TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 600 Ft
Benzin ára: 580 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 379,95
USD: 347,02
CHF: 393,67
GBP: 437,56
Hirdetés
Padlón a hízottmáj-termelők

Padlón a hízottmáj-termelők

Állattenyésztés - 2020.07.20

Egyszerre két csapás érte a szektort, amely segítséget sem kapott Amíg a legtöbb ágazat a koronavírus miatt került nehéz helyzetbe, addig a hízott libamáj előállításával foglalkozó szektort a járvánnyal Magyarországon egy időben megjelenő madárinfluenza is sújtotta. A két csapás közül az egyik is bőven elegendő lett volna, hogy sokakat kilátástalan helyzetbe hozzon, a kettő együttes hatása pedig egyelőre megjósolhatatlan következményekkel jár. A válságról Csorbai Attilát, a Baromfi Termék Tanács igazgatóját kérdeztük.

Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!

Az első csapást akkor szenvedte el az ágazat, amikor az európai országok többsége, valamint hazánk is a koronavírus-járvány miatt korlátozó intézkedéseket vezetett be, és a többi között az éttermeknek, szállodáknak is be kellett zárniuk. A hízott májat előállító gazdák és a vágó-feldolgozó üzemek egyik pillanatról a másikra elvesztették szinte a teljes piacukat.

„A vendéglátással, gasztronómiával 
fo­­­g­­­­lalkozó szektor (Horeca – hotels, res­tau­­rants, cafés, vagyis hotelek, éttermek, kávézók) itthon és külföldön is teljesen leállt, és ez a hízottliba- és -kacsamáj, valamint párhuzamos termékeik (comb, mell) értékesítését gyakorlatilag kilátástalan helyzetbe hozta – magyarázta Csorbai Attila. – A válság a legtöbb élelmiszer esetében 20-25 százalékos piaci zsugorodást okozott, a hízott máj területén ez jóval nagyobb, 70-80 százalékos csökkenést jelentett, hiszen a forgalmuk jelentős részét jó ideje már az éttermek, szállodák megrendelései adják, képtelenség lett volna hirtelen ezt az árumennyiséget máshová átcsoportosítani. A kialakult helyzetben a kormánytól vártunk volna segítséget. Kértük, hogy a termelőknek, feldolgozóknak biztosítson a kabinet ugyanolyan kedvezményeket, mint amilyeneket az éttermek, hotelek megkaptak. Ez a segítség azonban elmaradt.” 
Szerző: AgrárUnió

Címkék: baromfi, libamáj, hízottmáj-termelők
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A talaj védelme mindenki számára egyaránt fontos

A talaj az egyik olyan természeti erőforrásunk, amellyel fenntartható módon kell gazdálkodnunk, egyre nagyobb ...