TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 386,15
USD: 355,93
CHF: 389,93
GBP: 453,06
Hirdetés
Az energetikai problémák elérték az agráriumot is

Az energetikai problémák elérték az agráriumot is

Hírek - 2023.03.24

Az energetikai problémák a mezőgazdaságban, élelmiszeriparban tevékenykedők számára is egyre nagyobb kihívást jelentenek. Márciusi Energetika az agráriumban című rendezvényein a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ezért helyzetértékeléssel, valamint újszerű energetikai, illetve hatékonyságnövelő megoldások bemutatásával igyekszik ötleteket adni a megoldáshoz.

A NAK Energetika az agráriumban címmel szervezett eseménysorozatot, melynek első állomásán elméleti szemináriumot hallhattak az érdeklődők a terület szakértőitől az aktuális energetikai helyzetről, annak okairól, illetve a trendekről. A felszólalók arra is rámutattak, hogy a jövőben miért fontos a megújuló energiák termelésbe bevonása, illetve egyes mezőgazdasági melléktermékek energetikai hasznosítása. Ezt követően olyan új, innovatív fejlesztési megoldásokról esett szó, mint például az energiaközösségekbe szerveződés, bizonyos hűtési, vagy fűtési rendszerek, illetve hőszigetelő technológiai újdonságok és teljeskörű energetikai megoldások.

„Tapasztalataink szerint számos agrárvállalkozás nyitott új típusú technológiák alkalmazására az energiatárolás, -felhasználás és -megtakarítás területén. A NAK ezen igények mentén kész segíteni tagjait, az egyéni gazdálkodókat éppúgy, mint a nagyobb mezőgazdasági vállalkozásokat. Hiszen sok esetben a cégek, kkv-k, illetve nagyvállalatok sincsenek tisztában az innovatív energetika használatával a mezőgazdaságban, az új és fenntartható energiaforrásokkal, amelyek célja a folyamatok hatékonyságának, fenntarthatóságának javítása” – emelte ki Győrffy Balázs, a kamara elnöke.

A most kezdődött új támogatási ciklusbana célok között szerepel a mezőgazdasági üzemek zöld energiai beruházások támogatása, valamint az energia-önellátás növelésé, az energiafüggőség csökkenése, a geotermikus hőenergia és a biomassza potenciál kiaknázása. 


Forrás: NAK, Fotó: Pixabay

Címkék: energetika, agrárium, nak
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

75 éve szolgálja az állategészségügyi diagnosztikát a Nébih ...

Alapításának 75. évfordulóját ünnepelte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) debreceni ...