TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
Hol vannak most a zöld szervezetek?

Hol vannak most a zöld szervezetek?

Hírek - 2023.02.09

A NAK és a MAGOSZ hiányolja a zöld szervezetek hangját most, amikor kétes minőségű, az Európai Unióban már tiltólistán lévő készítményekkel kezelt ukrán gabona zúdul az európai, azon belül is a magyar piacra. 

Mint azt az érdekképviseleti szervek sajtóközleményükben írják: a hibás brüsszeli döntések hatalmas mennyiségben szabadították rá Ukrajna szomszédjaira a silány minőségű, kétes eredetű ukrán gabonát, ami ellehetetleníti a magyar gazdákat is. Ugyanis miközben az uniós gazdálkodók szigorú előírások szerint – ebből fakadóan jelentős plusz költségekkel – kell, hogy termeljenek, a beáramló import minősége erősen kétes, akár egészségre is veszélyes lehet. Ezért most az uniós termelők elé komoly követelményeket állíttató zöld szervezetek segítségét kérik: lobbizzanak ők is, hogy megegyező feltételekkel termelt gabona jöhessen csak az EU-ba. Továbbá felszólítják a brüsszeli döntéshozókat is: az átgondolatlan intézkedések miatti veszteségekért kompenzálják a magyar gazdákat.

„Felháborító, hogy míg az EU-ban – a Green Deal bevezetésével – drasztikusan szigorú előírások betartásával kell élelmiszert előállítani, addig az importra semmi elvárás sincs. Az ukrajnai gabona sokszor nem felel meg az uniós előírásoknak, és egészségügyi kockázatot is jelent, hiszen Ukrajnában számos olyan növényvédő szert és egyéb anyagot használnak, amelyek az Unióban már évtizedek óta tiltólistán szerepelnek, nem is beszélve arról, hogy Ukrajnában engedélyezett a génmódosított növények termesztése is.” – szögezik le a közleményben.

Úgy fogalmaznak: elengedhetetlen az Ukrajnából az EU-ba érkező termények fokozott növényegészségügyi és élelmiszerbiztonsági vizsgálata, valamint a fenntarthatósági követelményeknek megfelelést igazoló ISCC tanúsítvány megkövetelése.

A szervezetek szerint az Ukrajnából – akár Románián, Szlovákián át – érkező gyenge minőségű, esetenként növényegészségügyi, toxin- és peszticidmaradék problémás búzából egyes malmokba is kerülhetett. Sok esetben az ukrán importot behozatalkor „ipari búza melléktermékként” vámoltatják – így nem vetik alá szigorú ellenőrzésnek –, azonban számos ilyen tételből élelmiszert és takarmányt állítanak elő. Sőt, már ukrán eredetű liszt is érkezik különféle módokon minőségi problémákkal.

„A NAK és a MAGOSZ határozottan kéri, hogy az uniós határokon fordítsák vissza azokat a tételeket, amiknél az előállításkor olyan peszticideket alkalmaztak, amelyek az EU-ban nem engedélyezettek. Továbbá indokolt, hogy bizonyítani kelljen: kizárólag az EU-ban is engedélyezett növényvédő szerek kerültek felhasználásra az áru előállításakor. Elvárjuk, hogy az EU ugyanolyan szigorú követelményeket alkalmazzon a behozott mezőgazdasági és élelmiszeripari termékekre, mint amilyeneket az uniós termelőktől elvár, és kérjük a zöld szervezeteket, hogy álljanak ki az európai lakosság, valamint az agráriumban tevékenykedők érdekeiért.” – fogalmaznak. 
Forrás: NAK, Fotó: Pixabay

Címkék: nak, magosz, Ukrajna, gabona
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell! ...

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó ...