TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 607 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,34
USD: 359,18
CHF: 396,23
GBP: 450,16
Hirdetés
Akár a felére is csökkenthető a műtrágya-felhasználás

Akár a felére is csökkenthető a műtrágya-felhasználás

Hírek - 2023.03.19

Dr. Pénzes Éva: Csak egészséges talajból származik egészséges élelmiszer

Március elején avatták fel Mezőkövesden az Agriturf 2022 Zrt. új tőzeghumát-üzemét. Az eseményen Dr. Nagy István agrárminiszter azt mondta: a 700 millió forintos, önerős beruházással létrehozott fejlesztés is igazolja, hogy a mezőgazdaságban vannak jó válaszok az elmúlt évek nehézségeire és kihívásaira.

A megjelenteket a házigazda szerepében dr. Pénzes Éva, a cég kereskedelmi és marketing igazgatója köszöntötte elsőként.

  • Ezzel az üzemmel a jövő növénytermesztését építjük és az egészségesebb élelmiszer-előállítás célját szolgáljuk – szögezte le dr. Pénzes Éva. – Ugyanis sajnálatos módon baj van a termőtalajokkal a világban, illetve Európában és hazánkban is; csökken a tápanyag-szolgáltató képességük. A talajélet romlását jól jelzi a talajban élő mikroorganizmusok számának csökkenése, amit a nem megfelelő művelési mód, műtrágya- és növényvédőszer-használat okoz. A talajok biodiverzitásának károsodása azt eredményezi, hogy szűkül a pufferkapacitásuk, miáltal hosszú távon a talaj elveszíti a termőképességét. Csak az erózió évente egymilliárd tonnányi talajt mos el Európában. A felmérések szerint a termőtalajok 60-70 százaléka nem egészséges az Európai Unióban. Pedig nem szabadna elfelednünk, hogy a termőtalaj élelmiszer-termelésünk alapja, ezért kötelességünk megóvni. Csak egészséges talajból származik egészséges élelmiszer, s kizárólag így lehetünk mi is egészségesek. Ezt az Európai Unió is felismerte, így született meg a Green Deal, amely stratégiai célokat tűz ki nemcsak a mezőgazdaság, hanem általában véve a gazdaság területén. Ez 2030-ig szabályozza a növény- és talajvédelmet a termőföldtől az asztalig. Az optimális állapotot a növényvédőszer-használat 50 százalékos, a műtrágya-felhasználás 20 százalékos csökkentésével, s az ökológiai termelés 25 százalékos növelésével kívánják elérni. Egyelőre nem tudjuk, hogy ezeket mihez mérik majd, de egy biztos: fel kell arra készülni, hogy ha a műtrágyázás lehetősége akár az irreális árak, akár a törvényi szabályozás miatt szűkül, akkor legyen más eszköz a kezünkben. S az is fontos, hogy 2030-ig fokozatosan történjék meg az átmenet. Az ebben az üzemben gyártandó tőzeghumát koncentrátum éppen erre kínál alternatívát. A tapasztalatok szerint alkalmazásával felére csökkenthető a felhasznált műtrágyamennyiség, miközben a termésmennyiség nem csökken, sőt, ellenkezőleg, nő. A kezelések hatására javul a növények szárazságtűrése, ellenállóképessége.  

Akár a felére is csökkenthető a műtrágya-felhasználás

Dr. Pénzes Éva azt is hozzátette: a beruházás részleteit ismertetve közölte: az üzem éves kapacitása jelenleg mintegy 40 ezer tonna. A gyártócsarnok mellett egy 3 ezer négyzetméteres tárolócsarnok áll a cég rendelkezésére, mely jelenleg mintegy 30 munkavállalót foglalkoztat, ez a létszám azonban várhatóan néhány hónapon belül a duplájára bővül. A következő években fejlesztési céljaik között szerepel egy több hektáros mintagazdaság létrehozása, valamint kutatólabor, és egy 500 négyzetméteres előadó-, illetve konferenciaterem építése. Ezen kívül 2026 végéig két ütemben, összesen 15 ezer négyzetméter alapterületű csarnok- és gyárbővítést is terveznek – tájékoztatott.

Dr. Nagy István agrárminiszter köszöntőjében kiemelte: az itt alkalmazott technológia kiváló terméseredményeket ígérő, természetes tápanyag-utánpótlást biztosít a termőtalajoknak. Ismertetése szerint az előállított tőzeghumát-koncentrátum fulvo- és huminsavakban gazdag készítmény, amely a tőzegben lévő értékes anyagokat is tartalmazza. A gazdálkodók számára ez az innovatív termék nemcsak fenntarthatósági, hanem költséghatékonysági szempontból is fontos. A mezőkövesdi agrárberuházás átadása így egyebek mellett a miniszter szerint azt üzeni: az inputanyagárak növekedésére, a műtrágya drágulására is van fenntartható megoldás.

Tállai András, a térség országgyűlési képviselője emlékeztetett: a beruházás egy hajdani katonai repülőtéren valósult meg, amelynek önkormányzati hasznosítása fontos lépés volt a térség gazdasági felemelkedése szempontjából. Az itt kialakított ipari parkhoz a Területfejlesztési Operatív Program keretében két ütemben mintegy 2 milliárd forint forrást biztosított a kormány az elmúlt években.

Az eseményen beszédet mondott még Zászlós Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke, Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége elnöke és dr. Fekete Zoltán, Mezőkövesd polgármestere.

Fotók: Agrárminisztérium

Címkék: agriturf 2022 zrt., talaj, termőtalaj, élelmiszer, tőzeghumát
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Mellbevágó tény: a magyarok 1 százalékának zsebében van a ...

Évtizedünk végére csak Magyarországon akár 10 dollármilliárdos is lehet majd a Blochamps Capital friss kutatásának ...