TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 604 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,17
USD: 348,84
CHF: 399,18
GBP: 441,91
Hirdetés
Hatkilós sonka, 136 ezerért – és lesz még drágább is

Hatkilós sonka, 136 ezerért – és lesz még drágább is

Hírek - 2023.02.27

Az egyik messze földön ismert spanyol sonka ételkülönlegesség a jamón ibérico bellota, amely különleges és elképesztően drága. Itthon egy hatkilós spanyol sonkát 136 ezer forintért kínálnak és nagy valószínűség szerint ez még nem a csúcs. Ugyanis a klímaváltozás miatt a sertések egyre kevesebb makkhoz jutnak, miközben attól hízik a sonkájuk.

A tavalyi év volt a legmelegebb Spanyolországban is; illetve ez volt a harmadik legszárazabb. Extremadurában, amely a hivatalos denominación de origen státusú négy kis sonkatermelő régió egyike, az elmúlt ötven évben 35 százalékkal csökkent a csapadék mennyisége. Ez a hústermelés 20 százalékos visszaeséséhez vezetett.

Emiatt ugyanis az utóbbi években az ibériai sertések egyre kevesebb makkot találnak. A különleges sonkát feketelábú sertésekből készítik, amelyek életük utolsó hónapjában csak makkot lakmároznak.

A dehesa kocsányos tölgyek nyirkosabb éghajlaton őshonosak, egy korábbi kedvező klimatikus környezet emlékeiként maradtak meg Spanyolország néhány pontján. Ezek a fák most azért küzdenek, hogy túléljék a hosszú, forró, száraz nyarakat.

David King professzor szerint a változó éghajlat akadályozni fogja a hústermelést, különösen az olyan országokban, mint Spanyolország. „A spanyol gazdálkodók problémája egy globális probléma helyi lenyomata. Az Északi-sarkkör környéke négyszer gyorsabban melegszik fel, mint a bolygó többi része. A grönlandi jég visszafordíthatatlanul olvad és ha minden eltűnik, a tengerszint hét méterrel emelkedik. Ha a dolgok így folytatódnak, a helyzet sokkal rosszabb lesz – Európában és az egész világon. Az, ami Spanyolországban történik, ezt jelzi”-mondta.

,,A sertéseknek októberben kilencvenkilósnak kellene lenniük, januárban pedig már 150 kilósnak, de most sokkal kisebbek” – panaszkodott a makkhiány következményére az egyik tenyésztő, aki szerint így sokkal tovább kell hizlalnia az állatokat, ami hatalmas plusz költséget jelent. Az Ibériai Malactenyésztők Szövetsége szerint 2023-ban 150 ezerrel kevesebb sertést fognak levágni, amitől égbe szökhet a legendás spanyol sonka ára. 

 
Forrás: Magyar Nemzet

Címkék: spanyol sonka, nyár, tölgy
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Fontos kihívások várnak a növényorvosokra

Az élelmiszerlánc biztonságát a gyökerétől, tehát a növényvédelemtől kell garantálni, ezért a növényorvosok, ...