TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,88
USD: 371,93
CHF: 407,19
GBP: 462,57
Hirdetés
Miért olcsók és honnan jönnek a saját márkás sörök?

Miért olcsók és honnan jönnek a saját márkás sörök?

Agrárgazdaság - 2023.05.26

Ezt a kérdést tette fel a közelmúltban egy magyar szakblog, és nem restellt utánajárni, hol készülnek az Aldi, a Lidl és a Penny Market itókái.

Először is lássuk a kérdés első részét: mitől lehetnek (viszonylag) olcsók a saját márkás sörök a nagy diszkontláncoknál? Elsősorban azért, mert ha nemzetközi szereplőként, az unión belülről hozzák Magyarországra, akkor jövedéki adó nélküli, nettó beszerzési áron jutnak hozzá.

Az egész magyar sörforgalomban nagyjából minden ötödik eladott sör valamely nagy áruházlánc sajátmárkás terméke. A dobozokat és címkéket vizsgálva azonban ritkán derül ki, honnan is származnak ezek a sörök.

A sajátmárkás sörök forgalma 2019-ben Magyarországon meghaladta a 18 milliárd forintot, mennyiségben kifejezve pedig több mint 63 millió litert tett ki. Ezáltal a diszkontláncok a nagy hazai sörgyártók mellett egyre komolyabb piaci szereplőknek számítanak maguk is.A söreik leginkább német, cseh és lengyel importból származnak. Érdekesség, hogy egy-egy kereskedelmi lánc saját márkáinak különböző fajtáinál a gyártó igen változatos lehet. A csomagoláson gyakran szemérmesen elhallgatják a gyártók nevét, így a vásárlók valóban csak az ár miatt döntenek ezen termékek mellett, más „érzelmi” viszonyulásuk nincs hozzájuk.

A Lidl legismertebb saját sörmárkája az Argus, amelynek származási helye lehet cseh, lengyel és német is. A többség a dél-csehországi Protivínben működő Platan Sörgyárban készül, csakúgy, mint az ugyancsak Lidl-termék Deep sörcsalád tagjai.

A Penny Marketben gyakran feltűnik az Edelmeister sör, ezt Lengyelországban készíti a Van Pur, ami egy igazi sajátmárka-beszállító óriás, összesen öt jókora sörgyárral, évi 4 millió hektoliteres termeléssel.

Az Aldinál a Berg König az, ami a Lidlnél az Argus. Többféle változata létezik, de szinte mindegyik a Van Pur gyártmánya. Általában a kelet-lengyelországi Rakszawa sörgyárában készíti őket. A Karlskrone nevű sörök viszont igazi német főzetek, egyenesen Drezdából, a Feldschlößchen Sörgyárból érkeznek, esetleg a frankfurti Frankfurter Brauhausban készülnek.

Címkék: saját márkás, sör, diszkontlánc, aldi, lidl, penny market, magyarország, gyártó, olcsó
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Vitatott feltételesség – Avagy minden, amit az ugaroltatásról ...

Egy 2024. február 14-én hatályba lépett uniós rendelet értelmében 2024-ben – január 1. és december 31. között ...