TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Sonka akár egymillióért?

Sonka akár egymillióért?

Állattenyésztés - 2023.04.29

Ami hazánkban a mangalica, az a spanyoloknak az iberico sertés, illetve pontosítsunk, nagyon szeretnénk, ha a miénk ugyanaz lehetne. De ahhoz, hogy ezt elérjük, van bőven mit tenni még.

Az ibériai sertés – nem meglepő módon – az Ibériai-félszigeten őshonos. Vélhetőleg a sertéseket a föníciaiak hozták ide az Földközi-tenger keleti partvidékéről, ahol vaddisznókkal keveredtek.

Bármilyen különösen hangzik, de az iberico aktívan tesz az ökoszisztéma megőrzéséért, ugyanis alkalmazkodott a környezetéhez, amely gazdag makkban, tölgyben és parafatölgyben. A XX. század második felében az egyedszámuk zuhanni kezdett, ennek oka egyrészt az afrikai sertéspestis, másrészt az, hogy csökkent a kereslet az állati zsírok iránt.Az elmúlt években azonban fordulat következett be, a sertésszám megemelkedett, mivel megugrott az érdeklődés a kiváló minőségű hús és pácolt termékek iránt. A magas intramuszkuláris zsír az, ami húsának tipikus márványosodását eredményezi; a hagyományos makk alapú takarmányozással együtt ez teszi különlegessé a sonka ízét.

A különböző tartási és táplálási módok szerint megkülönböztetünk recebo, bellota típusokat. Legalább ilyen fontos a sonka érlelése, amely minimum kettő, de akár 36 hónapon keresztül tart. Durva szemű sóban érlelik, majd ezt követően szárítják.

Négy kategóriát különböztetnek meg, a „legek legjét” fekete pecséttel jelölik, az ára pedig több százezer forintól indul, de akár egymillió is lehet. A piros pecsét azt jelzi, hogy valamelyik felmenő nem fajtiszta iberico, a zöld pecsétesek szabadon tartottak, makkal etették őket. A fehér pecsét arra utal, hogy nem szabadon tartásból származik az adott sonka.(Fotó: jrrdixon/Pixabay)

Címkék: spanyol, magyar, mangalica, iberico, sertés, drága, sonka, fajtiszta
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A Corteva a fenntartható védelmet kereső gazdák számára ...

A növénytermesztők sikere nagyban függhet a vetőmagok megfelelő, hatékony védelmétől már a vetés pillanatában. ...