TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.533,52 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 60.309,76 Ft (tonna)
Napraforgómag: 125.139,53 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.843,07 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.570,69 Ft (tonna)
Repcemag: 160.516,26 Ft (tonna)
Full-fat szója: 202.220,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 593 Ft
Benzin ára: 573 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 382,59
USD: 355,01
CHF: 405,63
GBP: 445,79
Hirdetés
Jön a műtej, amely révén minimalizálható a gyártás vízigénye

Jön a műtej, amely révén minimalizálható a gyártás vízigénye

Állattenyésztés - 2023.05.08

Immár nemcsak a felvásárlási árak miatt aggódhatnak a tejtermelők, ugyanis a műhúsok után érkeznek a műtejek is, amelyeknek a hagyományos értelemben vett tejtermékekhez semmi, de semmi közük nincs.

A hústermelés fenntarthatóságának vagy fenn nem tarthatóságának a kérdése folyamatosan napirenden van. Ezidáig elsősorban a műhúsok kerültek a figyelem középpontjába, de immár a tejtermékeket is elérte.

A technológia itt egyelőre még nem olyan fejlett, mint az Impossible Foods vagy a Beyond Meat műhúsainál, amelyeket már kereskedelmi forgalomban is lehet kapni, és akár Magyarországon is megkóstolhatjuk vegán hamburger formában.

A műtejgyártás még nincs ilyen előrehaladott állapotban, ám például a Perfect Day nevű startup cég laborban fejlesztett proteinből csinált fagylaltot. Azoknak, akik érzékenyek a tejfehérjére, ma már széles választékban kínálnak a gyártók gabona- és magtejeket. Azonban, ha inzulinrezisztenciával is küzdenek, akkor a növényi tejek között is erősen válogatni kell.A New Culture cég a tejtermékeket alkotó két alapvető proteint, a kazeint és tejsavót próbálja előállítani laboratóriumában. Sikerült is egy olyan műmozzarellát készíteniük, amely meglepően jól szerepelt a vakteszteken.

Ennél mikrobáknak adnak genetikai iránymutatást a tejben lévő fehérjék előállításához. Hasonló elv alapján dolgozik a már említett Perfect Day is: tejsavót állítanak elő, amit a tejtermékekben található egyéb komponensekkel kevernek.

Állítják, hogy megoldásukkal 98 százalékban csökkenthető a víz-, illetve 65 százalékban az energiafelhasználás. Természetesen hatalmas a verseny a kutatók között, a hagyományos tejipar szereplői pedig nyilván nem hagyják szó nélkül a teljes ágazatot érintő változásokat.

(Fotó: Perfect Day)

Címkék: , tej, labor, protein, gabona, tejfehérje, vízfelhasználás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A pálinkakészítés művészete: képzéssel marad versenyképes a ...

Magyarországon a pálinkafőzés nem csupán gazdasági tevékenység, hanem mélyen gyökerező kulturális örökség is. A ...