TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
Pályázatok, támogatások

Pályázatok, támogatások

Támogatások - 2017.03.01

4,7 milliárd erdőgazdálkodásra Az erdei ökoszisztémák ellenálló képességének növelésére és a meglévő erdők természetességi állapotának javítására mintegy 4,7 milliárd forint értékben hirdettek pályázatot.

pteA pályázati felhívás célja a teljes erdőszerkezet-átalakítással az, hogy magasabb természetességi állapotú vagy magasabb ökológiai értékű állomány jöjjön létre. A forrásból az erdőgazdálkodók az intenzíven terjedő idegenhonos fa- és cserjefajok eltávolítására és az erdei élőhelyek változatosságának növelése szempontjából fontos erdei tisztások kialakítására, helyreállítására is nyerhetnek támogatást.

A Vidékfejlesztési Programban megjelent pályázatra 2017. február 28. és 2019. február 28. között pályázhatnak a magán- és közjogi erdőgazdálkodók a www.mvh.allamkincstar.gov.hu weboldalon. Az első értékelési szakasz 2017. március 31-ig tart, a benyújtott projekteket együttesen bírálják el. A pályázati felhívás részleteiről a www.szechenyi2020.hu weboldalon lehet tájékozódni.

Forrás: Miniszterelnökség

Agrárgazdasági képzések

Agrárgazdasági szereplők képzésére, felkészítő tréningjeire indul pályázat 6,2 milliárd forint keretösszeggel. Cél az agrárágazat humán hátterének fejlesztése, amely hozzájárul a vidéki területek gazdasági növekedéséhez, a mezőgazdasági termelők, élelmiszer-feldolgozók, erdőgazdálkodók gazdálkodásának elősegítéséhez. A versenyképességet alapjaiban határozza meg a gazdálkodók szakmai ismerete és tudásszintje, ezért fontos annak bővítése, korszerűsítése.

A Vidékfejlesztési Program keretében megjelent pályázatra 2017. március 27. és 2019. március 26. között lehet benyújtani a kérelmeket a www.mvh.allamkincstar.gov.hu weboldalon. Az első értékelési szakasz 2017. április 28-ig tart, a benyújtott projekteket együttesen bírálják el. A pályázók a felhívás részleteiről a www.szechenyi2020.hu weboldalon tájékozódhatnak.

Forrás: MTI

Védett fajták génmegőrzése

2017. február 1-én megkezdődött „A védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának in situ megőrzése” intézkedéshez kapcsolódó támogatási kérelmek benyújtásának második köre. A benyújtási időszak 2017. február 28-án zárul. A határidő jogvesztő hatályú.
A pályázati felhívás és mellékletei itt érhetőek el:
• 
https://www.palyazat.gov.hu/vp-4-1021-15-a-vdett-shonos-s-veszlyeztetett-mezgazdasgi-llatfajtk-genetikai-llomnynak-in-situ-megrzse. A Magyar Államkincstár által közzétett kitöltési útmutató, illetve az adatok betöltését elősegítő Excel formátumú táblázat az alábbi linken található meg:
• 
https://www.mvh.allamkincstar.gov.hu/tamogatasok-listazo/-/tamogatas/794233/tajekoztatok/vp-oshonos-alkalmazas

Forrás: NAK

Határidő-módosítások

A gazdálkodók kötelezettségvállalása szempontjából fontos módosítást hajtott végre a Miniszterelnökség a Vidékfejlesztési Program agrár-környezetgazdálkodást segítő, illetve ökológiai gazdálkodásra történő áttérést és fenntartást támogató pályázataiban. Ha a támogatásra jogosult gazdálkodó a kötelezettségvállalással érintett egybefüggő terület valamely részére nem tudja igazolni a jogszerű földhasználatát, akkor a támogatásra jogosultság mértékét – azon területek felmérésével, amelyre rendelkezik jogszerű földhasználattal – új poligon méréssel csökkentheti. A felmérést a kötelezettségvállalást könnyítő módosításnak köszönhetően 2017. március 1-ig végezhetik el az érintett gazdálkodók.

A módosított pályázati felhívások a www.szechenyi2020.hu weboldalon elérhetőek.

Forrás: Miniszterelnökség

Változás a halas pályázatokban

pthalAnnak érdekében, hogy kellő idő álljon rendelkezésre a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (Mahop) keretében megjelent pályázati felhívások megismerésére, a Miniszterelnökség hat pályázat esetében döntött a támogatási kérelmek beadási határidejének módosításáról. A tavalyi év végén megjelent hat pályázati felhívás többek között termelési és feldolgozási célú beruházásokra, valamint a fenntartható akvakultúrával foglalkozó új gazdálkodók ösztönzésére és a halfogyasztás népszerűsítését szolgáló projektek megvalósítására biztosít támogatási forrást.

A támogatási kérelmek benyújtási határideje februárról márciusra módosult, és az értékelési határnapok is megváltoztak. A Magyar Halgazdálkodási Operatív Program keretében a mai napig kilenc pályázati felhívást ismerhettek meg a halgazdálkodók mintegy 13,3 milliárd forint összértékben, ami a teljes keret 83%-át jelenti. A pályázati felhívások és a módosításról szóló közlemények a www.szechenyi2020.hu weboldalon elérhetőek.

Forrás: Miniszterelnökség

Tanyás térségek, jégesőkár

pttanyaKét új, együttesen mintegy 10 milliárd forint keretösszegű pályázat jelent meg 2017. január 30-án a Vidékfejlesztési Programban. A felhívások a tanyák infrastrukturális fejlesztését, valamint a jégesőkár megelőzésére szolgáló beruházások megvalósítását hivatottak támogatni.

A kormány kiemelt feladatának tekinti az olyan kis léptékű infrastruktúra-fejlesztések támogatását, amelyek a helyi gazdaság fejlesztése mellett az energiahatékonyság növeléséhez, valamint a tanyás térségekben élők életminőségének javításához is hozzájárulnak. A mintegy 8,2 milliárd forint keretösszegű pályázat többek között a tanyavillamosítást támogatja, és a természetes személyek legfeljebb 6,2 millió forint, az önkormányzatok pedig 50 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek. A támogatás maximális mértéke a fejlesztés helye szerinti településre vonatkozóan változik. Az érintettek 2017. március 31. és 2019. április 1. között nyújthatják be támogatási kérelmüket. Az első szakasz zárására 2017. május 2-án kerül sor.

A másik vidékfejlesztési pályázat a mezőgazdaságot nagyban befolyásoló időjárási szélsőségekkel szembeni védekezés hatékonyságát célozza. A Miniszterelnökség a felhívás keretében 1,8 milliárd forint keretösszeget különített el jégeső-elhárító rendszer kialakítására vagy meglévő rendszer továbbfejlesztésére, felújítására. A cél elérését a kormány a mezőgazdasági termelők együttműködésével vagy a mezőgazdasági termelők részére közjogi szerv által megszervezett kollektív beruházás keretében tervezi megvalósítani. A pályázatra 2017. március 14. és 2019. március 13. között nyújthatók be támogatási kérelmek. Az első értékelési szakasz 2017. április 14-én zárul. A pályázati felhívások a www.szechenyi2020.hu weboldalon elérhetőek.

Forrás: Miniszterelnökség

Egyéb módosítások, támogatások

ptpulykaVáltozások lesznek az idén a zöldítési és termeléshez kötött támogatásokban az egységes kérelem benyújtásánál – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárközgazdasági főosztályvezetője. Szentirmay Zoltán a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) szakmai napján a változások között említette, hogy bővül az ökológiai jelentőségű másodvetésben vethető fajok listája például a sziki kenderrel és a négermaggal; a spárga és az óriás virágosnád zöldítési szempontból állandó kultúrának minősül majd. A termeléshez kötött támogatások változásai közül kiemelte, hogy támogathatók lesznek a zöldségnek minősülő fűszernövények – a menta, a bazsalikom, a tárkony és a rozmaring.

Elmondta, hogy a nemzeti támogatások között szerepel az idén – átmeneti támogatásként – a dohány, az anyakecse de minimis támogatása, továbbá a kivételes alkalmazkodási tejtámogatás; ezekre a jogcímekre összesen 26,1 milliárd forint jut. A baromfi állatjóléti támogatásra 2017-ben 12,0 milliárd forintot fordítanak. Az étkezési tojást termelő tyúkállományok, tenyészbaromfifajok állatjóléti támogatása idén 1,25 milliárd forint lesz. A sertés állatjóléti támogatás ebben az évben 9,144 milliárd forintot tesz majd ki, a tenyészkoca (anyakoca) állatjóléti támogatásra pedig 8,6 milliárd forintot fordítanak. A sertéságazat helyzetét javító stratégiai intézkedések támogatása 1,1 milliárd forintot tesz ki. Az állatbetegségek megelőzésének, leküzdésének támogatására az idén 10,5 milliárd forintot költenek. Az állati hulla elszállítására és ártalmatlanítására 3,6 milliárd forint a támogatási keret.

Mezei Dávid, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára közölte: minden vidékfejlesztési pályázatot kiírnak 2017. március végéig. A pályázatok, a projektek értékelése, elbírálása is felgyorsul, és a kifizetések is ütemesebbé válnak.

Forrás: MTI

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Idén is könnyebb lesz az öntözés

Teljes mértékben mentesíti a kormány a gazdálkodókat az állami tulajdonú vízilétesítményeken keresztül történő ...