TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.435,53 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.567,17 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 68.437,43 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.382,91 Ft (tonna)
Repcemag: 173.966,47 Ft (tonna)
Full-fat szója: 220.650,66 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 390,06000
USD: 358,25000
CHF: 403,53000
GBP: 463,15000
Hirdetés
Fenntarthatóságról és innovációról szólt a Digitális Agrártájoló a Széchenyi István Egyetemen

Fenntarthatóságról és innovációról szólt a Digitális Agrártájoló a Széchenyi István Egyetemen

Hírek - 2023.04.14

Több száz fiatal és közel negyven kiállító részvételével rendezték a „Digitális Agrártájoló – Fenntarthatóság az élelmiszerláncban” című szakmai kiállítást és konferenciát a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karán. A hallgatóknak és az ágazatban működő vállalkozásoknak kitűnő kapcsolatépítési lehetőség, egyben az agrárium digitalizációja és a precíziós gazdálkodás aktuális kérdéseit megvitató szakmai fórum is volt a rendezvény.

A Széchenyi István Egyetem kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az agrárium előtt álló technológiai változások kapcsán is naprakész, piacképes gyakorlati ismereteket nyújtson hallgatóinak. „Ez a program kiemelkedő alkalom arra, hogy hallgatóink már a diploma megszerzése előtt tájékozódjanak a piaci lehetőségekről, kapcsolatokat építsenek az ágazat jelentős vállalkozásaival. A cégek szintén profitálhatnak a hallgatókkal folytatott beszélgetésekből, hiszen akár leendő munkatársaikra is rálelhetnek” – fogalmazott a kiállítás megnyitóján dr. Szalka Éva a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának dékánja. Hozzátette, az Agrártájoló mindemellett az ágazat aktuális kihívásait megvitató szakmai fórum is.

Fenntarthatóságról és innovációról szólt a Digitális Agrártájoló a Széchenyi István Egyetemen

Dr. Drucskó Zoltán, az IKR Agrár Kft. ügyvezető kabinetének titkára, dr. Szalka Éva, a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának dékánja és dr. Vona Viktória, az egyetem precíziós mezőgazdasági szakmérnök képzésének vezetője

A szervezők nevében dr. Vona Viktória, az egyetem precíziós mezőgazdasági szakmérnök képzésének vezetője kifejtette: olyan kérdésekre keresik a válaszokat, mint hogy milyen lehetőségeink vannak környezetünk védelmére, a természeti erőforrások hatékonyabb felhasználására a fenntarthatóság szemléletével, illetve hogy miként tudjuk biztosítani az élelmiszer-ellátást a mezőgazdaság digitális átállása során. „A rendezvényen kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a jövő agrárgenerációja megismerje és alkalmazni tudja a digitalizációra és a precíziós gazdálkodásra épülő gyakorlati megoldásokat” – emelte ki. Mint mondta, Mosonmagyaróváron kitűnő szakmai közösség alakult ki, ahol nagy figyelem hárul a kapcsolatok ápolására, a szinergiák megtalálására és a tudás áramoltatására. 

Fenntarthatóságról és innovációról szólt a Digitális Agrártájoló a Széchenyi István Egyetemen

Közel negyven kiállító mutatkozott be a szakmai rendezvényen

A délelőtti programon a Széchenyi István Egyetem hallgatói mellett több mezőgazdasági és élelmiszeripari szakközépiskola diákjai is részt vettek, többek közt a győri Veres Péter-, a kaposvári Móricz Zsigmond- és Eötvös Loránd-, a felcsúti Letenyei Lajos-iskolákból, a vépi mezőgazdasági technikumból és a dunaszerdahelyi Vidékfejlesztési Szakközépiskolából. Az interaktív edukáció jegyében a fiatalok szervezetten, egyetemi oktatók vezetésével járták be a kiállítást, segítve ezzel a kapcsolatépítést a jelenlévő cégekkel.

„Hallgatóként nagyon hasznosnak ítélem a rendezvényt, hiszen azokkal a vállalkozásokkal ismerkedhetünk meg, amelyek később potenciális munkahelyeink is lehetnek. Engem leginkább a növénytermesztés érdekel, és természetesen a legújabb technológiák – mint például a precíziós gazdálkodás –, hiszen ezek jelentik a jövőt” – válaszolta kérdésünkre Tóth Nándor, a Széchenyi-egyetem másodéves agrármérnök-hallgatója.

Fenntarthatóságról és innovációról szólt a Digitális Agrártájoló a Széchenyi István Egyetemen

Tóth Nándor (jobbra), a Széchenyi-egyetem másodéves agrármérnök-hallgatója

Az eseményen közel negyven kiállító mutatkozott be, köztük aranyfokozatú támogatóként az Agrotec Magyarország Kft. és az IKR Agrár Kft. Utóbbi vállalkozás ügyvezető kabinetének titkára, dr. Drucskó Zoltán kiemelte, hogy a Széchenyi István Egyetem stratégiai partnereként örömmel vesznek részt a Digitális Agrártájoló rendezvényen. Hozzáfűzte, az Agrofert-cégcsoport tagjaként mindkét cég zászlóvivője a termelésfejlesztéssel kapcsolatos innovatív megoldásoknak. Kiemelte, a két vállalkozás szakmai vezetői óvári gazdászként végezték tanulmányaikat. „A Digitális Agrártájoló a magyar agrárium legégetőbb kérdéseire keresi a válaszokat, ezért úgy gondoljuk, hogy a konferencia után is együtt kell működnünk, és fenntartható megoldásokat kell kidolgoznunk az agrárszektor számára” – hangsúlyozta.

Fenntarthatóságról és innovációról szólt a Digitális Agrártájoló a Széchenyi István Egyetemen

A fiatalok szervezetten, egyetemi oktatók vezetésével járták be a kiállítást.

A délutáni konferenciák a tudás és az innovatív gyakorlatok összekapcsolása, valamint az eredmények megosztása jegyében zajlottak. A kerekasztal-beszélgetéseken olyan témákat jártak körül a szakemberek, mint a precíziós gazdálkodás jelene és jövője a gyakorlatban, az agrárium területén jelentkező pénzügyi kihívások és lehetőségek vagy a valós idejű adatok felhasználása a precíziós élelmiszerlánc döntési folyamataiban. A nap zárásaként a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kara névtáblákat adott át új mintagazdaságai, mintaüzemei és elismert gyakorlóhelyei számára.

Az esemény idén a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kara, Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központja, Agrár- és Élelmiszeripari Kutatóközpontja, a Digitális Fejlesztési Központja, valamint az Óvári Gazdászok Szövetségének közös szervezésében valósult meg.
Forrás: SZIE, Fotó: Májer Csaba József

Címkék: digitális agrártájoló, fenntarthatóság, innováció, széchenyi istván egyetem, albert kázmér mosonmagyaróvári kar
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Megmenthető lenne a hazai bogyósgyümölcs-termesztés

Annak ellenére, hogy a fogyasztók és a feldolgozóipar részéről is lenne igény a bogyós gyümölcsökre, a hazai ...