TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Megvan a technológia, mellyel lassítható a klímaváltozás

Megvan a technológia, mellyel lassítható a klímaváltozás

Hírek - 2023.03.24

Skót kutatók feltalálták a spanyolviaszt: nagy igazság, hogy a megoldás gyakran ott hever a lábunk előtt és mi észre sem vesszük. Ez esetben ez szó szerint így van.

Egyre inkább tudatosul a társadalomban az erdőirtás káros hatása, azonban feloldhatatlannak látszik az ellentét az erdők megtartása és az élelmiszertermelés földhasználati igényei között. Ugyanis a mezőgazdasági területek iránti kereslet növekedése az erdőirtások legfőbb oka, ami az előrejelzések szerint fel fog gyorsulni a következő években.

A Stirlingi Egyetem kutatói éveken keresztül gyűjtöttek és elemeztek publikált forrásokból származó adatokat a fentiekkel kapcsolatban. A Proceedings of the National Academy of Science folyóiratban megjelent tanulmányukban olyan ötletet osztottak meg, ami csökkentheti az erdőirtás szükségességét, sőt, ösztönözheti a faültetést. A kutatók szerint emberek millióinak jelenthetnek értékes táplálékot a fák mellett termesztett ehető gombák, amelyek pozitív hatással lehetnek az éghajlat-változásra. Az ehető ektomikorrhiza-gombák erdőben történő termesztése (a faültetési állomány gyökérrendszerének velük történő beoltása) hektáronként akár 12,8 tonna szenet is megköthet évente, miközben rengeteg embernek jelenthet tápanyag-forrást. „Ez pedig óriási előny, ez az egyetlen élelmiszer, melynek előállítása nem jár üvegházhatású gázok kibocsátásával – állítja Paul Thomas vezető kutató.

A számítások szerint, ha ezt a rendszert kombinálják az erdészeti tevékenységekkel, az élelmiszertermelési szint óriási lehet. Ha erre már korábban is felfigyeltek volna, akkor 18,9 millió ember számára elegendő élelmiszert termelhettek volna évente. 


Forrás: HVG, Fotó: Pixabay

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A Föld napja

Április 22 – a Föld napja, immár ötvennégy esztendeje. A világnap, a „globális ünnep” ötletével ...