TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Annyi a ketreces tyúktartásnak?

Annyi a ketreces tyúktartásnak?

Hírek - 2023.02.25

Az Európai Bizottság betiltaná a tyúkok ketreces tartását. Ez a lépés igen érzékenyen érintené a hazai baromfitenyésztőket, a Magyarországon nevelt tyúkok 80-85 százalékát ugyanis még mindig így tartják, írja az Euronews.

A bizottság két évvel ezelőtt döntötte el, hogy 2023-ig jogszabályt javasol a tenyészállatok ketrecben tartásának fokozatos megszüntetéséről, majd betiltásáról. 2013-ban az uniós szabályozás megváltozása miatt a gazdáknak a korábbiaknál nagyobb és kényelmesebb ketreceket kellett beszerezniük. A mostani javaslat azonban a mostani, immár állatbarátabb ketreceket is a kukába dobná, rászorítva ezzel az ágazatot a szabadtartásra.

A szabadon nevelt csirkék tojásai a prémiumminőséget jelentik, ezért drágábbak is, mint a ketreces állattartásból származó tojások. A gond az, hogy egy 2018-as adat szerint a szabadtartású csirkék az állatállomány elenyésző százalékát teszik ki hazánkban, a magyar tojástermelés túlnyomó többsége a ketrecekből jön.

Az intézkedés a szakemberek szerint csak tovább növelné az európai termelők versenyhátrányát a harmadik országokból érkező baromfitermékekkel szemben. A tagállamok közül Magyarország és Franciaország olyan uniós szabályozás megalkotását szorgalmazza, amely valódi piacvédelmet biztosít a tagállamok gazdálkodóinak, elsősorban az állattartóknak, értesült az Euronews.

A tervezetet visszautasítják a gazdák érdekeit képviselő szervezetek, így a Copa-Cogeca, a baromfitartók ernyőszervezete (AVEC), valamint a haszonállattartók európai fóruma is. Úgy vélik, ha az Európai Bizottság kötelezővé teszi a szakhatóság említett ajánlásait, azzal olyan beruházásokra kényszeríti a gazdákat, melyek költsége ellehetetlenítené a teljes európai baromfi- és tojáságazatot. 
Forrás: Index.hu

Címkék: ketrec, tyúk, európai bizottság, tyúktartás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A vadkár-érem több oldala

Az elmúlt időszak egyik nagy port kavaró bejelentése Győrffy Balázstól, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ...