A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Genezis Green Max
Corteva Queen 2023. ápr. 1-15

Ha nagyobb haszon kell

Ha nagyobb haszon kell

Agrárgazdaság - 2021.09.12

A „Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása” című, 100 milliárd forint keretösszegű pályázat lehetőséget teremt mezőgazdasági drónok vásárlására is, mégpedig 50 százalékos vissza nem térítendő támogatással.

Ha nagyobb haszon kell


A Landen a piacon egyedülálló módon kínál full service megoldásokat ezen a téren, ami magában foglalja az ingyenes konzultációt, a drónok értékesítését és szervizelését, valamint a folyamatosan bővülő szakmai oktatást, sőt akár a pilótával együttes drónbérlést is. Partnerük, az Agrárközösség révén igény esetén a pályázatírás terheit is leveszik a gazdák válláról.

„A felhívás keretében beszerezhető 1 darab drón, 1 darab táblagép, 1 darab laptop vagy helyette asztali számítógép. A szántóföldi növénytermesztés és az ültetvényes gazdálkodás területén a drónokkal való folyamatos szemrevételezéssel és az innovációs technológiák használatával időben észrevehetők és célzottan orvosolhatók a problémák, legyen szó akár növényvédelemről, akár tápanyag-utánpótlásról” – emelte ki Bíró Tamás, a Landen.hu tulajdonosa.

Feltételezhető, hogy a jövőben még több, a mezőgazdaság digitális fejlődését elősegítő kiírás fog megjelenni, és alighanem számos támogatást az ilyen eszközök, technológiák meglétéhez fognak kötni. Tehát lépéselőnyben lesznek azok a gazdálkodók, akiknél a precíziós adatszerzés és adatelemzés lehetősége már elérhető. A monitoringdrónok segítségével a gazdálkodóknak lehetőségük nyílik:

multispektrális felméréssel megismerni a növényállapotot;

stressztérképet készíteni, a terület nitrogénellátottságát és klorofiltartalmát mérni;

RTK-pontosságú zónamenedzsment- és kijuttatási térképet készíteni;

tőszámlálást és nagy pontosságú hozambecslést végezni;

gyomok, fertőzések GPS-koordinátákkal történő detektálását végrehajtani;

centiméter-pontosságú területmérést alkalmazni;

víz-, vihar- és vadkárfelmérést végezni, valamint

3D domborzati térképet készíteni.

„A monitoringcsomagokon felül lehetőség van permeteződrónokra is pályázni. A kínálatunkban található DJI Agras modellek, valamint a Drone Volt H20 és a kifejezetten erre a drónra tervezett, magyar fejlesztésű mechanikus szórórendszer alapjaiban képesek megreformálni a növényvédelmi kezeléseket. A kamerás gépekkel történő felmérést és kiértékelést követően egy permeteződrónnal lehetőségünk nyílik például a foltkezelésre, amivel tovább tudjuk csökkenteni az inputanyagok költségeit, miközben környezetvédelmi szempont is érvényesül, kisebb lesz az ökológiai lábnyomunk. A mechanikus szórórendszerű WJH20 esetében már állománykezelés során is akár 90 százalékos víz- és 50 százalékos vegyszer-megtakarítással számolhatunk a rotorszél felhasználásának és az állítható, 98 százalékban azonos cseppméretnek köszönhetően” – említette Bíró Tamás.

A Landen által kínált előnyök közé tartozik, hogy moduláris drónokkal is rendelkeznek, vagyis egy pilóta nélküli járművet több területen is hasznosítani lehet, csupán egyszerű kameracserével. A kiíráshoz igazodva négyféle pályázati csomagot állítottak össze, megoldásaikkal a teljes piac lefedésére törekednek. „Az eszközökön felül a csomagokban helyet kapott egy elemzőszoftver is. A piacvezető Pix4D szoftvergyártóval állunk szerződésben, amely szoftvercsaládnak a Pix4D Fields tagja kifejezetten a mezőgazdasági igényekre szabott termék lett” – emelte ki Bíró Tamás. Mindez azért fontos, mert önállóan egy drón még nem képes optimalizálni a gazdaság működését, a különböző elemző- és térinformatikai szoftverekre is szükség van ahhoz, hogy feldolgozzuk és kielemezzük az összegyűjtött adatokat, felvételeket.

landenhirdetes

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio
Szerző: AgrárUnió


Címkék: támogatás, pályázat, drón, agrárdigitalizáció, digitalizáció, Landen

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...