TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 596 Ft
Benzin ára: 590 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,66000
USD: 367,23000
CHF: 409,53000
GBP: 468,51000
Hirdetés
A baromfik betelepítésére és mozgatására vonatkozó ideiglenes szabályok

A baromfik betelepítésére és mozgatására vonatkozó ideiglenes szabályok

Hírek - 2023.04.16

A magas patogenitású madárinfluenza jelenléte miatt 2023. március 24-től kezdődően visszavonásig az országos főállatorvos új járványvédelmi intézkedéseket rendelt el.

Bács-KiskunCsongrád-Csanád és Békés vármegyék korlátozás alatt nem álló területein az újratelepítés, vagyis a madárinfluenza-fertőzés miatt felszámolt állomány helyére telepítés engedélyezhető: 
-    nem víziszárnyas baromfik esetében kedvező eredményű hatósági helyszíni szemlét követően,
-    víziszárnyas baromfik esetében kedvező eredményű hatósági helyszíni szemlét követően is csak abban az esetben, amennyiben a telepről kiszállítás csak vágóhídra, azonnali vágásra történik.

hatósági szemlének minden esetben ki kell terjednie az almos, illetve hígtrágyára vonatkozó utasítások, várakozási idők, kiszállítási tilalmak és egyéb jogszabályban foglalt korlátozások ellenőrzésére.

Az újratelepítés engedélyezésének legfontosabb kritériumai:
-    újratelepítés legkorábban csak az előírásoknak megfelelően elvégzett végfertőtlenítések (egy hetes időközzel két fertőtlenítés) befejezését követő 21. naptól lehetséges,
-    az engedélyezést minden esetben hatósági állatorvosi check-listás, és az az alapján felvett részletes jegyzőkönyvvel záruló ellenőrzésnek kell megelőzni,
-    a hatósági helyszíni ellenőrzés megkezdésének előfeltétele az előírásoknak megfelelő tartalmú betelepítési kérelem, valamint a végfertőtlenítési jegyzőkönyv megléte,
-    A szakszerűen elvégzett végfertőtlenítés alapfeltétele az újratelepítés engedélyezésének, annak bármilyen hiányossága esetén újratelepítés nem engedélyezhető! 

Ha a végfertőtlenítési jegyzőkönyv nem elfogadható, vagy a hatósági helyszíni szemle alapján a takarítás, fertőtlenítés nem megfelelő, újratelepítési engedély nem adható ki.

Ilyen esetben a hatóság két döntést hozhat:
-    újbóli takarítást, végfertőtlenítést rendel el, amelynek eredményét – az eddig is érvényben lévő eljárásrendnek megfelelően – 30 nap múlva felülvizsgálhatja.
-    amennyiben megalapozott indokok miatt a takarítás és végfertőtlenítés a szakma szabályai szerint nem valósítható meg, akkor az újratelepítés engedélyezhető, ha az előzetes fertőtlenítéstől 3 hónap eltelt, és a kockázatelemzés alapján a madárinfluenza vírusának terjedése elenyésző. 

Az újratelepítés engedélyezéséhez a BTT hozzájárulása nem szükséges.

Az újratelepítés után a betelepített állományt 21 napos hatósági megfigyelés alá kell helyezni, melynek része a hatósági állatorvosi helyszíni ellenőrzés és a megfigyelés feloldása előtti laboratóriumi vizsgálat.

A baromfik mozgatásának feltételei:
-    Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés vármegyék madárinfluenza miatt korlátozással nem érintett területén kötelező a víziszárnyas baromfik vágóhídra történő szállítását megelőző 72 órán belüli mintavétel.
-    Az egész országban kötelező a korlátozás alatt nem álló területeken a víziszárnyas baromfik (naposbaromfi kivételével) tovább tartásra, a technológia szerinti új tartóhelyre történő szállítását (nevelésre, tömésre, hízlalásra, tenyésztésre stb.) megelőző 72 órán belüli mintavétel.
-    Minden esetben 20 légcső és 20 kloáka tampon levétele, azaz 40 állat megmintázása szükséges.
-    A fent említett vizsgálatok kedvező eredménye minden esetben a szállítmány indításának előfeltétele.
-    Nem szükséges a fogságban tartott madarak (pl. fácán) szabadon engedését megelőző mintavétel.

Az újratelepítés jogszabályi háttere: 
•    143/2007. FVM rendelet 47. §-a, a Madárinfluenza Készenléti Terv IV. 18. része  
•    a Bizottság (EU) 2020/687 felhatalmazáson alapuló rendeletének 57. cikke  


Forrás: NÉBIH

Címkék: baromfi, madárinfluenza
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A megelőző növényvédelem segítheti a magyar repcetermesztés ...

Az olajos magvak és a bioüzemanyagok iránti rekordszintű kereslet idén tovább nő, ami arra ösztönözheti a magyar ...