TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
A műtrágya senkinek sem kell jelenleg, kőként zuhannak az árak

A műtrágya senkinek sem kell jelenleg, kőként zuhannak az árak

Agrárgazdaság - 2023.03.21

A gazdák és a kereskedők is csupán annyi nitrogénműtrágyát vásárolnak mostanában, amennyire éppen szükségük van, mert a beszerzési ár további csökkenésére számítanak.

Már februárban arról írt a német Agrarheute szaklap, hogy kőként zuhan a nitrogénműtrágya ára, amely két esztendeje nem volt ilyen alacsony. Január óta a tonnánkénti ár Németországban több mint 100 euróval csökkent, ami valóban döbbenetes mérték. Az ammónium-nitrát műtrágya jelenleg 385 euróba kerül ott.

A lap újabb elemzésében pedig az olvasható, hogy a műtrágyaárak továbbra is jelentős nyomás alatt vannak, és egyelőre mindenki kivár a vásárlással. A piac telített, ami arra bátorítja a vevőket (kereskedőket és gazdákat egyaránt), hogy csak annyit vásároljanak, amennyire éppen szükségük van, és inkább csendben várnak a további árcsökkenésre.

Mindennek okozója a gázárak csökkenése, és elemzők szerint a jelenlegi helyzet messze van a kiegyensúlyozottól. A tavasz eddig csalódást hozott a kereskedőknek és gyártóknak, most a legtöbben abban bíznak, hogy a hosszabb távú szerződések kicsit helyre billentik majd a piacot.Az orosz ammónium-nitrát árak is csúsznak lefelé, már 250 dollárnál tart tonnája, ami esetleg felkeltheti azon piacok érdeklődését, amelyek nem szankcionálják a háborúzó Oroszországot, ilyen például Brazília, vagy az afrikai országok.

Ami a magyarországi helyzetet illeti, a gazdák 2022-ben 600 ezer tonnával kevesebb műtrágyát szórtak ki a földekre, mint egy évvel korábban, ez 32,4 százalékos visszaesést jelent. Nagy szerepet játszott ebben a műtrágyaárak körülbelül másfélszeres emelkedése, a jelenlegi világpiaci helyzet azonban idehaza is bátorítólag hathat majd a nagyobb mértékű felhasználásra.Címkék: nitrogén, műtrágya, ár, zuhanás, világpiac, magyarország, kereslet, felhasználás, gázár, csökkenés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Térképre kerültek a hazai ősgabona termékelőállítók - ...

Csaknem hatvan helyszín került fel arra a térképre, amely a vásárlók számára mutatja, hogy hol találhatóak meg ...