TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Ha nagyobb haszon kell

Ha nagyobb haszon kell

Agrárgazdaság - 2021.09.12

A „Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása” című, 100 milliárd forint keretösszegű pályázat lehetőséget teremt mezőgazdasági drónok vásárlására is, mégpedig 50 százalékos vissza nem térítendő támogatással.

A Landen a piacon egyedülálló módon kínál full service megoldásokat ezen a téren, ami magában foglalja az ingyenes konzultációt, a drónok értékesítését és szervizelését, valamint a folyamatosan bővülő szakmai oktatást, sőt akár a pilótával együttes drónbérlést is. Partnerük, az Agrárközösség révén igény esetén a pályázatírás terheit is leveszik a gazdák válláról.

„A felhívás keretében beszerezhető 1 darab drón, 1 darab táblagép, 1 darab laptop vagy helyette asztali számítógép. A szántóföldi növénytermesztés és az ültetvényes gazdálkodás területén a drónokkal való folyamatos szemrevételezéssel és az innovációs technológiák használatával időben észrevehetők és célzottan orvosolhatók a problémák, legyen szó akár növényvédelemről, akár tápanyag-utánpótlásról” – emelte ki Bíró Tamás, a Landen.hu tulajdonosa.

Feltételezhető, hogy a jövőben még több, a mezőgazdaság digitális fejlődését elősegítő kiírás fog megjelenni, és alighanem számos támogatást az ilyen eszközök, technológiák meglétéhez fognak kötni. Tehát lépéselőnyben lesznek azok a gazdálkodók, akiknél a precíziós adatszerzés és adatelemzés lehetősége már elérhető. A monitoringdrónok segítségével a gazdálkodóknak lehetőségük nyílik:

multispektrális felméréssel megismerni a növényállapotot;

stressztérképet készíteni, a terület nitrogénellátottságát és klorofiltartalmát mérni;

RTK-pontosságú zónamenedzsment- és kijuttatási térképet készíteni;

tőszámlálást és nagy pontosságú hozambecslést végezni;

gyomok, fertőzések GPS-koordinátákkal történő detektálását végrehajtani;

centiméter-pontosságú területmérést alkalmazni;

víz-, vihar- és vadkárfelmérést végezni, valamint

3D domborzati térképet készíteni.

„A monitoringcsomagokon felül lehetőség van permeteződrónokra is pályázni. A kínálatunkban található DJI Agras modellek, valamint a Drone Volt H20 és a kifejezetten erre a drónra tervezett, magyar fejlesztésű mechanikus szórórendszer alapjaiban képesek megreformálni a növényvédelmi kezeléseket. A kamerás gépekkel történő felmérést és kiértékelést követően egy permeteződrónnal lehetőségünk nyílik például a foltkezelésre, amivel tovább tudjuk csökkenteni az inputanyagok költségeit, miközben környezetvédelmi szempont is érvényesül, kisebb lesz az ökológiai lábnyomunk. A mechanikus szórórendszerű WJH20 esetében már állománykezelés során is akár 90 százalékos víz- és 50 százalékos vegyszer-megtakarítással számolhatunk a rotorszél felhasználásának és az állítható, 98 százalékban azonos cseppméretnek köszönhetően” – említette Bíró Tamás.

A Landen által kínált előnyök közé tartozik, hogy moduláris drónokkal is rendelkeznek, vagyis egy pilóta nélküli járművet több területen is hasznosítani lehet, csupán egyszerű kameracserével. A kiíráshoz igazodva négyféle pályázati csomagot állítottak össze, megoldásaikkal a teljes piac lefedésére törekednek. „Az eszközökön felül a csomagokban helyet kapott egy elemzőszoftver is. A piacvezető Pix4D szoftvergyártóval állunk szerződésben, amely szoftvercsaládnak a Pix4D Fields tagja kifejezetten a mezőgazdasági igényekre szabott termék lett” – emelte ki Bíró Tamás. Mindez azért fontos, mert önállóan egy drón még nem képes optimalizálni a gazdaság működését, a különböző elemző- és térinformatikai szoftverekre is szükség van ahhoz, hogy feldolgozzuk és kielemezzük az összegyűjtött adatokat, felvételeket.

landenhirdetes

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio
Szerző: AgrárUnió

Címkék: támogatás, pályázat, drón, agrárdigitalizáció, digitalizáció, Landen
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Erdészeti támogatások 2024-ben

Telepítés, fásítás, ápolás, fiatalítás – pályázatok erdőgazdálkodók részére