A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

Pályázatok

Agrárgazdaság - 2017.03.29

Szigorodó pályázati feltételek

Pályázatok


Több vidékfejlesztési pályázat jelentkezési feltételei is szigorodnak – jelentette be Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Borjog és bormarketing 2017 konferencián Budapesten. Az államtitkár jelezte, hogy eltérő okok miatt döntöttek a pályázati felhívások módosítása mellett: a fiatal mezőgazdasági termelők számára meghirdetett támogatás esetében azért kell szigorítani, mert egyes pályázatírók az elmúlt hetekben kormányhivatali igazolásokkal akartak visszaélni. Elmondása szerint mivel lehetőség lett volna „néhány zsáknyi” gombatermeléssel indulni a pályázaton, megjelentek 
a „hirtelen gombatermesztővé váló” pályázók.

A szigorítás eredményeként viszont csak azok jelentkezhetnek majd, akiknek 2016-ban már volt egységes kérelmük, illetve ennek hiánya esetén azok, akik 2017 áprilisában – az újabb egységes kérelembenyújtás megjelenésekor – igazolják üzemméretüket. A fiatal gazdák számára tavaly decemberben meghirdetett pályázat keretösszege 37,75 milliárd forint, jelentkezni március 16-tól lehet 40 ezer eurónak megfelelő összegre – tájékoztatott az államtitkár.

A másik változás a borturizmushoz kapcsolódik, az agrárvállalkozások több lábon állását lehetővé tevő diverzifikációs pályázatnál úgynevezett lehatárolási probléma adódott. Eredetileg nem mezőgazdasági vállalkozások is indulhattak volna a pályázaton, ugyanakkor nekik a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) és a Versenyképes Közép-Magyarország operatív program (Vekop) is adhat forrást, így ebből a pályázatból kizárják őket. Ezáltal csak az agrár-mikrovállalkozások pályázhatnak majd elsősorban egyéb, nem agrárcélok, például a falusi turizmus fejlesztésére, szálláshelyek bővítésére – ismertette az államtitkár. Kis Miklós Zsolt az MTI kérdésére elmondta: számtalan egyéb pályázati lehetőség lesz meghirdetve idén március 31-ig még több mint 70 milliárd forint értékben, amelyek zömére borászok is pályázhatnak majd. Az államtitkár előadásában beszámolt a 2020-ig tartó Vidékfejlesztési Program február 21-i adatok szerinti állásáról. Tavaly szinte az összes pályázati felhívás megjelent, az 1300 milliárd forint mintegy 90 százalékára lehet pályázni, és a források több mint harmadáról már döntés is született, valamint 25 pályázat zárult le mintegy 750 milliárd forint értékben.
Az idén ötödik alkalommal megrendezett szakmai konferencián egyúttal együttműködési megállapodást kötött a források hatékony elosztása érdekében a bormarketing területén amúgy is összedolgozó Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Turisztikai Ügynökség. A dokumentumot a szervezetek elnökei írták alá.

Forrás: MTI

Halászati termékek értékesítése

phalA halászati termékek piaci értékesítésére nyílik vissza nem térítendő pályázati forrás 400 millió forint keretösszeggel – közölte a Miniszterelnökség. A közlemény szerint a Magyar Halgazdálkodási operatív programban kedden indult „A halászati termékekre és akvakultúra-termékekre irányuló piaci értékesítési intézkedések támogatása” című pályázati felhívás.

A mintegy 400 millió forint keretösszegű pályázat egyebek mellett a termelői, valamint az ágazatközi szervezetek létrehozásához, új piacok felkutatásához és a forgalomba hozatali feltételek javításához járul hozzá. Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege – maximum 50 százalékos támogatási intenzitás mellett – minimum 1 millió forint.

A pályázatra elektronikus úton nyújthatók be a támogatási kérelmek 2017. április 20. és 2019. április 22. között. Az első értékelési szakasz 2017. május 22-ig tart. A pályázati felhívás 
a www.szechenyi2020.hu weboldalon érhető el.

Forrás: MTI

120 milliárd forintos k+f és innovációs pályázat 
 nyílt meg

pkfMárcius elsejétől 120 milliárd forint értékben pályázhatnak kutatás-fejlesztési (k+f) és innovációs tevékenységek támogatására 
a mikro-, kis- és középvállalkozások, valamint nagyvállalatok – tájékoztatott a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára. Rákossy Balázs közlése szerint a vállalkozások számára 80 milliárd forint uniós fejlesztési forrás érhető el vissza nem térítendő támogatásként, és 40 milliárd forint kölcsön formájában. A vállalkozások 50–500 millió forint vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek, és 25–250 millió forint értékű kedvezményes kamatozású kölcsönt. A kölcsön futamideje szerződéskötéstől számított maximum 15 év, a kamat évi két százalék – ismertette.

A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) felhívásának célja olyan hazai vállalkozások k+f és innovációs tevékenységének támogatása, amelyek jelentős szellemi hozzáadott értéket tartalmazó, új, piacképes termékek, szolgáltatások, technológiák, továbbá ezek prototípusainak kifejlesztését eredményezik – fejtette ki. A támogatás kísérleti fejlesztésre fordítható, illetve lehetőség van eszközbeszerzésre, a fejlesztés szakmai megvalósításához kapcsolódó szolgáltatások igénybevételére is – tette hozzá. Emlékeztetett, Magyarország 2020-ra a GDP-arányos k+f ráfordításokat a jelenlegi 1,4 százalékról 1,8 százalékra, 2030-ra pedig 3 százalékra szeretné növelni.

Forrás: MTI


Címkék: pályázat, vidékfejlesztés, halászat, innováció, kutatás-fejlesztés, borturizmus