Jelentősen csökkent a FAO élelmiszerár-indexe 2023-ban
Agrárgazdaság - 2024.01.12
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a honlapján január 5-én jelentette be, hogy 2023-ban az átlagos élelmiszerár-indexe 13,3 ponttal – 10,1 százalékkal – maradt az egy évvel ezelőtti szint alatt. Az egész 2023-as évet tekintve az index 124,0 pontot ért el, 19,7 ponttal – 13,7 százalékkal – alacsonyabb a 2022-es átlagnál. élel
A globális élelmiszerár-változásokat mérő FAO élelmiszerár-index (FFPI) 2023 decemberében 118,5 ponton állt, 1,8 ponttal (1,5 százalékkal) alacsonyabb a novemberi szinthez képest, mivel a cukor, a növényi olajok és a hús árindexeinek csökkenése több mint ellensúlyozta a tejtermékek és gabonafélék növekedését. Az index 13,3 ponttal (10,1 százalékkal) maradt az egy évvel ezelőtti szint alatt.
2023 egészét tekintve az index 124,0 pontot ért el, 19,7 ponttal (13,7 százalékkal) alacsonyabb a 2022-es átlagnál – adta közre honlapján a FAO.
Gabona, növényi olaj
A FAO Gabonaárindex átlagosan 122,8 pontot ért el decemberben, ami 1,8 ponttal (1,5 százalékkal) magasabb, mint novemberben, de még mindig 24,4 ponttal (16,6 százalékkal) alacsonyabb a 2022. decemberi értékénél. Négy egymást követő hónapos zuhanás után a búza exportárai emelkedtek decemberben, amit az időjárással összefüggő logisztikai zavarok egyes jelentős exportőröknél, valamint a Fekete-tengeren a szilárd kereslet közepette tapasztalható feszültség támogattak – áll a közleményben.
A kukorica világpiaci ára is erősödött decemberben, amit Brazília második veteményesével kapcsolatos aggodalmak, valamint az Ukrajnából érkező szállításokat hátráltató logisztikai korlátok is megerősítettek. Az egyéb durva szemek közül az árpa világpiaci ára emelkedett, a cirok ára kismértékben csökkent.
Decemberben a FAO összes rizs árindexe 1,6 százalékkal emelkedett a novemberi szint fölé. A rizsindex szerint a nemzetközi rizsárak 21 százalékos éves növekedést regisztráltak 2023-ban, főként az El Niño rizstermelésre gyakorolt hatásával kapcsolatos aggodalmak és az India által bevezetett exportkorlátozások következményei miatt.
Az év egészét tekintve a FAO gabonaárindexe 130,9 ponton állt 2023-ban, ami 23,8 ponttal (15,4 százalékkal) alacsonyabb a 2022-es éves rekordhoz képest, ami a jól ellátott globális piacokat tükrözi.
A FAO növényi olajár-indexe decemberben átlagosan 122,4 pontot ért el, ami 1,7 pontos (1,4 százalékos) havi csökkenést jelent a novemberi, rövid ideig tartó emelkedés után.
A 2023-as év egészét tekintve a FAO növényi olajárindexe 126,3 ponton állt, ami meredeken (61,5 ponttal, 32,7 százalékkal) csökkent 2022-hez képest, és hároméves mélypontot jelent a javuló globális kínálat közepette.
Tej, hús
A FAO tejárindex átlagosan 116,1 pontot ért el decemberben. Ez 1,9 ponttal (1,6 százalékkal) magasabb, mint novemberben, ami a harmadik egymást követő havi emelkedés, és 22,2 ponttal (16,1 százalékkal) alacsonyabb az egy évvel ezelőtti értéknél. Az index decemberi növekedését a vaj, a teljes tejpor (WMP) és a sajt magasabb árjegyzései vezették.
2023-ban összességében a FAO tejárindex átlaga 118,8 pont volt, ami 23,6 ponttal (16,6 százalékkal) alacsonyabb a 2022-es átlagnál, amit a halvány importkereslet támaszt alá, különösen az azonnali szállítások iránt, miközben az importáló országokban bőséges készletek állnak rendelkezésre, ami tükrözi az árak csökkenését minden tejterméknél.
A húsfélék árindexe decemberben átlagosan 110,4 pontot ért el, ami 1,1 ponttal (1,0 százalékkal) alacsonyabb, mint novemberben, 2,0 ponttal (1,8 százalékkal) az egy évvel ezelőtti érték alatt.
2023-ban összességében a FAO húsárindexe átlagosan 114,6 pontot ért el, ami 4,2 ponttal (3,5 százalékkal) alacsonyabb 2022-höz képest. Ez a vezető exportáló régiókból származó megnövekedett exportnak köszönhető a legfontosabb húsimportáló országok visszafogott importkereslete közepette, ami az éves átlagértékek csökkenését tükrözi a szarvasmarha-, baromfi- és juhhús esetében, amelyet részben kompenzált a sertéshús átlagárának emelkedése.
Cukor
A FAO cukorárindexe decemberben átlagosan 134,6 pontot ért el, ami 26,8 pontos (16,6 százalékos) csökkenést jelent novemberhez képest, ami az elmúlt kilenc hónap legalacsonyabb szintjét jelenti, de 17,5 ponttal (14,9 százalékkal) a tavalyi év azonos havi szintje felett maradt.
A nemzetközi cukorár-jegyzések decemberi zuhanását elsősorban a brazil termelés erőteljes üteme okozta, amelyet a kedvező időjárási viszonyok is megerősítettek. 2023 egészében a FAO cukorárindexe átlagosan 145 pontot ért el, ami 30,6 ponttal (26,7 százalékkal) magasabb 2022-hez képest, és 2011 óta a legmagasabb érték, főként a szorosabb globális cukormérleg miatt – áll a közleményben.
(Forrás: fao.org)
A vörös hús a betegségek okozója. Vagy mégsem?
Kiderült mekkora összegre számíthatnak a gazdák a közvetlen ...
Kihívások és lehetőségek a növényvédelemben
A Kverneland hivatalos márkakereskedője lett az AGROTEC ...
A „diómérgezés” valójában egy tremorogen mikotoxikózis
Megjelent az ökológiai gazdálkodás támogatására irányuló ...
Pusztított az aszály 2024-ben: a kukoricánál a legnagyobb a ...
Jelentősen átalakulhat a hőmérséklet és a csapadék éven belüli ...
A Corteva új üzleti megközelítése javítja a gazdák ...
Jön a valódi áttörés a hazai ökológiai gazdálkodásban?