TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
Fontos időpont közeleg, élesedik az elektronikus gazdálkodási napló

Fontos időpont közeleg, élesedik az elektronikus gazdálkodási napló

Agrárgazdaság - 2023.06.02

Néhány héten belül élesedik az elektronikus gazdálkodási napló a Nébih ingyenes elektronikus felületén – írja fel mindenki a naptárába, mert kötelező a vezetése.

Fontos időpont volt 2023. január 1-je a gazdálkodók számára, a Nébih ugyanis ekkortól biztosított interfészt az elektronikus gazdálkodási napló (eGN) benyújtásához. Ez lehetővé teszi a közvetlen adatbeküldést a gazdálkodók Gazdálkodási napló és üzemirányítási szoftvereiből.

A hatósági adatszolgáltatások közül az elektronikus permetezési napló használata az első, amelyet az elektronikus gazdálkodási napló vezetésével kell teljesíteni. A felületen január 1-től a 10 hektárnál nagyobb összterületen gazdálkodóknak naprakész nyilvántartást kell vezetniük a szántóföldi kultúrában végzett rovarölő szeres kezelésekről. Minden más esetben éves adatszolgáltatást ír elő a rendelet, amelynek először a 2023-as kezelések összesítésével 2024. január 31-ig kell majd eleget tenniük az érintetteknek.

Most újabb fontos időpont közeleg, ugyanis az egységes kérelem június 9-i beadási határidejét követően, a hónap második felében élesedik az elektronikus gazdálkodási napló a Nébih ingyenes elektronikus felületén, ügyfélkapus bejelentkezéssel – adta hírül az MTI.

Ezt az új támogatási rendszerben részvevő mezőgazdasági gazdálkodóknak kötelező vezetniük.

Az eGN célja a Közös Agrárpolitika, a kapcsolódó hazai és EU-s szakpolitikák, programok céljainak értékelése, valamint új támogatási irányok alátámasztása. A megszerzett és feldolgozott adatok a hatósági beavatkozások hatékonyságát is jelentősen növelhetik, de természetesen a gazdálkodóknak is hasznos, hogy folyamatosan nyomon követhetik az általuk végzett növénytermesztési és állattenyésztési tevékenységeket.

Elvileg az eGN bevezetése nem ró jelentős többlet adminisztrációs terhet a gazdálkodókra, a növénytermesztés területén például az eddigi adatszolgáltatási kötelezettséget egységesíti, vagyis kiváltja a gazdálkodási naplót, a nitrátadatlapot és a külön vezetett permetezési naplót is.

Címkék: nébih, elektronikus gazdálkodási napló, kötelező, magyarország, gazdálkodó, támogatás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Mit tehet, aki támogatást visszakövetelő határozatot kapott?

Kedves Olvasók! Alábbi cikkemben ismételten a fiatal mezőgazdasági termelők induló támogatásával kapcsolatban ...