A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

Az agrárszektor gazdálkodói felé nyit az Erste – A mezőgazdaság szezonalitásához alakítja termékeit

Agrárgazdaság - 2016.03.21

AgriNetwork szakértői hálózattal és az agrárszektor üzleti érdekeinek messzemenő figyelembevételével kíván továbbterjeszkedni az Erste az agrár-mikrovállalkozások körében. Az ügyfélkör meglehetősen nagy, a termelőknek jelentős az igényük a mezőgazdaság sajátosságaihoz alkalmazkodó pénzügyi konstrukciókra, forrásokra. „Az Erste Bank hagyományosan jó kapcsolatot ápol az agrárszektorral, amit tovább kívánunk erősíteni a szektor igényeire szabott új termékeinkkel, hiszen a sikerhez a banknak kell alkalmazkodnia a gazdákhoz” – jelentette ki Huszár István, a mikrovállalati szegmens osztályvezetője.

Az agrárszektor gazdálkodói felé nyit az Erste – A mezőgazdaság szezonalitásához alakítja termékeitMikrovállalkozói tanácsadókkal és az agrárszektorra szabott termékekkel készül fel az Erste Bank a legkisebb agrárszereplők, a mezőgazdasági egyéni vállalkozók és az őstermelők kiszolgálására. Körükben a pénzügyi konstrukciók elterjedtsége messze nem olyan nagy, mint más szektorokban, ám az igény egyre nő. „Elsősorban a területalapú támogatás előfinanszírozását, valamint forgóeszköz- és folyószámlahitelek biztosítását várják tőlünk, valamint hogy helyi szinten elérhessék a mezőgazdaság üzleti vonatkozásait is jól ismerő kollégáinkat. Ezért 2016-tól új termékeket alakítottunk ki és létrehoztuk az AgriNetwork hálózatot” – tette hozzá Huszár István.
Igazodnak az agrárium sajátosságaihoz: a leginkább költségekkel terhelt hónapokban, például március és május között biztosítják a likviditást, valamint az ügyfél olcsóbban tud utalni. Nyáron, betakarításkor a készpénzforgalom, a befizetés az olcsóbb. A hitelek törlesztőrészleténél is érvényesül a szezonalitás, a termelő az általa termelt növény sajátosságaihoz igazodva szabhatja meg, mely hónapokban akar fizetni. „Ezek a pénzügyi konstrukciók teljesen egyediek a hazai bankpiacon” – jegyzi meg Huszár István.
Az AgriNetwork „gyors reagálású” mobil agrárfinanszírozói szakemberhálózat 2016 év végéig a nagy mezőgazdaságitermék-előállító térségekben, kilenc megyében tíz kapcsolattartó kollégával jön létre. „A hálózatban dolgozó mikrovállalati bankárok nemcsak speciális agrárszakképzettséggel rendelkeznek majd, hanem jelentős térségi és helyismerettel is” – mondta el Hollósi Dávid, a bank Agrárkompetencia Központjának vezetője, az AgriNetwork hálózat képzésért felelős szakembere.
Jelentős számú őstermelő van jelen az Erste Bank mindennapjaiban jelenleg is – lakossági ügyfélként. Tovább kell lépni, és mikrovállalkozásként is meg kell szólítani őket – véli Huszár István, aki szerint ehhez az Erste 127 fiókból álló hálózata jó alapot ad, együttműködésben az újonnan kialakított AgriNetwork hálózattal. Jó lehetőség a kis- és középvállalkozásokkal foglalkozó banki tevékenység is, hiszen az itt ügyfélként jelen lévő – legalább 200 milliós vagy akár többmilliárdos árbevételű – cégek számos kisebb szereplőt integrálnak.
A szakember elismeri, hogy ennek az ügyfélkörnek némileg más igényei vannak, mint a hagyományos vállalkozóknak. „Végeztünk ezzel kapcsolatban egy kvalitatív kutatást, mélyinterjúkat készítettünk gazdákkal. Ez az ügyfélkör igényli, hogy minél egyszerűbben, mintegy egyablakos rendszerben intézhesse pénzügyeit, folyamatos szakmai támogatás mellett, lehetőleg minimális papírmunkával. Igazodnunk kell az életvitelükhöz, hogy együtt tudjunk működni velük. A terület nem ismeretlen az Erstének, amely az osztrák kistermelők igényeit már több mint száz éve szolgálja ki sikerrel” – fejtette ki Huszár István.
Hasonló állásponton van az agrárfinanszírozást a mezőgazdaság szakmai oldaláról megközelítő szakember is. „Nagyon fontosak az egyértelmű és bürokratikus elemektől mentes megállapodások” – mondta el az agrár-mikrovállalkozásokkal folytatott közös munkáról Hollósi Dávid. Hozzátette: fontos az is, hogy a banki ügyintézés, a hitel felvétele ne járjon indokolatlanul sok adminisztrációval, hiszen az őstermelőknek nincs külön pénzügyes vagy ügyintéző alkalmazottjuk. A cél, hogy támogatáshoz, banki forráshoz juttassuk őket felesleges ügyintézés nélkül.
Hollósi Dávid úgy véli, ebben a vállalkozói körben további tere van a pénzügyi konstrukciók terjedésének. „Az általunk kínált területalapú előfinanszírozás, a forgóeszköz-, a folyószámlahitel az integrátorok tevékenységét egészíti ki. Az integrációban rejlő szakmai együttműködést a bank pénzügyi együttműködéssel erősítheti, amely egyben nagyfokú likviditást biztosít a partnereknek.”
További információk az Erste Agro pénzügyi megoldásairól a következő linken olvashatók :

www.erstebank.hu/extras/agrotermekcsalad/


Címkék: