TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.621,68 Ft (tonna)
Napraforgómag: 136.210,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.903,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.011,53 Ft (tonna)
Repcemag: 164.077,99 Ft (tonna)
Full-fat szója: 193.837,54 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,76
USD: 367,13
CHF: 402,25
GBP: 459,21
Hirdetés
Luxuscikk lett a paprika (is), a tojás pedig 78 százalékkal drágult

Luxuscikk lett a paprika (is), a tojás pedig 78 százalékkal drágult

Hírek - 2023.03.02

Januárban évközi viszonylatban közel 17 százalékos drágulás ment végbe a gyümölcs és 22 százalékos a zöldség esetében - Szlovákiában.

A Szlovák Statisztikai Hivatal szerint a legnagyobb mértékben az energiaiparban és a mezőgazdasági termékek esetében emelkedtek az árak. Az árugrást mindenekelőtt a gáz- és villamosenergia-ellátás drágulása idézte elő. Jana Morháčová, a statisztikai hivatal szóvivője szerint ebben a szegmensben éves szinten közel 66 százalékos növekedést mértek. Ezt pedig a cégek és a kereskedők beépítették a termékeik árába.

A mezőgazdasági termelők sem tudták elkerülni az áremelést. 2021 első hónapjában még 1 százalékos csökkenés volt tapasztalható az egy évvel korábbi árakhoz képest, 2022 januárjában viszont már 16, idén pedig 34 százalékos volt a drágulás mértéke.

Az alapvető élelmiszerek közül a tojás lett az árvágta nyertese, amely a statisztikai hivatal szerint 78 százalékkal kerül többe, mint egy évvel korábban.

A gyümölcsöket és zöldségeket sem kímélte az emelkedés. Előbbi esetében 17, utóbbiéban 22 százalékos emelkedést jegyeztek fel. A zöldségfélék közül a hagyma drágult a legnagyobb mértékben, évközi viszonylatban majdnem 50 százalékkal. A burgonya ára 49 százalékkal ment feljebb. A répa és a káposzta esetében az ár több mint harmadával nőtt. Az ilyen mértékű áremelkedés mellett finoman szólva luxuscikké válhat néhány zöldség és gyümölcs Szlovákiában.

A táplálkozási tanácsadók azt javasolják a fogyasztóknak, hogy ha valami akciós áron kapható, akkor érdemes többet venni az adott termékből és ne féljenek lefagyasztani a zöldséget vagy a gyümölcsöt. „Egyes zöldségek és gyümölcsök több vitamint tartalmaznak lefagyasztva, mint frissen” – mondta a táplálkozási tanácsadó. 




Forrás: Infostart.hu, Fotó: Pixabay

Címkék: zöldség, gyümölcs, drágulás, szlovákia
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Aminosavas készítménnyel bővült a UPL termékpalettája

A UPL különös figyelmet fordít a biostimulátorok fejlesztésére. Ilyen készítményeket azért érdemes az általános ...