
Jön a műtej, amely révén minimalizálható a gyártás vízigénye
Állattenyésztés - 2023.05.08
Immár nemcsak a felvásárlási árak miatt aggódhatnak a tejtermelők, ugyanis a műhúsok után érkeznek a műtejek is, amelyeknek a hagyományos értelemben vett tejtermékekhez semmi, de semmi közük nincs.
A hústermelés fenntarthatóságának vagy fenn nem tarthatóságának a kérdése folyamatosan napirenden van. Ezidáig elsősorban a műhúsok kerültek a figyelem középpontjába, de immár a tejtermékeket is elérte.
A technológia itt egyelőre még nem olyan fejlett, mint az Impossible Foods vagy a Beyond Meat műhúsainál, amelyeket már kereskedelmi forgalomban is lehet kapni, és akár Magyarországon is megkóstolhatjuk vegán hamburger formában.
A műtejgyártás még nincs ilyen előrehaladott állapotban, ám például a Perfect Day nevű startup cég laborban fejlesztett proteinből csinált fagylaltot. Azoknak, akik érzékenyek a tejfehérjére, ma már széles választékban kínálnak a gyártók gabona- és magtejeket. Azonban, ha inzulinrezisztenciával is küzdenek, akkor a növényi tejek között is erősen válogatni kell.
A New Culture cég a tejtermékeket alkotó két alapvető proteint, a kazeint és tejsavót próbálja előállítani laboratóriumában. Sikerült is egy olyan műmozzarellát készíteniük, amely meglepően jól szerepelt a vakteszteken.
Ennél mikrobáknak adnak genetikai iránymutatást a tejben lévő fehérjék előállításához. Hasonló elv alapján dolgozik a már említett Perfect Day is: tejsavót állítanak elő, amit a tejtermékekben található egyéb komponensekkel kevernek.
Állítják, hogy megoldásukkal 98 százalékban csökkenthető a víz-, illetve 65 százalékban az energiafelhasználás. Természetesen hatalmas a verseny a kutatók között, a hagyományos tejipar szereplői pedig nyilván nem hagyják szó nélkül a teljes ágazatot érintő változásokat.
(Fotó: Perfect Day)
Címkék: mű, tej, labor, protein, gabona, tejfehérje, vízfelhasználás
Genezis Pétisóval a talajkímélő és fenntartható ...

Őszi alapművelés Lemken-eszközökkel

Hírek, információk a szántóföldről - Állítások és tények a mezei ...

A cékla egyre népszerűbb a magyar fogyasztók körében

Végkiárusítással egybekötött Black Friday Genezis Műtrágya ...

Hírek, információk a szántóföldről - Védekezési lehetőségek a ...

A pálinkakészítés művészete: képzéssel marad versenyképes a ...

Befejezte a termelést, a Nitrogénművek bezár?

Bemutatkozik az új eCerex 600 pneumatikus vetőgép

Év Magyar Mezőgépe 2023