TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,34
USD: 359,17
CHF: 408,24
GBP: 455,43
Hirdetés
Hogyan előzheted meg a vadkárt?

Hogyan előzheted meg a vadkárt?

Hírek - 2023.04.26

A Doxmand vadriasztókkal megóvhatod a termésedet a vadkártól. A jogszabály szerint: „A Vtv. 75. § (2) bekezdésének alkalmazásában mezőgazdaságban okozott vadkár a vad táplálkozása, taposása, túrása vagy törése következtében a szántóföldön, a gyümölcsösben és a szőlőben a mezőgazdasági kultúra terméskiesését előidéző károsítás.”

Hirdetés

A vadon élő állatok és az ember élőhelye, illetve az ember által művelt földek sokszor közösek. Ezek az állatok a szokásos élettevékenységükkel, például a vonulásukkal és táplálkozásukkal jelentős anyagi károkat hagynak maguk után a mezőgazdasági területeken, amit utólag már igen nehéz rendbe tenni. Egyrészt a keletkező anyagi kár is problémát jelent, de a károk rendezése és a vadásztársaságok érintettsége is visszatérő nézetkülönbségekhez vezet. Az OVA adatai szerint 2021-ben a mezőgazdasági vadkárokra kifizetett összeg majdnem meghaladta a 2,5 milliárd forintot országos szinten.

Hogyan tud nekünk segíteni a Doxmand?

A Doxmandnak nagyon fontos, hogy segítse a gazdákat és gyümölcsöstulajdonosokat a termények megvédésében. Míg a többi módszer kárt tud tenni az állatban, a Doxmand vadriasztó csak kellemetlen, zavaró érzetet okoz, ami miatt nem tartózkodik a területen sokáig. Az ultrahangos technológiát az orvostudományban már régóta használják, ráadásul sokkal magasabb frekvencián, mint a vadriasztók esetében, így a káros hatásoktól nem kell tartani, továbbá vannak állatok, amelyek ennek segítségével kommunikálnak. A Doxmand azt a frekvenciatartományt kísérletezte ki, ami a vadriasztók esetében az emberi fül számára már nem hallható, ám az állatok éles hallásuk révén már észlelik. Ez a hanghullám nem ijeszti meg a vadakat, nem fognak hirtelen kiszaladni az útra. Ez azért is fontos, mert ha a menekülő állatok ijedség miatt indulnak el, akkor se lát, se hall módban rohannak, ami emberre és állatra egyaránt veszélyes lehet.

Az állatok etológiai ismeretére alapozunk

A Doxmand ügyel arra, hogy az állatoknak ne sérüljenek meg, ezért nemcsak a készülékek fejlesztésére helyezünk hangsúlyt, de a vadállatokat is igyekszünk minél jobban kiismerni, hogy ehhez tudjuk a vadriasztókat igazítani. A készülékek kellemetlen érzést váltanak ki a vadállatokból, így azok elkerülik az ultrahangos vadriasztók által védett területeket. A riasztókhoz nem tudnak hozzászokni, a teljesen véletlenszerű időközönkénti működésnek és véletlenszerű frekvenciának köszönhetően.

Kihelyezés és elhelyezés egyszerűen

A kihelyezés roppant egyszerű, ám a készülék helyének megválasztása megfontolást igényel. A Doxmand – Védelemtervező online segíthet ebben, ennek segítségével a Google Mapsen fel lehet térképezni a saját területet, hozzá lehet adni a készülékeket, amelyek virtuálisan elhelyezhetők. Így pontosan láthatóvá válik, hogy melyik készülék mekkora területet véd le, megtervezhetővé válik a védelmi stratégia.Ha egyszer már kihelyezték a vadriasztókat, a karbantartásigényük minimális, nem szorulnak sűrű ellenőrzésre. A legnagyobb figyelmet arra kell fordítani, hogy a napelem tiszta legyen, mert a készülék algoritmusa ennek segítségével tudja a legjobb teljesítményt nyújtani. Miután felmérésre került, hogy honnan érkeznek a vadak, és a vadriasztók elhelyezése is meg lett tervezve – ami talán a legfontosabb paraméter –, már kezdődhet is a vadak riasztása.

Összefoglalva mikre érdemes figyelni:

  1. Megfelelő készülék kiválasztása
  2. Elhelyezés megtervezése a maximális védelem eléréséhez
    1. A napelem megfelelő mennyiségű fényt kapjon
    2. A hang akadály nélkül tudjon terjedni

Kérje a Doxmand Terepszemle szolgáltatását!

Címkék: vadkár, vadriasztó, doxmand
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

12% feletti lejtőkön történő gazdálkodás technológiai ...

Magyarország 32%-a 200 méternél magasabban fekvő dombság. A dombvidékeken elhelyezkedő szántóföldek az eróziónak ...