TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Őszi alapművelés Lemken-eszközökkel

Őszi alapművelés Lemken-eszközökkel

Gépesítés - 2023.11.10

A kiváló minőségben elvégzett talajmunkák erős alapot biztosítanak a következő évi termésnek

A sekély- vagy ultrasekély tarlóhántás, aztán a tarlógondozás előkészíti a talajt az őszi alapművelésre. A szántóföldi kultivátorral végzett alapművelés az őszi kalászosok vetése előtt a kedvező talajszerkezet és a vízmegtartás miatt is javasolt. A kultivátorok kíméletesen lazítják, porhanyítják, keverik a talajt.

A Karat 10 intenzív nehézkultivátor vágótárcsái függőlegesen vágják át a talajt, megkönnyítve az utána vízszintesen haladó kapatesteknek a jó minőségű porhanyító munkát. A kapagyorscserélőknek köszönhetően ugyanaz a munkagép alkalmas a víztakarékos sekély tarlóhántásra (10-15 cm), a talajgyógyító középmély lazításra (25-30cm) és az őszi alapművelésre (20-25 cm) is. A szántások közötti években különböző mélységekben végzett kultivátoros lazítás megújítja, regenerálja a talajt. A talaj vízbefogadása egyenletessé, a levegőzöttsége és a biológiai élete is optimálissá válik.

Őszi alapművelés Lemken-eszközökkel

A tárcsás alapművelés jól aprítja a növényi szárakat. Porhanyít, kever és sekélyen lazít is, de oda kell figyelni a talaj állapotára, mivel könnyen rombolhatjuk a talaj szerkezetét, ha túl száraz vagy túl nedves talajon tárcsázunk. A túl száraz talaj tárcsás művelésekor nő a rögösödés, porosodás veszélye. A talaj nedvességforgalma és levegőzöttsége szempontjából fontos a tárcsasorok után haladó elmunkálóhengerek tömörítő, lezáró munkája. A felszín tömörítésével csökken a talaj kipárolgása, mérséklődik az átlevegőzöttség, lassul a mikrobiológiai tevékenység. A Rubin 10 rövidtárcsa intenzíven és egyenletesen keveri a szerves anyagot a talajba 14 cm mélységig a 645 mm átmérőjű homorú csipkés tárcsalapokkal. Az egyedileg függesztett tárcsák egymástól függetlenül, rugózva munkálják át a talajt. Az első tárcsasor mögötti pálcasor eloszlatja a rögöket és szármaradványokat.

Őszi alapművelés Lemken-eszközökkel

Az ősszel lekerülő napraforgó- és kukoricakultúrák utáni alapművelésre több szempontból is a forgatásos művelés a legalkalmasabb. A szántás egyik előnye, hogy alkalmassá teszi a talajt az őszi és téli csapadék egyenletes befogadására és tárolására. A szántás időpontját mindig a talaj állapotának megfelelően kell megállapítani. A túl nedves vagy száraz talaj nem alkalmas a szántásra. Az előbbi esetben az eke hosszú, fénylő „szalonnákat” fordít, ami később rögösödéshez és porosodáshoz vezet. A talaj szerkezete romlik a kenés és gyúrás szerkezetromboló hatása miatt. A száraz talajon az eke rögöket, hantokat képez, aminek megint csak porosodás lesz a következménye. A szántáshoz legalkalmasabb talajállapot a nyirkos talaj.

A kukoricatarló mélyre forgatása alapvető növényvédelmi feladata mindenkinek, mert ezzel lehet a legnagyobb mértékben megakadályozni a kukoricamoly elszaporodását. A szántást magas szakmai színvonalon kell elvégezni, korszerű ekékkel és a szántás elmunkálásával. A Lemken Diamant 16 félig függesztett és a Juwel függesztett váltvaforgató ekéket felépítésük, kormánylemez-kialakításuk, az előhántók és a beforgatólemezek teszik alkalmassá a jó minőségű forgatásos művelésre. Az OptiQuick beállítási lehetőség segítségével az első ekefej fogásszélessége és a vontatási középpont gyorsan beállítható, ami a jó minőségű szántás feltétele.

Az őszi alapművelésnek alkalmazkodnia kell a talaj állapotához és nedvességéhez, mert az őszi talajmunka időzítése hatással lehet a talaj szerkezetére, biológiájára, vízháztartására és ezzel a következő évi termésre.

Címkék: lemken, karat, kultivátor, juwel, váltvaforgató eke, tarlóhántás, rövidtárcsa
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Egy cserépnyi bűbáj – Hogyan bánjunk muskátlink elszáradt ...

A muskátli maga a csoda! Ha kellő törődést kap, éjt nappallá téve azon fáradozik, hogy virágaival tavasztól őszig ...