TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
Jön a műtej, amely révén minimalizálható a gyártás vízigénye

Jön a műtej, amely révén minimalizálható a gyártás vízigénye

Állattenyésztés - 2023.05.08

Immár nemcsak a felvásárlási árak miatt aggódhatnak a tejtermelők, ugyanis a műhúsok után érkeznek a műtejek is, amelyeknek a hagyományos értelemben vett tejtermékekhez semmi, de semmi közük nincs.

A hústermelés fenntarthatóságának vagy fenn nem tarthatóságának a kérdése folyamatosan napirenden van. Ezidáig elsősorban a műhúsok kerültek a figyelem középpontjába, de immár a tejtermékeket is elérte.

A technológia itt egyelőre még nem olyan fejlett, mint az Impossible Foods vagy a Beyond Meat műhúsainál, amelyeket már kereskedelmi forgalomban is lehet kapni, és akár Magyarországon is megkóstolhatjuk vegán hamburger formában.

A műtejgyártás még nincs ilyen előrehaladott állapotban, ám például a Perfect Day nevű startup cég laborban fejlesztett proteinből csinált fagylaltot. Azoknak, akik érzékenyek a tejfehérjére, ma már széles választékban kínálnak a gyártók gabona- és magtejeket. Azonban, ha inzulinrezisztenciával is küzdenek, akkor a növényi tejek között is erősen válogatni kell.A New Culture cég a tejtermékeket alkotó két alapvető proteint, a kazeint és tejsavót próbálja előállítani laboratóriumában. Sikerült is egy olyan műmozzarellát készíteniük, amely meglepően jól szerepelt a vakteszteken.

Ennél mikrobáknak adnak genetikai iránymutatást a tejben lévő fehérjék előállításához. Hasonló elv alapján dolgozik a már említett Perfect Day is: tejsavót állítanak elő, amit a tejtermékekben található egyéb komponensekkel kevernek.

Állítják, hogy megoldásukkal 98 százalékban csökkenthető a víz-, illetve 65 százalékban az energiafelhasználás. Természetesen hatalmas a verseny a kutatók között, a hagyományos tejipar szereplői pedig nyilván nem hagyják szó nélkül a teljes ágazatot érintő változásokat.

(Fotó: Perfect Day)

Címkék: , tej, labor, protein, gabona, tejfehérje, vízfelhasználás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Azálea (Rhododendron spp.) - A kerti ékszer

Az azálea, amely a Rhododendron nemzetség tagja, az egyik legkedveltebb dísznövény a kertészek körében. Gyönyörű ...