TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
Megjelent az új CLAAS kasza, a DISCO 9700 páratlan sokoldalúsággal hódít!

Megjelent az új CLAAS kasza, a DISCO 9700 páratlan sokoldalúsággal hódít!

Gépesítés - 2023.07.21

Új típussal bővítette nagyméretű kaszákból álló kínálatát a CLAAS, a 9,5 méteres munkaszélességet kínáló DISCO 9700-as modell bevezetésével. Az ötféle alváltozatban érkező kasza verőujjas vagy gumihengeres szársértővel, illetve AUTO SWATHER rendrakó szalaggal is választható. Egy további, speciális szegmenst fed le a DISCO 9700 RC AUTO SWATHER, mely akár 60 tonna/hektár hozamú területeken is üzemeltethető, valamint akár 500 lóerő teljesítményű erőgépekkel is kombinálható.

Magas fokú rugalmasság az üzemeltetés és a felszereltségek tekintetében

Az új DISCO 9700-as sorozatot elsősorban a szabálytalan alakú vagy lejtőkkel tarkított táblákon gazdálkodók számára kínálja a CLAAS, hiszen ilyen körülmények között a nagyfokú rugalmasság nélkülözhetetlen a tökéletes átfedéshez. Emellett a gyártó nagyméretű kaszái kifejezetten alkalmasak a nagy hozamú területek művelésére. A típusból ötféle alváltozatot kínálnak:

 • DISCO 9700 COMFORT, szársértő nélkül
 • DISCO 9700 C BUSINESS, verőujjas szársértővel
 • DISCO 9700 RC BUSINESS, gumihengeres szársértővel
 • DISCO 9700 C AUTO SWATHER, verőujjas szársértővel és rendrakó szalaggal
 • DISCO 9700 RC AUTO SWATHER, gumihengeres szársértővel és rendrakó szalaggal

Az nagyméretű kaszák új típusai olyan kipróbált és bevált megoldásokat kombinálnak, mint például a gyors késcserét kínáló MAX CUT kaszasín, illetve az ACTIVE FLOAT felfüggesztés legújabb innovációkkal ellátott változata. A koncepció eredménye a tisztán betakarított takarmány és az állomány maximális védelme, amihez magas vágási frekvencia és hatékonyság társul, mindössze a kardánhajtás percenkénti 850-es fordulatszáma mellett.

Az új, optimalizált anyagáramot biztosító csúszótalpak a DISCO 8500, DISCO 9300 és DISCO 1010 típusokon mutatkoztak be 2022-ben. A DISCO 9700-as modelleken, valamint az összes frontkaszán is elérhető részegység segítségével a vágási magasság 15 mm mértékben emelhető. Kialakításuknak köszönhetően nem csak a nyershamu-szennyezettség mértékét csökkentik, de gyorsítják az állomány növekedését is, valamint csökkentik a vonóerő-igényt, ezáltal pedig a talaj védelme mellett kínálnak alacsonyabb fogyasztást.

Az óramutató járásával ellentétes irányban dolgozó kések és kaszatárcsák piros színű megkülönböztető festést kaptak, így a cserekések gyorsan a megfelelő tárcsához párosíthatók. A kivehető és mozgatható késtartó doboz 3 szegmensre osztott, a fekete színű, piros színű, illetve használt kések számára.

Megjelent az új CLAAS kasza, a DISCO 9700 páratlan sokoldalúsággal hódít!

Az innovatív rögzítő-keret szögben álló karjai biztosítják a tökéletes tömegközépponti függesztést a táblavégi fordulók vagy a közúti vonulás során, így védve a talajt és növelve a közlekedésbiztonságot. A kétféle AUTO SWATHER funkcióval szerelt modell megerősített fővázzal rendelkezik. A hidraulikacsövek (melyek alapfelszereltségként Kennfixx gyorcsatlakozóval rendelkeznek) és a villamossági csatlakozók biztonságosan elhelyezhetők a számukra kialakított tartókon, ha a kaszák tárolásra kerülnek. Bizonyos országokban mindkét AUTO SWATHER felszereltségű típuson elérhető opciós tételként a központosított zsírzórendszer, mely minden zsírzópontot kiszolgál, kivéve a kardántengelyeket.

Teleszkópos állítás és opcionális lejtő-kezelés

Valamennyi DISCO 9700-as változaton a teleszkópos karok a hidraulika segítségével 300 mm mértékben kitolhatók, illetve 50 mm mértékben behúzhatók (a teljes tartomány tehát 700 mm). Ennek köszönhetően ideális átfedés érhető el kanyarodás vagy lejtőn való munkavégzés közben is, illetve elkerülhetők a kaszálatlanul maradt csíkok. A teleszkópos karok fokozatmentesen állíthatók a fülkéből 8.80 és 9.50 méter között. Forgókon vagy lejtőn való kaszálás során az átfedés variálhatóan növelhető 50 cm értékig mindkét oldalon, biztosítva a csíkozás nélküli kaszálást ilyen körülmények közt is. Szállítási helyzetben a karok automatikusan összecsukódnak, így a magasság 4 méter alatt marad.

A talajkövetésre nincsenek hatással a teleszkópos karok, a széles központi függesztésnek és a kaszaegységek speciális, ikerkaros-megvezetésének köszönhetően. Emellett az ACTIVE FLOAT rendszer comfort verziója rendszeresen és automatikusan összehasonlítja az aktuális nyomásértékeket a célértékekkel, hogy ez alapján folyamatosan finomhangolja a talajnyomást. Az opcionális lejtő-kezelés szintén elérhető, ami egy szögszenzor segítségével állítja a teleszkópos karok kitolását és az ACTIVE FLOAT tehermentesítő rendszert mindkét oldalon. Ez a funkció megakadályozza a csúszást lejtőn, védi a talaj közelében található állományt és csökkenti a gépkezelő leterheltségét. Az AUTO SWATHER modelleken a hevederek sebessége ezzel összhangban automatikusan változik.

A mindkét karon önálló, non-stop típusú ráhajtás elleni védelem működik, mely ferde forgástengellyel működik: ha a kaszaegység akadállyal találkozik, akkor a kaszaegység felemelkedik és hátra mozdul, a lehető legmesszebb kerülve a veszélyes területtől.  

Megjelent az új CLAAS kasza, a DISCO 9700 páratlan sokoldalúsággal hódít!

Robusztus, alacsony karbantartási igényű hajtás

A kaszaegységek meghajtásáért új, Walterscheid P-Line típusú, háromszoros hosszkompenzációs kardántengelyek felelnek, speciálisan edzett, nagyméretű csúszóprofilokkal. Az új K-90 típusú nyomatékhatároló közvetlenül az univerzális kardánkereszthez van rögzítve, ezáltal gyorsan és egyszerűen cserélhető. Egy speciális, ferde fogazású fogaskerekekkel ellátott, dupla-görgős hajtás is elérhető az RC modelleken, a maximális áteresztés érdekében még a legnagyobb hozamú területeken is. Az új hajtásopció az alapfelszereltség része a DISCO 9700 RC AUTO SWATHER típuson, és opcionálisan elérhető az RC frontkaszákon és a DISCO 9700 RC BUSINESS modelleken.

AUTO SWATHER: maximális áteresztés a rendek csoportosításával is

Az új palettával a CLAAS bevezeti a piac két legerősebb, akár 500 lóerős traktorokkal is használható, rendcsoportosító hevederrel szerelt tárcsás kaszáját is, melyek a DISCO 9700 C AUTO SWATHER és a DISCO 9700 RC AUTO SWATHER modellek. Ezeket a munkagépeket a maximális hozamokat és takarmánymennyiségeket szem előtt tartva fejlesztették ki, speciálisan a lucerna, teljes növényi szilázs és a téli takarmányok betakarítására, a hagyományos kultúrák kaszálása mellett. A levágott anyag száradása veszteségek nélkül, hatékonyan és kíméletesen gyorsítható a két, ellentétes irányban forgó poliuretán szársértő segítségével. Emellett a kondicionáló a kaszaegység teljes szélességét lefedi, így megelőzve a dugulásokat.

A DISCO 9700 RC AUTO SWATHER újfajta kialakítása egyedi koncepciót kínál a különösen nagy hozamú növénykultúrákhoz, többek között módosított, innovatív anyagtovábbítást az 1100 mm szélességű, Kevlár-megerősítésű gyűjtőhevederhez és az azt követő rendre ürítéshez. A kettős dőlésszögnek köszönhetően nem csak az biztosított, hogy a heveder egyenletesen veszi fel az anyagáramot, de a kialakítás ahhoz is hozzájárul, hogy a kasza nagy mennyiségű takarmányt egyesíthessen egyetlen, tökéletesen formázott rendbe, a kasza után érkező gépek számára.

Az egyik vagy akár mindkettő hevederes egység is felhajtható, ha rendcsoportosítás nélkül kell dolgozni vagy ha a „19-12” metódussal zajlik a betakarítás. Utóbbi esetében a 19 méteres munkaszélességet 12 méterre egyesítik a következő menetben érkező, szabványos 4 rotoros rendképző számára, melynek munkaszélessége 12,7 méter. Ez a funkció akkor is hasznos, ha lassú az állomány növekedése vagy a kívánt hervadás mértéke alacsony. Az egyszerű tükrözési funkció egyetlen gombnyomással lehetővé teszi a kényelmes váltást a bal vagy jobb oldalon aktivált AUTO SWATHER heveder között.

Szabványos ISUBUS üzemeltetés

A DISCO 9700-as kaszák COMFORT és BUSINESS felszereltségű változatai teljes ISOBUS kompatibilitással rendelkeznek az alapfelszereltség részeként. A DISCO 9700 COMFORT esetében a kaszaegységek mozgatása előválasztás alapján aktivált hidraulikakörökkel történik, illetve a traktor táblavégi fordulókat kezelő rendszerével is kezelhető. További funkciók, például a teleszkópos karok állítása, a védőponyva mozgatása, illetve az ACTIVE FLOAT rendszer a LOAD SENSING hidraulikával vezérelt. A BUSINESS modelleken található LOAD SENSING hidraulikarendszernek hála ezek a funkciók a fülkében található gombokkal vezéreltek vagy az univerzális ISOBUS terminálról (például CEBIS, CEMIS 700 vagy CEMIS 1200) is irányíthatók. Az „F-gombok” kiosztása szintén lehetséges AUX-O vagy AUX-N keresztül, például a CMOTION multifunkciós menetkaron.

A legfőbb újdonságok röviden, az ötféle verzióban érkező DISCO 9700-as kaszákon:

 • Négy BUSINESS modell verőujjas vagy görgős szársértővel – ezek közül kettő AUTO SWATHER rendcsoportosítással –, valamint egy COMFORT modell
 • DISCO 9700 RC AUTO SWATHER típus új terményáram-koncepcióval, extrém-tartós ferde fogazású hajtóművel, valamint 1100 mm széles hevederrel, kettős dőlésszöggel, mindez a legnagyobb hozamú táblák leküzdéséért
 • Teleszkópos karok a fokozatmentesen állítható munkaszélességért, 8,8 és 9,5 méter között
 • Non-stop típusú ütközés elleni védelem a DISCO 9700 BUSINESS (hidraulikus) és a DISCO 9700 COMFORT (mechanikus) modelleken
 • ACTIVE FLOAT komfort tehermentesítő rendszer az összes DISCO 9700 típuson
 • MAX CUT kaszasín piros színű megkülönböztető festéssel a gyors késcserékért
 • Csúszótalpak a vágási magasság 15 mm mértékű emeléséhez: kevesebb nyershamu, gyorsabb növekedés
 • Új Walterscheid P-Line háromszoros hosszkompenzációs kardántengelyek, speciálisan edzett csúszóprofilokkal és új K-90 típusú nyomatékhatárolóval
 • Gumihengeres szársértő hengerek ferde fogazású fogaskerék meghajtással az RC modelleken, a maximális áteresztőképesség és stabilitás érdekében
 • Opcionális lejtő-kezelés az oldalirányú haladáshoz, talajnyomás és heveder-sebesség állítás
 • COMFORT és BUSINESS modellek teljes ISOBUS kompatibilitással
 • COMFORT: LOAD SENSING az ACTIVE FLOAT tehermentesítéshez, a teleszkópos karok és a védőponyva mozgatásához. Előválasztási lehetőség a kaszaegységek kiemeléséhez, összekapcsolhatóság a traktor táblavégi fordulókat kezelő rendszerével
 • BUSINESS: folytatólagos LOAD SENSING hidraulikarendszer, közvetlen vezérléssel az ISOBUS terminálon keresztül vagy a traktor táblavégi fordulókat kezelő rendszerén keresztül
 • Opcionális központi zsírzórendszer és olajhűtő, bizonyos piacok számára
Címkék: claas, disco, kasza
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Vesézzük ki a karbamid műtrágya „Környezetbarát használata ...

A 2023-ban a KAP Stratégiai Terv keretében indult el az Agro-ökológiai Program (AÖP), amely tartalmában az ...