TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
A sokszor „elátkozott” mésznitrogén műtrágyáról érkezett jó hír, valamire mégiscsak alkalmas lehet

A sokszor „elátkozott” mésznitrogén műtrágyáról érkezett jó hír, valamire mégiscsak alkalmas lehet

Állattenyésztés - 2023.03.09

Egy óra alatt megszűnhet a metángázképződés, ha a szerves trágyához kalcium-ciánamidot adagolunk. Az a gond, hogy a mésznitrogénként is ismert vegyület mérgező és sok helyen tiltott.

A kalcium-ciánamiddal nemrég már foglalkozott az AgrárUnió, ugyanis felmerült a lehetőség, hogy a mésznitrogén néven műtrágyaként is használt vegyület nemcsak mérgező, de a hormonális rendszert is összezavarhatja. Az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) ezért szeretné elérni az alkalmazásának korlátozását, végleges döntés azonban még nem született a kérdésben.

Az ECHA úgy véli, hogy a kalcium-ciánamid műtrágyával felszórt talajokban, illetve a felszín alatti vizekben a vegyület komoly kockázati tényezőként jelenhet meg, a belső elválasztású mirigyek működését károsító anyagként viselkedhet.

A mésznitrogént jelenleg a káposzta és a fejes saláta trágyázására használják leggyakrabban az Európai Unióban, nagyjából 230 ezer hektárnyi területen, a kalcium-ciánamid uniós gyártása pedig 130 ezer tonnát tesz ki évente. A magyar kutatások elsősorban nem a műtrágyákra irányulnak, hanem az intenzív állattartás következtében kikerülő természetes és mesterséges hormonhatású anyagok hatásaira.Lényegében ezen a téren születtek most újabb eredmények a kalcium-ciánamidról, ezúttal viszont jó hírek formájában, hogy ne csak „elátkozni” tudjuk ezt a vegyületet. Úgy tűnik, hogy az anyag képes jelentősen csökkenteni a metángáz-kibocsátást, ami a szerves trágyákból kerülne a légkörbe.

A Bonni Egyetem kutatói szerint az üvegházhatást okozó metángáz szinte teljes egészében (99 százalékban) megköthető lenne, ha kalcium-ciánamiddal kezelnénk, ennek az alkalmazása azonban jelenleg tiltott Németországban és sok más államban.

A vegyületet laboratóriumi körülmények közt adagolták folyékony szerves trágyához, és már egy óra elteltével szinte teljesen megszűnt a metángázképződés. A metán úgy jön létre, hogy a trágyát baktériumok és gombák bontják le, és a kalcium-ciánamid ezt a folyamatot képes blokkolni.

(Fotó: Katharina Lütke-Holz)

Címkék: kalcium-ciánamid, mésznitrogén, mérgező, metángáz, képződés, blokkolás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Növényvédelmi gépek és permetező drónok kötelező ...

A növényvédelmi gépeket – ide értve a permetező drónokat – gyártó és/vagy forgalmazó vállalatokat ...