TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
A magyar agrárium színe-java – Óriási volt az érdeklődés a 41. AGROmashEXPO-n

A magyar agrárium színe-java – Óriási volt az érdeklődés a 41. AGROmashEXPO-n

Hírek - 2023.02.10

Fennállásának kerek évfordulóját ünneplő integrátor, a gazdáknak spóroló műszaki távfelügyeleti rendszer, az egyre drágább műtrágya kiváltására alkalmas természetes eredetű készítmények és rengeteg munka-, illetve erőgép, köztük számos új fejlesztés – ezt jelentette idén a 41. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállítás.

A Hungexpo 7 pavilonjában, 36.000 négyzetméteren 300 kiállító mutatta be kínálatát, benne újdonságait és számos szakmai programra is sor került a rendezvény 4 napja alatt.

A magyar agrárium vezető szakmai integrátora és termelési rendszere, a KITE Zrt. az AgrárgépShow -n ünnepelte megalakulásának 50. évfordulóját.

A magyar agrárium színe-java – Óriási volt az érdeklődés a 41. AGROmashEXPO-n

 Szabó Levente vezérigazgató az ünnepi tortával
 

Számos újdonsággal készültek ebből az alkalomból, amelyek közül legkiemelkedőbb Innovációs Központjuk új fejlesztése, az öntözési szaktanácsadás felülete, mely professzionális támogatást nyújt az adatalapú vízpótláshoz. Ennek megismerésére is lehetőségük volt a látogatóknak gépcsodáik és szolgáltatásaik bemutatkozása mellett. A kiállított termékek közül kettőt érdemesnek talált az AgromashEXPO-AgrárgépShow zsűrije a kitüntetésre.  A JCB Fastrac ICON traktor, valamint a francia Pellenc cég Optimum szüretelő kombájnjainak digitális megoldásai kiérdemelték a Nemzetközi Termékfejlesztési Különdíjat. A legszebb standnak járó kitüntetést is a KITE-nek ítélték oda a nagy standok kategóriájában. Sőt a befektetett munka elismeréseként a Magyar Marketing Szövetség Kiállítói Fődíját is átvehették a kiállítás pénteki napján. A kiállítási terület a fenntarthatóság jegyében épült fel idén, igyekeztek a legtöbb terméküket és szolgáltatásukat bemutatni, melyek a magyar agrárium jövendő generációit is szolgálják. Az idei évben ugyancsak felsorakoztak a jövőbe mutató növényápolási lehetőségek is.

A kerek évforduló kapcsán sajtótájékoztatóra is sor került, melyen részt vett Professzor Dr. Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja és Szólláth Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke is. A sajtótájékoztató résztvevőit Szabó Levente vezérigazgató köszöntötte, aki beszédében rámutatott: a KITE Zrt. alapítása óta filozófiájának négy alapértékét, a megbízhatóságot, az innovativitást, a stabilitást és a fenntarthatóságot kínálja ügyfeleinek. Ugyanakkor – hangsúlyozta – az innováció csak akkor tud „megállni”, ha van egy olyan befogadó közeg, vagy támasz, mint a Debreceni Egyetem, amely a kezdetek óta a KITE stratégiai partnere. Őt a mikrofonnál Hadászi László innovációs főigazgató követte, aki a már említett legújabb fejlesztésüket, a méréseken alapuló öntözési döntéstámogatási rendszert mutatta be. Ennek alapját a szerte az országban, csaknem 700 ponton kialakított meteorológiai állomás adatai, gyűjtött információi adják. Az öntözésirányítási alkalmazást 2023-tól elérhetővé tesszük a termelők számára. Azon patnereiknek pedig, akik a KITE-től vásárolnak öntözőgépet, az öntözési szaktanácsadás ingyenesen biztosított - mondta.

Végül dr. Bács Zoltán a szakmai munka elismeréseként a Debreceni Egyetem Díszérme Kitüntetését adta át Szabó Leventének, a KITE Zrt. vezérigazgatójának.

Agrárium 4.0 - itt az idő a szemléletváltásra

Szintén évfordulót, első születésnapját ünnepelte a Kukorica Kör Egyesület is, mely a hazai kukoricatermelő gazdák érdekeinek képviseletét, szakmai programok szervezését, illetve szakmai tudásuk bővítését tűzte ki célul. A kiállítás első napján megrendezett programjukon több fontos bejelentés is elhangzott: új alapítótagok erősítik az egyesület szakmai munkáját és kerekasztal-beszélgetésre is sor került.

Ez utóbbi az „Agrárium 4.0 – Itt az idő a szemléletváltásra” címet kapta, s többek között olyan fontos, a gazdálkodókat érintő témákat jártak körbe a meghívott szakértők, mint az aszály, a vízgazdálkodás, a talajélet fenntartása és javítása, az adatalapú gazdálkodás, a termőtalaj szervesanyag tartalmának növelése és a biztosítások kérdése. De szó esett a piaci szereplőket leginkább foglalkoztató témáról, a hazai és nemzetközi piacok alakulásáról is.

Csepregi Attila lajoskomáromi gazdálkodó szerint a kukoricatermelők túlélésének kulcsa, hogy megértsük az okokat és következményeket, és ehhez alakítsuk a jövő évek gazdálkodói stratégiáját. A gazda elmondta, hogy a 2000/2003/2007-es években ugyanekkora aszállyal kellett megküzdeniük, és még akkor sem ment 10 tonna/ha alá a termés a mostani 6 tonnával szemben. Pedig azóta több a tudásuk, jobb a genetika és a technológia is. A fiatal gazda a rosszabb vízmérlegben látja a probléma gyökerét. Négy okot nevesített: kiterjedt csatornarendszer, szilárdburkolatok arányának növekedése, hőségnapok számának növekedése és a gazdálkodás intenzívebbé válása (termésátlag növekedése). Számításai alapján a 3 főnövény (kukorica, búza, napraforgó) előállításához éves szinten 140 mm-el több víz kéne a talajba, ehhez viszont a hőség napok figyelembevételével együtt 200-250 mm-el több eső kellene, hogy fenntartsuk az előző évek átlagát. Erre azonban a gazdáknak kevés ráhatásuk van, így a kormányzati intézkedések mellett az is szükséges, hogy a gazdák újratervezzenek, nagyobb gondot fordítsanak a talajművelésre, a vízgazdálkodásra és átgondolják növényportfóliójukat. A kerekasztal-beszélgetés során elhangzott, hogy az EU 2022. évi kukoricatermése – 6 százalékkal kisebb területről - 24 százalékkal még a tavalyinál is kisebb lett. Fokozódik az importigény, várhatóan a tavalyi 16 millió tonnával szemben 21 milliót importál az Unió. Ennek fele Ukrajnából fog érkezni. Az árak jelenleg Párizsban is esnek, még hozzá a csökkenő kereslet és az ukrajnai import miatt. A helyzet hazánkban is hasonló, az általános esés a kukorica árát sem kerüli el. A százezer forint alatti árak a szűkös és gyenge átlagos minőségű termés fényében nehezen értelmezhetők, de a már az első tíz hónapban egymillió tonnát közelítő tavalyi import keményen megadja a választ. Úgy tűnik, az ukrajnai termés tartósan talál piacot nálunk, és erős ármeghatározó tényezővé válik.

Újabb fejlesztéseket jelentett be az AXIÁL Kft.              

A 11. AgrárgépShow szakkiállítást választotta új fejlesztései bemutatásának helyszínéül az AXIÁL Kft., melynek rendelésállománya 2022-ben az aszály és a gazdasági krízis ellenére növekedett, a cég új telephelyet nyitott Felsőzsolcán és kibővítette bajai szervizét. A jelentős hazai gépkereskedő a kiállításon közel 100 gépet mutatott be és leleplezte utánpótlásnevelési projektjük legújabb kampányarcait, a Galaxiál Hőseit. A fejlesztések idén sem állnak meg, a tavaly átadott épületek mellett további 4000 négyzetméterrel tervezik bővíteni szervízkapacitásukat.

A magyar agrárium színe-java – Óriási volt az érdeklődés a 41. AGROmashEXPO-n

Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője és Pintér Zsolt ügyvezető


 „2022-ben igen élénk kereslet mutatkozott a kínálatunkban szereplő eszközök és szolgáltatások iránt, ennek köszönhetően – az ágazatot érintő kihívások ellenére – eredményes évet zártunk. A sikerek hátterében elsősorban a magyar mezőgazdasági szereplőket segítő precíziós gazdálkodási állami támogatás hajtóereje állt. Ugyanakkor a forgalmat szintén növelte, hogy 2022-ben továbbra is kiszámíthatatlan gazdasági helyzetben és az év során kialakult inflációs szituációban a gazdálkodók igyekeztek stabilabb befektetésekbe helyezni forrásaikat, erre az egyik alternatíva a modern és értékálló mezőgazdasági gépek beszerzése volt” – mutatott rá az eredményeket elemezve Pintér Zsolt, az AXIÁL Kft. ügyvezetője.

Az AXIÁL Kft. november végén adta át legújabb, a miskolci épületegyüttes szerepét átvevő telephelyét Felsőzsolcán, amely a legmagasabb technikai szinten bővíti a cég regionális kapacitásait, a munkavállalók számára is kimondottan komfortos környezetben. Baján, az AXIÁL Kft. központi telephelyén pedig decemberben avatták fel a régió mobilszervizesei számára készült új műhelyt, amely 830 négyzetméteres területen fogadja a 12 ipari kapun keresztül közlekedő gépeket. A beruházásoknak köszönhetően a cég szervízműhely-kapacitása immár 17 ezer négyzetméterre nőtt. Az AXIÁL Kft. idén a székesfehérvári, a szolnoki, valamint a pécsi telephelyein, valamint bajai központ „O” épületében is műhelybővítéseket tervez, amelyek következtében az év végére a szerviztevékenységhez tartozó összes alapterület 21,7 ezer négyzetméterre bővül.

Az AXIÁL Kft. az AgrárgépShow legnagyobb kiállítójaként a Hungexpo D pavilonjában, összesen 5000 négyzetméteres területen várta partnereit és az érdeklődőket. A helyszínen közel 100 darab mezőgazdasági, építőipari és anyagmozgatási gépet mutattak be, többek közt a Nemzetközi Termékfejlesztési Nagydíjat gépesítés kategóriában elnyerő (és a 2023-as Év Traktorának választott) 728 Fend Vario Gen 7 típust, valamint a Nemzetközi Termékfejlesztési Különdíjat kapott HORSCH Leeb 6.3000 VL önjáró szántóföldi permetezőgépet. De szintén megtekinthető volt a CLAAS LEXION kombájncsalád, melynek legújabb generációja 2022-ben Farm Machine díjat nyert a párizsi SIMA kiállításon. A kiállításon az AXIÁL Kft. is kiosztotta saját szervízdíjait legjobban teljesítő partnereinek. Az idén a Nyakas Pince Zrt., a Zom Kft. és a Geo-Fríz Kft. képviselői vehették át az elismeréseket az AXIÁL Kft.-t családi vállalkozásként irányító Harsányi családtól.

Szintén a kiállításon írták alá legújabb kizárólagos forgalmazó szerződésüket az Agro-Contact Kft.-vel, amely értelmében tovább bővül az cégcsoport gépes kínálata, ráadásul újabb magyar gyártású gépek érkeznek a palettára.

A HORSCH standján sokan megcsodálták a termékfejlesztési különdíjas önjáró permetezőt

A kiállításon általunk bemutatott HORSCH-géppark „nagy durranása” az az önjáró permetezőgép, amellyel termékfejlesztési különdíjat nyertünk az Agrárgépshow-n – hallottuk Sáfrány Máriótól, az AXIÁL termékmenedzserétől, aki elárulta: ebből a géptípusból sokat eladtak 2022-ben a precíziós pályázati kiírásoknak köszönhetően. – Ez egy széles nyomtávú gép 2,6 és 3,5 méter közötti fokozatmentes állítási lehetőséggel, melynek a hasmagassága is változtatható 160-tól 200 centiméterig terjedő tartományban. Tartálya 6000 literes, szórókerete pedig 36 méter. Fúvókarendszere speciális, pulzáló, ami azt jelenti, hogy elektromos szelep vezérli a fúvókák működését, aminek köszönhetően egy fúvókamérettel gyakorlatilag 2-3 fúvókaméret is kiváltható, a kijuttatott szermennyiség nem a nyomással, hanem a pulzálás csökkentésével, növelésével szabályozható.

A magyar agrárium színe-java – Óriási volt az érdeklődés a 41. AGROmashEXPO-n

Az AGROmashEXPO nemzetközi termékfejlesztési különdíját érdemelte ki a HORSCH új önjáró permetezőgépe


A standon ezen kívül láthattak az érdeklődők talajművelő eszközöket, vetőgépeket, vontatott permetezőt is. A vetőgépek közül érdemes megemlíteni a ráncfelvarráson átesett Pronto 4 DC gabonavetőgépet, mely felhasználóbarátabb kezelőfelületet kapott, s a tartály formája is modernebb lett. Az aprítás - egyengetés - visszatömörítés - vetés – lezárás működési metódus változatlanul megmaradt, s ahogy azt megszokhatták a gazdák, precíz vetést tesz lehetővé.

Mi legyen a műtrágyával?

A „H” pavilonban a pénteki napon egy sokakat érdeklő és mostanság nagyon is aktuális témáról zajlott kerekasztal-beszélgetés az AGRITURF 2022 Zrt. szervezésében. A diskurzus a körül forgott, hogy milyen alternatív megoldásokkal lehet kiváltani a műtrágyát?

A magyar agrárium színe-java – Óriási volt az érdeklődés a 41. AGROmashEXPO-n

Az AGRITURF 2022 Zrt. különdíjas standja


A beszélgetés moderátori, s egyben a házigazda szerepét Dr. Pénzes Éva, az AGRITURF kereskedelmi és marketing igazgatója töltötte be, aki elöljáróban bemutatta a céget. Mint elmondta: a fiatal vállalkozás Mezőkövesden huminsavas tőzegkivonatolt készítményt gyárt és forgalmaz, mely a műtrágyák egyik alternatívája lehet. A kerekasztal-beszélgetés résztvevői közül elsőként Petőházi Tamás, a NAK szántóföldi növénytermesztési és beszállítóipari országos osztályának elnöke kapott szót. Az elnök azt mondta: a finanszírozási-támogatási háttér jelentős átalakulása, a 2022-es extrém aszályos év bevételcsökkenése, valamint az input anyagok árrobbanása az eddigi termesztéstechnológiák és a vetésszerkezet felülvizsgálatára kényszeríti a gazdákat. A gazdálkodók rentábilisan és környezettudatosan szeretnének gazdálkodni; ezért mindenkinek az az érdeke, hogy a termőtalajok romlása megálljon és a talajok tápanyagszolgáltató képessége javuljon.

Dr. Csicsor János, a Biopol Kft. tulajdonosa, a Magyar Huminsav Társaság elnöke a huminsavak, fulvosavak alkalmazásáról, jelentőségükről, talajra gyakorolt hatásukról beszélt. Egyebek közt elmondta, hogy az ilyen tartalmú készítményekről már régóta tudjuk, hogy igen hatékonyan tudnak megkötni 70-80 makro- és mikroelemet biztosítva a növények igényeit. Ez nemcsak több, de jobb minőségű termést is eredményez. Számos kutatás alátámasztja, hogy a napjainkban a terményekben, zöldségekben, gyümölcsökben kevesebb vitamin és tápelem található, mint 25-30 évvel ezelőtt. Ez pedig a termőtalajok romló tápanyaszolgáltató képességre vezethető vissza.

Dr. Solti Gábor geológus, a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetségének elnöke, az alginitkutatás nemzetközi szakértője előadásából kiderült: manapság a figyelem újra ráirányult a talajjavító anyagokra, így például az alginitre. Az alginit fosszilis (megkövesedett) alga biomasszából és elmállott tufából álló kőzet, amely 4-5 millió évvel ezelőtt keletkezett. Hatvankét nyomelemet tartalmaz, a homokos, laza talajok szerkezetét kedvezően változtatja meg, jó hatással van a talaj vízmegtartó képességére, megakadályozza a növények számára szükséges, fontos tápanyagok kimosódását, így segíti elő azok folyamatos tápanyagellátását. Megfelelő mennyiségben és arányban felhasználva jelentősen növelheti a termés mennyiségét és minőségét és ami a legfontosabb: kiváltható vele a műtrágya.

 Dr. Juhos Katalin, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem agrárkörnyezettani tanszékének adjunktusa, talajtani szakmérnök rámutatott, a baktériumos talajoltó készítményekben lévő törzsek számos jótékony tulajdonsággal rendelkeznek. Tápanyagot biztosítanak a növénynek (nitrogénkötés, kálium és foszfor feltárás által), javítják a talajszerkezetet, így könnyeben művelhetővé teszik a talajt és csökkentik az aszálystressz okozta károkat. A növényi maradványok szakszerű elbontásában pedig a baktériumkészítmények támogatják a szervesanyag gyors hasznosulását, emellett megakadályozzák a patogén gombák elterjedését.

A beszélgetés során az is elhangzott: az AGRITURF 2022 Zrt. új tőzeghumát koncentrátum technológiája forradalmasítja a tápanyagutánpótlást. A készítményt tőzegből vonják ki, magas humin- és fulvosav tartalommal rendelkezik.

Dr. Futó Zoltán, a MATE öntözésfejlesztési és meliorációs tanszékének vezetője, egyetemi docens hozzászólásában úgy fogalmazott: a szóban forgó természetes eredetű készítmények átstrukturálják a talaj életét, illetve szerkezetét, növeli annak humuszkészletét, a sikerhez azonban több év kell. Hozzátette, az egyetemi vizsgálatok azt mutatták, hogy egyes technológiák és készítmények alkalmasak a műtrágya részbeni, vagy teljes kiváltására. Az AGRITURF Tőzeghumát koncentrátum készítményével végzett vizsgálatok szerint a műtrágya 50 százaléka elhagyható a technológiában, s a termésátlagok jobbak a kezeletlen kontroll állományhoz képest. Ennek részben az az oka, hogy a tőzeghumát alkalmazásával az aszálytűrés is javul és jobbá válnak a termőtalajok. A készítmény használatával a gazdaságossági mutatók is javulnak, mert input anyag oldalról átlagosan 40 százalékos megtakarítás realizálható. Azokon a területeken, ahol a műtrágyázás okszerűen zajlott éveken át, 2 évig csak a tőzeghumát technológiával szinten tarthatók a termésátlagok, így ezáltal nő a profit.

Az AGRITURF 2022 Zrt. standja egyébként kiérdemelte a Magyar Marketing Szövetség Kiállítói Marketing Különdíját.

Az új precíziós pályázatra készülnek

Az AMAZONE-WERKE Kft. standján is rengeteg újdonságot láttunk, melyekről Kovács Tamás ügyvezető adott rövid összefoglalást.

Hála Istennek, nagy érdeklődést tapasztaltunk mind a négy nap folyamán – bocsátotta előre az ügyvezető. – Persze, rengeteg gépet is hoztunk, ezek közül talán a Pantera önjáró permetezőgépet emelném ki. A pályázati kiírásoknak köszönhetően tavaly hét ilyen gépet helyezhettünk ki a magyar piacra, ami számunkra nagy siker. A Pantera 4504 önjáró szántóföldi permetezőgép 4500 liter tartálytérfogattal rendelkezik, és 21 méter, illetve 42 méter közti munkaszélességű szórókeretekkel kapható. Fokozatmentes nyomtávállításnak köszönhetően különösen a több üzemben történő használatnál tűnik ki univerzális tudásával. Természetesen, a hasmagassága is változtatható, s egy kiegészítővel, egy ponyvás szerkezettel nagyon kíméletesen tudjuk elvezetni a jármű hasa alatt a napraforgót, vagy a kukoricát. A másik érdekesség a standunkon a Cobra szántóföldi kultivátor, melyet a sekélyműveléshez, tarlóhántáshoz, vagy tavaszi talajműveléshez fejlesztettünk ki. Idén már tesztelni fogjuk a gépet, s bízunk benne, hogy megtalálja helyét a magyar piacon.

A magyar agrárium színe-java – Óriási volt az érdeklődés a 41. AGROmashEXPO-n

Az AMAZONE-WERKE Kft. standján újdonságnak számított a Cobra szántóföldi kultivátor, melyet a sekélyműveléshez, tarlóhántáshoz, vagy tavaszi talajműveléshez fejlesztettek ki


Kovács Tamás hozzátette: nagy siker még Precea szemenként vetőgépük, mely gyors vetésre képes, s immár 2-3 éve a piacon van, így bizonyította létjogosultságát. Mint mondta, mindenki, így cégük is a hírek szerint hamarosan újra megnyíló precíziós pályázati kiírásra készül.


Óriási érdeklődést tapasztaltunk a SZEGÁNA Kft. standján, ahol a legnagyobb újdonságnak a török BASAK traktor számított, melynek egyik típusa, az 5120-as az év traktora versenyen a döntőig jutott.

A magyar agrárium színe-java – Óriási volt az érdeklődés a 41. AGROmashEXPO-n

Nagy Márk, a SZEGÁNA Kft. marketing igazgatója a BASAK 5120 traktorral, mely az év traktora verseny döntőjéig jutott

Közel harminc gépet, köztük számos újdonságot hoztunk el a fővárosba – hallottuk Nagy Márk marketing igazgatótól. – Fontos megemlítenem a finn Junkkari direkt vetőgép D szériáját, melyet kemény, kötött talajra ajánlunk. Ezek mechanikus rendszerűek, egyszerű felépítésűek, de alkalmasak precíziós vetésre, így pályázati forrás is igénybe vehető lesz a megvásárlásukhoz. A legnagyobb újdonságnak számító BASAK traktor várhatóan nagy népszerűségnek örvend majd Magyarországon, hiszen egy típusa sincs túlelektronizálva, márkás nyugat-európai gyártók adják a fődarabokat, Deutz, illetve Perkins a motor, ZF és Carraro a váltó. A BASAK kínálata azon túl, hogy szép, felhasználó- és pénztárcabarát is.
 

A kiállításon sajtótájékoztató keretében mutatta be újdonságait az AGROTEC és az AGRI CS is.

Az AGROTEC Magyarország Kft. ügyvezetője, Illés Zoltán és Fodor Krisztián főmérnök egy olyan új szolgáltatásról beszélt, mellyel a gazdák akár jelentős költségmegtakarítást is elérhetnek.

Illés Zoltán előre bocsátotta: több év tapasztalata, hogy a gazdálkodóknál nem minden esetben van meg az a fajta technikai-műszaki, gyakorlati tudás, hogy napjaink nagyon modern eszközeit már az első naptól kezdődően megfelelően tudják használni. Ezért kitaláltak számukra egy olyan informatikai rendszert, ami egyfajta műszaki távfelügyeletet, tanácsadást tud folyamatosan nyújtani a gazdálkodóknak. Az AConnect nevet viselő rendszer segítségével a gazdák jobban ki tudják használni a gépek kimagasló adottságait, kapacitásait, aminek köszönhetően mindenki sokkal hatékonyabban tud dolgozni, ami mindenki számára fontos.

A műszaki távfelügyelet alapja egy flottakövetési rendszer, mely lehetővé teszi a műszaki adatok folyamatos ellenőrzését, azok legoptimálisabb felhasználását.  A rendszert az új gépekhez gyárilag adjuk, de utólagosan is beépíthető, ha rendelkezésre áll CAN-bus – mondta Illés Zoltán.

A részletekről Fodor Krisztián főmérnök számolt be. Elmondta: az AConnect az eseményalapú értesítéseket helyspecifikus üzemi paraméterfigyeléssel és igény szerint naplózással kezeli, majd tárolja. A rendszer a funkciók sorában egyebek közt képes megjeleníteni az aktuális gépüzem-állapotot, a szükséges karbantartási feladatok ütemezését, a tevékenységet naplózza, figyeli az üzemi paramétereket és probléma (például alacsony olajnyomás) esetén jelzést küld a géphasználónak. Ezen kívül az AGROTEC munkatársainak közreműködésével műszaki távfelügyeletet is nyújt, a hibakódok figyelésével, naplózásával, s amennyiben szükséges, aktív beavatkozásra is lehetőséget kínál például a hibakódok kiolvasásához, törléséhez, különféle távdiagnosztikai műveletek elvégzéséhez, a rendszerkonfiguráció ellenőrzéséhez és korlátozások feloldásához. Így csökkenthető a tényleges kiszállások száma, ami jelentős, egy-egy alkalommal több tízezer forintos költségmegtakarítást jelenthet a gazdálkodó számára. Az AConnect kezelőfelülete egyszerű, logikus és jól átlátható, de létezik egy egyszerűsített mobilapplikációs felület is.

A magyar agrárium színe-java – Óriási volt az érdeklődés a 41. AGROmashEXPO-n

G. Fehér Marianna, az AGROTEC Magyarország Kft. marketingvezetője, Fodor Krisztián főmérnök és Illés Zoltán ügyvezető a cég sajtótájékoztatóján

Fodor Krisztián hozzátette: maga a szolgáltatás egy átlagos mobiltelefon-előfizetés havi díjához hasonló nagyságrendű költséggel jár, de a vele elérhető megtakarítás lényegesen több.

Több egyszerű modellfrissítésnél

Az AGRI CS Magyarország Kft. legújabb erőgépét, a CASE IH Puma 260 CVXDrive-ot mutatta be a kapcsolódó sajtótájékoztatón Szollinger János kereskedelmi igazgató. Az eseményen részt vett Christian Ramnek, a márka régiós marketingmenedzsere is.

Igazából ez jóval több egyszerű modellfrissítésnél - bocsátotta előre Szollinger János. – Az elmúlt évek eladásait tekintve a Puma szériánk a legnépszerűbb volt. Ebben két teljesítménykategória létezik, most az erősebb, a 180-240 lóerős újult meg, és kiegészült egy 260 lóerős névleges teljesítményű modellel, melynek a maximális teljesítménye 302 lóerő. Ez egy új modellünk, melyre komoly igény mutatkozott a piacon. A modellkínálat nyolc változatból áll, öt modell fokozatmentes CVXDrive, három pedig hagyományos powershift váltóval készül. Az új modell kabinja a legmagasabb ergonómiai igényeket is kielégíti, nyugodtan mondhatjuk, hogy olyan, mintha az ember egy személyautóba ülne be. Emellett 8 százalékkal meg is növeltük a méretét. Kiváló hangszigetelésének köszönhető, hogy mindössze 66 decibel a beszűrődő zaj mértéke, ami azt jelenti, hogy a 260-as kezelőfülkéje a leghalkabb a piacon. Tizenegy százalékkal nagyobb üvegfelület szolgálja a jobb kilátást a vezetőülésből. A fejlett járműfelfüggesztési rendszer összehangolja a mellső híd rugózását, a hátsó függesztőkart és a fülkefüggesztést, a szabadalmaztatott intelligens pótkocsifék pedig megakadályozza a pótkocsi esetleges bebicskázását, ami lejtőn, nagy súly vontatása esetén meglehetősen gyakori jelenség. Tizennyolc százalékkal nőtt az erőgép nyomtáva is, ami még nagyobb stabilitást biztosít. Akár három óra többlet munkaidő érhető el a 15 százalékkal szintén megnövelt kapacitással rendelkező üzemanyagtartály révén, az új, azonos színkódokkal jelölt hidraulikus csatlakozók és kioldókarok pedig gyorsabb és kényelmesebb munkavégzést tesznek lehetővé. A szervizintervallum 600 óráról 750 órára nőtt, ami azt gondolom, szintén nem utolsó dolog mostanában, amikor a költséghatékonyság rendkívül fontos szempont.

A magyar agrárium színe-java – Óriási volt az érdeklődés a 41. AGROmashEXPO-n

 Az új CASE IH Puma 260 CVXDrive

Szollinger János az új modell újdonságai közt bemutatta az AFS Connect telemetriai rendszert is. Ez lehetővé teszi, hogy akár a kezelő, akár a szerelő minden pillanatban nyomon tudja követni a működés paramétereit, s ha kell, az AGRI CS Magyarország Kft. illetékes munkatársai távoli segítséget nyújtanak az esetleges hibaelhárításhoz. A kinyert adatokat a rendszer naplózza, így azok később is visszanézhetők. Az ügyfél bármikor hozzáférhet az adataihoz, a szoftver el tudja végezni ezek elemzését, illetve a GPS-paraméterek használatával segítséget nyújthat a hozamtérkép elkészítéséhez.

Címkék: agromashexpo, agrárgépshow, kiállítás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Bemutatkoztak a CLAAS kistraktorok a XXXI. Alföldi ...

31. alkalommal került megrendezésre az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok, Hódmezővásárhelyen. Az ...