felépítésű és méretű birtokokokkal találkozhatunk. Ez a változatosság pedig az alkalmazott eszközök széles skáláját hívta és hívja életre. Az ismert, optimalizált és sokak által kedvelt félautomata technológia olyan modern termékekkel versenyez, mint a tavalyi Agritechnica aranyérmese, a moduláris rendszerű, minden szántóföldi művelet elvégzésére alkalmas NEXAT traktor vagy a Magyarországon is forgalmazott Mzuri sávművelő-vetőgép. Jövőbe mutató lehetőségekkel is találkoztunk, mint a drezdai Fraunhofer Intézet fejlesztése, a rajtechnológia. Az innovációk közül melyik lesz majd a jövő útja? Hamarosan kiderül, mindenesetre izgalmas időszak előtt állunk.

A kiállítás legfontosabb témái

– Automatizálás és precíziós gazdálkodás a traktorok és más mezőgazdasági technológiák esetében

– Energiahatékonyság és az energiafelhasználás optimalizálása

– A hígtrágya alkalmazása

– Fizikai és biológiai növényvédelem alkalmazása a kémiai növényvédelem mellett

– Big data és mesterséges intelligencia

Ezeket külön keretbe kellene tenni, vagy máshogy elkülöníteni:

NEXAT, az Agritechnica 2022. évi aranyérmese

Az Agritechnica 2022 kiállítás tavaly elmaradt, a nevezett termékek díjazására viszont sort kerítettek. A 164 benyújtott pályázat közül a DLG által felkért zsűri szerint az aranyérmet a NEXAT érdemelte ki.

Agritechnika 2023 – Szabad a pálya a következő fordulóra Élménybeszámoló egy német gazdálkodótól

A NEXAT-Systemtraktor egy nagy fesztávolságú önjáró eszközhordozó platform: az egyes munkagépek cseréjével a teljes növénytermesztési feladatsor megvalósítható. A „mindent egyben” traktor elektromos hajtású, nagy fesztávolságú eszközhordozó a talajművelés-vetés-növényvédelem-betakarítás műveleteit képes elvégezni. Gyorscsatlakozó rendszere lehetővé teszi az egyes moduláris felépítésű munkagépek hatékony cseréjét. Mivel a tavalyi kiállítás elmaradt, a gépet idén mutatták be.

Mzuri sávművelő vetőgép különleges küldetésekhez

A MZURI Pro-Til 4 T nagy tartályos egymenetes sávművelő-vetőgép aggregátum (strip-till) ISOBUS rendszerrel egy tarlóművelésre tervezett gép, amely egy menetben végzi a talajművelést, a trágyázást és a vetést. A talajművelő csoroszlyák és a kerekek két sorban váltakozva vannak elhelyezve, hogy nagy teret hagyjanak a betakarítás utáni maradványok számára. Minden egyes talajművelő és vetőcsoroszlyát hidraulikus karok vezérelnek egymástól függetlenül, így biztosítva az egyes szakaszokra kifejtett pontos nyomást.

Agritechnika 2023 – Szabad a pálya a következő fordulóra Élménybeszámoló egy német gazdálkodótól

A Mzuri Pro-Til csak keskeny talajsávokat művel meg. A műtrágyát a megművelendő sáv teljes mélységében kijuttatja, a magokat az ellenőrzött mélységbe helyezi, ideális környezetet biztosít számukra, és segíti gyors csírázásukat, valamint egészséges növekedésüket, hogy a magok teljes mértékben ki tudják használni a bennük rejlő potenciált.

Mi az a rajtechnológia?

A rajtechnológia vagy „kollektív intelligencia” több munkagép összekapcsolását jelenti annak érdekében, hogy bizonyos feladatokat vagy feladatkombinációkat elvégezzenek.

Agritechnika 2023 – Szabad a pálya a következő fordulóra Élménybeszámoló egy német gazdálkodótól

A Fraunhofer Intézet Feldschwarm (ʼraj a szántóföldönʼ) ökoszisztémája olyan rendszer, amelyben különféle mezőgazdasági gépek, akár különféle márkák termékei közös irányítás alatt tudnak dolgozni, hogy bizonyos feladatokat elvégezzenek. Az intézet célja az ISOBUS továbbfejlesztett változatának létrehozása, amely a gyártók termékei közötti kommunikációt lehetővé teszi, így az egyébként önálló gépek „rajként” képesek együttműködni.

Címkék: Agritechnica
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Szürkemarhák kihajtása a Mura ártéri legelőire

Emlékezetes pillanatokat élhettek át a BfNPI Nyugat-Zala Tájegységének munkatársai 2024. május 7-én: közel ...