TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
Terményháborúba kezdtünk Ukrajnával, határozott ideig tilos az import Magyarországra

Terményháborúba kezdtünk Ukrajnával, határozott ideig tilos az import Magyarországra

Agrárgazdaság - 2023.04.17

Vasárnap robbant a hír, miszerint Magyarország a lengyel példát követve határozott időre megtiltotta az Ukrajnából érkező mezőgazdasági termékek importját. Itt vannak a legfrissebb fejlemények.

Magyarország megtiltja a mezőgazdasági termékek importját Ukrajnából – került ki a hír Nagy István agrárminiszter Facebook-oldalára április 16-án. A tárcavezető annyit fűzött hozzá, hogy az érdemi uniós intézkedések hiányában, Lengyelországhoz hasonlóan, átmeneti jelleggel tiltja meg hazánk az Ukrajnából származó vagy onnan érkező gabona- és olajosmagvak, valamint több más mezőgazdasági termék Magyarországra történő importálását.

Nem sokkal később Nagy István soron kívüli egyeztetést végzett az intézkedésekről Mikola Szolszkij ukrán agrárminiszterrel. Az csak a sajtóból derült ki, hogy a korlátozás 2023. június 30-ig tart, a dátumot a Népszava közölte.

A magyar tárcavezető szerint a jelenlegi piaci folyamatok folytatódása komoly károkat okozna a magyar mezőgazdaság számára, ezért volt szükség a rendkívüli intézkedésekre. Már korábban rengeteg hír röppent fel arról, hogy az olcsó ukrán gabona miatt leestek a magyarországi terményárak, ráadásul az importtermékek minőségével is gondok lehettek.Az olcsón termelő, de az orosz háború miatt nyilvánvalóan hátrányos helyzetben lévő ukrán mezőgazdaság a teljes körű vámmentesség és szabad kereskedelemi lehetőségek birtokában az európai piacra a gabona és olajosmagvak mellett olyan nagy mennyiségű baromfit, tojást és mézet is kezdett exportálni, ami ellehetetlenítette a hazai és a közép-európai gazdálkodók értékesítési lehetőségeit.

A június 30-i időpont vélhetően elég lehet arra, hogy az EU érdemi megoldást jelentő döntéseket hozzon a kérdésben. A magyar gazdasági lapok egyelőre nem reagáltak hosszabb elemzésekkel a helyzetről, a Blikk hozta le, hogy a magyar és lengyel döntés komoly vitát gerjesztett az Európai Unión belül.A közösség hivatalos álláspontja szerint „elfogadhatatlan” a két tagállam egyoldalú kereskedelmi fellépése. A lengyelek egyébként az Ukrajnából származó gabona, cukor, tej és tejtermékek behozatalát tiltották meg időlegesen.

Nagy István egy napja megjelent Facebook-posztjára máris 1200 lájk és 180 hozzászólás érkezett. Íme, a legjellemzőbb olvasói kommentek, különösebb értékelés nélkül:

  • „Eső után köpönyeg!”
  • „Alapvetően jó döntés. Bízom benne, hogy az eddigi behozatalok nem károsítják végérvényesen a magyar gazdaságot.”
  • „Jó reggelt kívánok! Sokkal hamarabb kellett volna...”
  • „Akkor behozzák Szlovákián keresztül.”
  • „Miközben mindennek az ára duplájára nőtt, sokszor áruhiányra hivatkozva. Ez igazán nagy segítség a családoknak!”
  • „A holland olcsó sajt mikor jön?”
  • „Most? Már jó nagy piaci zavart okozott az ukrán termék, felvásárlási árak estek, raktárak tele. Elérték a céljukat, most meg tapsolni kéne?”

További hozzászólásokért KLIKK IDE!

(Fotó: Nagy István agrárminiszter/Facebook)

Címkék: Ukrajna, olcsó, gabona, import, tiltás, magyarország, orosz, háború, nagy istván, agrárminiszter, eu
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Mit mutatnak a kalászos állományok?

A búzatermesztés jelentős szerepet játszik az ország élelmiszer-ellátásában és gazdaságában. Az elvetett búzák ...