TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Őszi vetés felkészült vetőgéppel - ne bízza a véletlenre! 

Őszi vetés felkészült vetőgéppel - ne bízza a véletlenre! 

Gépesítés - 2023.08.18

A nyári betakarítási szezon lassan az ország egész területén a végéhez közeledik, így elérkezett az idő, hogy felkészüljünk az őszi káposztarepce, illetve az őszi kalászosok vetésére.  

A lehető legjobb minőségű vetés elvégzéséhez szükséges a gép felkészítése, beállítása, valamint a megfelelő gépüzemeltetés. Egy olyan műveletről beszélünk, melynek esetleges hibáit a későbbiekben gépi beavatkozással helyrehozni nem lesz lehetőségünk. Ezt szem előtt tartva kell elvégezni a felkészülést. 

Első lépés a gépek elő- és felkészítése. Mindig a kezelési utasítás szerint járjunk el, fontos, hogy a gépkezelők alaposan megismerjék tartalmát, és aszerint járjanak el.

Traktorok esetében ügyelnünk kell a megfelelő pótsúlyozásra, gumiabroncsnyomás-beállításra, valamint a pontos csatlakoztatásra.

Vetőgépeknél ellenőrizni kell a kopó alkatrészek állapotát, magadagoló szerkezet épségét, hidraulikus részegységeket, szükség esetén vagy amennyiben nagy mértékű kopást tapasztalunk cseréljük az alkatrészeket. Lehetőség szerint használjunk mindig eredeti alkatrészeket.

Őszi vetés felkészült vetőgéppel - ne bízza a véletlenre! 

A mai modern pneumatikus gabonavető gépek sok esetben hidraulikus meghajtással rendelkeznek. Hidromotorok esetében szabad visszafolyó ág kiépítése minden esetben szükséges, ebben az ágban az ellennyomás nem haladhatja meg az 1,5 bar-t, ellenkező esetben károsodhatnak a részegységek.

A mechanikai összekapcsolást követően következik az elektromos rendszerek illesztése. Az intelligens gépek esetében ISOBUS-on történik a vetőgép kommunikációja az erőgéppel. Ez esetben nincs szükség külön monitorra a munkagéphez, minden műveletet, beállítást a traktor monitorjáról tudunk kezelni, ami számos előnyt hordoz magában. Például nem kell gondot fordítanunk a sebességjel-kalibrációra, mivel a traktor GPS rendszerével fog a vetőgép kalkulálni, így kiküszöbölve az esetleges csúszásokból származó eltéréseket. A vetés megkezdése előtt be kell állítanunk a kijelzőn a vetendő növényt, majd el kell végezni a leforgatási próbát a monitor utasításai alapján lépésről lépésre. 

Őszi vetés felkészült vetőgéppel - ne bízza a véletlenre! 

Ezt követően áttérhetünk a gépek fizikai konfigurációjára. Ügyelnünk kell rá, hogy más-más módon kell eljárni apró és normál méretű magnál.

Az alábbi beállításokat kell elvégeznünk:

  • ventilátorfordulat
  • vetési mélység
  • talajnyomás
  • magtakaró, magnyomó kerék

A fenti tételek mellett számos intelligens megoldás állhat a rendelkezésünkre. Amennyiben rendelkezünk pontos törzsadatbázissal, ami tartalmazza a táblahatárokat, nyomvonalakat megfelelő nevezéktannal, abban az esetben még nyomjelzőre sincs szükségünk. A vetés megkezdésétől automata kormányzással és szakaszvezérléssel tudunk dolgozni, aminek köszönhetően időt, üzemanyagot takaríthatunk meg.

John Deere traktorok esetében a MyJohnDeere rendszeren keresztül van lehetőségünk adatok küldésére és fogadására, valamint a távoli kijelzőelérés is segítséget nyújthat a vetési szezonban.

A KITE Zrt. különböző szolgáltatásokat kínál partnereinek a legmagasabb vetési minőség elérése érdekében:

• Differenciált vetési előírás tervezése

• Szezon előtti gépkezelői oktatás

• Törzsadatbázis kialakítása

• Szezon előtti traktor-munkagép kapcsolat kialakítása

• Dokumentációs oktatás és beállítás

• Telefonos segítségnyújtás

• Szezon közbeni gép-munkagép beállítás

Czenki József, precíziós gépüzemeltetési vezető szaktanácsadó

Őszi vetés felkészült vetőgéppel - ne bízza a véletlenre! 

Címkék: kite, őszivetés, john deere, vetőgép, karbantartás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Aminosavas készítménnyel bővült a UPL termékpalettája

A UPL különös figyelmet fordít a biostimulátorok fejlesztésére. Ilyen készítményeket azért érdemes az általános ...