TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.533,52 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 60.309,76 Ft (tonna)
Napraforgómag: 125.139,53 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.843,07 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.570,69 Ft (tonna)
Repcemag: 160.516,26 Ft (tonna)
Full-fat szója: 202.220,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 598 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,77000
USD: 353,22000
CHF: 404,42000
GBP: 444,53000
Hirdetés
Mentsük meg a földet!

Mentsük meg a földet!

Gépesítés - 2023.05.16

HORSCH gépekkel és technológiával a talajművelés hibái kiküszöbölhetők

Az igen intenzíven megművelt és talajtakaró nélkül maradt földek felszínét viszi a szél és a víz is. Ez a tavaszi simítózások, magágykészítések után mindig is jellemző volt, de a nemrég az autópályán bekövetkezett baleset és a tavalyi extrém aszály után egyre több ember kezdi felismerni a jelenséget. A gond azzal van, hogy az extremitásokból egyre több fordul elő. A csapadék nem rendeltetésszerűen jön, enyhébbek a telek, de csapadékszegényebbek, a nyarak pedig még szárazabbak és melegebbek.

Sokan a víz tárolásában látnák a megoldást, azonban jó tudni, hogy csak a téli csapadékkal a kukorica nem húzza ki az aratásig. Ehhez tájszerű vízgazdálkodásra lenne szükség, ami valószínűleg már nehezen lesz megoldható, mivel nagyon sok ember magántulajdonát sértené. Akkor most mi a teendő? Csináljunk mindent úgy, mint eddig, és kitart a rendszer, amíg kitart, utána meg a leghátsók tegyék be az ajtót? Van esetleg megoldás, amivel, ha a jelenlegi talajművelésünkön változtatunk, az utókor számára is lehetőséget biztosítunk?

Néhány dologban különbséget kell tenni: van a kiskerti veteményes, amely néhány (száz) négyzetméter, és a nagyobb, több száz- vagy ezerhektáros „veteményes”. Ami közös bennük, hogy mindegyiknek a földhöz van köze. Abban termelünk. A hagyományos növénytermesztés, az „ipari” egy picit más. Nagy területek és mindig relatív kevés idő jellemzi. A változás először mindig fejben dől el. Ezért is lenne ajánlatos a nagygazdaságok üzemeltetőinek kiskertekkel is foglalkozni. Ugyanis ha valamit elrontottam a veteményesben, de kimegyek a piacra és ott megveszem, a család nem marad zöldség nélkül, mégis óriási tanulságok születhetnek belőle.

A változás a kombájn mögött kezdődik

A változást legkönnyebben az aratás után tudjuk elindítani. Ekkor tudunk egyszerűbben technológiát váltani. A talajművelés ugyanis a kombájn mögött kezdődik, legyen az min-till, no-till, mulcsos technológia vagy más (1. kép).

Mentsük meg a földet!

1. kép. Joker RT – tarlóhántás rövidtárcsával

A tarló egyik oldalról már az első talajművelés milyenségét meghatározza. Ha rövid tarlót hagytunk, el kell végezni a tarlóhántást, ugyanis a tarló olyan, mintha kis kémények állnának ki a földből, párologtat (2. kép). Ha a no-till irányába kacsingatunk, akkor magas tarlót hagyjunk, ugyanis minél több nódusz marad, annál kisebb a tarlón keresztüli kipárolgás.

Mentsük meg a földet!

  2. kép. Cultro – ultrasekély tarlóhántás

A tarlóhántás után következik tarlóápolás, az árvakelés kikelése után. Az árvakelést, habár zöld és friss növényről van szó, nem szabad zöldítésnek otthagyni (3. kép).

Mentsük meg a földet!

3, kép. Cultro TC – ultrasekély tarlóápolás

Az intelligens zöldítésnél az egyik alapelv, hogy más növényeket használjunk, mint a kultúrnövény, ugyanis így tudunk még nagyobb diverzitást a talajba vinni. A tarlóhántás és tarlóápolás egy menetben talajegyengetést is jelenthet. Amikor mulcskultivátorral dolgozunk, teljesen mindegy, hogy sekélyen vagy mélyen húzzuk, földet visz magával, ezáltal a felszínt egyengeti, ezután pedig egyenletesebb, könnyebb lesz a vetés (4. kép).

Mentsük meg a földet!

4. kép. Cruiser XL – sekély intenzív tarlóápolás, talajegyengetéssel

A takarónövények vetése kulcsfontosságú. Mikor legyen elvetve? Az aratás után – no-tillben, tarlóhántás, tarlóápolás után vagy csak valamikor augusztus végén (5. kép).

Mentsük meg a földet!

5. kép. Avatar – no-till takarónövény vetése

Erre még az „expertek” sem biztos, hogy receptet tudnának írni, annyira sok mindentől függ, de 99%-ban a víztől. Ha van, lesz csapadék, akkor kikel a takarónövény, különben nem. A kikelt növény, él, fejlődik és párologtat. Hol állunk meg a vegetációja végén a nedvességmérleggel? Többet, kevesebbet, ugyanannyit párologtatott el, mint amennyit befogott? Ehhez hozzájön még a gyökérzet által végzett munka.

Általában augusztus végén, szeptember elején meg szoktak jönni az esők. Ekkor vetve a takarónövényeket nagyobb biztonsággal ki fognak kelni. Ha kikel a tarlóápolással egy időben vetett takarónövény, akkor a júliusi és augusztusi nagy melegekben irtózatos mennyiségű nedvességet tud elpárologtatni (6. kép). Ott, ahol van elég csapadék, ez nem gond, így jóval nagyobb zöldtömeg képződik, mind a felszínen, mind a felszín alatt.

Mentsük meg a földet!

6. kép. Terrano, MiniDrill – talajművelés és takarónövény vetése

A tarlóhántást és -ápolást a Horsch már jól bevált és ismert Terrano mulcskultivátoraival lehet elvégezni. A Terranót fel lehet szerelni a TerraCut kapákkal, amelyek alkalmasak ultrasekély művelésre (7. kép).

Mentsük meg a földet!

7. kép. TerraCut kapa

Ezt akkor tudjuk elvégezni, ha előtte a talajfelszín már egyenletes. A talajegyengetést a MulchMix kapák segítségével végezzük. Minél több sor kapa van a gépben, annál nagyobb az egyengető hatása, természetesen a vonóerőigénye is. Valamit valamiért (8. kép).

Mentsük meg a földet!

8. kép. Terrano GX – sekély tarlóhántás, talajfelszín-egyengetés

Mulcs bekeverése, felület lezárása

A mélyítő műveletet ugyancsak a Terranóval végezzük. A nagy mennyiségű szármaradvány bekeverésére a MulchMix kaparendszert használjuk. Csak annyi szármaradványt keverjünk be a talajba, ami elégséges ahhoz, hogy a vetést jó minőségben el tudjuk végezni. Ez a vetőgép milyenségétől függ. Van olyan vetőgép, amelyik könnyebben, és van olyan, amely kevésbé tud megbirkózni a felszínen maradt szármaradvánnyal (9. kép).

Mentsük meg a földet!

9. kép. Terrano – repcemagágy-készítés

A Terrano GX mélységállítása a mellső támasztókereken és a hengeren történik, ez egy pontos sík felületet képez, ezért lesz egyenletes utána a felület. A kapamező után egy egyengető tárcsasor műveli el a kapák általi nyomokat, és a henger zárja a felületet. Lezáróhengerből többfélével találkozunk, ezek közül a különféle talajokra a legmegfelelőbbet érdemes kiválasztani. Laza-középkötött talajokon a dupla RingFlex nagyon jó aprító hatással rendelkezik, és a nyitott henger még nedves körülmények között sem ragad be. Ezenfelül őszi alapművelésnél, akár a második hengertag elhagyásával, egy úgynevezett Winterpackerrá alakítható. Ebben az esetben a henger csak sávosan tömörít, és a kultivátort a mélységben tartja. A hullámosabb talajfelszínen a csapadék megáll, nem fog lefolyni.

Az SD és a SteelFlex hengerek a kötöttebb földekre ajánlottak (10. kép). A SteelFlex két hengerből tevődik össze, az első egy SD, a második egy RingFlex. Nagyon jó a mélynyomó hatása, a felületen pedig aprító hatással rendelkezik. Az OptiCover henger a RingFlex és egy pálcás henger kombinációja. A középkötött, lazább talajokon végez nagyon jó munkát. A RingFlex sávosan visszatömörít, a kultivátor mélységtartója, a 30 cm átmérőjű pálcás henger nagy fordulattal morzsás szerkezetet terít szét a felszínre.

Mentsük meg a földet!

10. kép. Terrano SteelFlex hengerrel

Az intenzívebb, mélyebb talajművelésre a Tiger AS a következő lépés (11. kép). A 23 cm-es húzástávolság mellett a nagy mennyiségű szármaradványt is tökéletesen bekeveri. Azonban itt is érdemes odafigyelni, hogy ne műveljük túl a talajt, és ne tüntessünk el minden szármaradványt. Ahol szükséges az intenzív lazítás, de kisebb arányú bekeverés is elégséges, ott az LD vagy ULD kapákat használjuk. A Tiger kapamező mögött egyengető tárcsasor rendezi a talajfelszínt, ezt követi a gumikerekes henger a kiegészítő SD hengerrel.

Mentsük meg a földet!

11. kép. Tiger AS – intenzív magágykészítés

Műtrágya-kijuttatás

Horsch mulcskultivátorokkal a helyspecifikus műtrágyázást is meg lehet valósítani (12. kép).

Mentsük meg a földet!

12. kép. Terrano – Partner HT – talajművelés és műtrágyázás egy menetben

Ehhez különböző tartályrendszerek állnak rendelkezésre, amelyekből akár kétféle műtrágyából lehet kevert műtrágyát kihozni. A kapák mögötti, depójellegű műtrágyázás óriási előnye, hogy a műtrágya hosszú ideig a növények számára felvehető állapotban marad. Ezenfelül a depóműtrágyázással a növények gyökereit oda is tudjuk csalogatni, ahova a műtrágyát kihelyeztük, így nagyobb és mélyrehatóbb gyökértömeget lehet felépíteni. Ezzel a későbbi stresszes időjárást könnyebben átvészeli a növényünk.

Egyre többször hallani az egészségesebb táplálékról. Ez azt is jelenti, hogy még egészségesebb tápanyagot kellene előállítani. Az egészségesebb környezetben valószínűlegegészségesebb növények fejlődnek, és mindez a talajból indul ki.

Szász Zoltán

+36 30 743 0302Címkék: horsch, talajművelés, terrano, magágykészítés, tarlóhántás, műtrágyázás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Jövedelmező gazdálkodás minden évjáratban – A szója még ...

A szója betakarítása a végéhez közeledik. A középérésű szóják jó része még a szántóföldön van, de a korai, igen korai ...