A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva 2023 jan TEFLIX
AgroMashExpo
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

Méhek nélkül nincs élet

Állattenyésztés - 2019.10.01

Vándoroltatásra szükség van, de költséges és kockázatokkal jár Gondolták volna, hogy hatezer évvel ezelőtt már méhészkedtek az emberek? Az ókorban vándoroltatták is a méheket.

Méhek nélkül nincs élet


Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!

Az egyiptomi méhészek a Níluson hajókkal, a rómaiak öszvérekkel is szállították 
a kaptárakat. A megállóhelyeken a méhek kirepültek, tették a dolgukat, majd visszatértek a hajókra, szekerekre. Magyarországon a 11. század elejéről vannak ismereteink arról, hogy miként vándoroltatták a méheket.

Ezekről az apró, szorgos rovarokról napjainkban egyre több szó esik. Miért is? „A méh a jelképe a fenntartható mezőgazdaságnak. Kulcsszereplővé lépett elő, hiszen az elmúlt 50 évben megháromszorozódott azon termések, élelmiszerek mennyisége, amelyek méhes megporzást igényelnek. Hazánkban a méhészeti ágazat éves árbevétele 25 milliárd forint körül alakul, de ennek többszöröse a méhek beporzó munkájából származó haszon. A hazai gazdák árbevétele, a lakosság élelmiszer-ellátása egyértelműen függ a méhészeti ágazattól. Erős méhészeti ágazat nélkül nincs erős mezőgazdaság” – fogalmazta meg a legfontosabbakat az idei méhek napján Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke. 
Szerző: AgrárUnió


Címkék: méh, méhészet, méz, méhek