TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 385,91
USD: 355,12
CHF: 390,24
GBP: 451,39
Hirdetés
Drónos permetezés? Csak az engedélyokirat módosítása után

Drónos permetezés? Csak az engedélyokirat módosítása után

Hírek - 2023.01.31

Az elmúlt időszakban számos kérdés érkezett a Nébih munkatársaihoz, hogy ki, hol és hogyan kérelmezheti növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények drónos kijuttatásának engedélyezését. Mint az a hivatal tájékoztatásából kiderül: először a készítmények drónnnal történő kijuttatását kell engedélyeztetni.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) összegyűjtötte a témához kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat. A vonatkozó jogszabály rögzíti, hogy pilóta nélküli légijárművel (drónnal) kizárólag pilóta nélküli légijárművel való kijuttatásra engedélyezett növényvédő szer és növényvédő szernek nem minősülő növényvédelmi hatású termék (készítmény) juttatható ki.

Ebből következik, hogy a földi, vagy a „klasszikus” légi (repülőgéppel és helikopterrel történő) kijuttatásra engedélyezett növényvédő szerek és készítmények alapvetően nem alkalmazhatók ilyen célból. Használatuk csak akkor lehetséges, ha engedélyokiratukat kiterjesztik a drónnal történő kijuttatásra. Az engedélyokirat kiterjesztését kizárólag az érintett szer, vagy készítmény engedélytulajdonosa, vagy annak hivatalos hazai képviselete kérelmezheti. A kiterjesztésre vonatkozó kérelmet a Nébih-hez kell benyújtani elektronikus úton (e-papíron: https://epapir.gov.hu).

A benyújtandó dokumentumok:

  • hivatalos kérelem
  • drónnal végzett GEP hatékonysági vizsgálat** eredményei
  • drón típusa és alkalmazott fúvókák leírása
  • elsodródásra vonatkozó adatok, információ

Az engedélyokirat módosítási eljárása során a Nébih további dokumentumokat is bekérhet a kérelmezőtől, amennyiben az értékeléshez erre szükség van. 

A kérelem benyújtásával, valamint értékelésével kapcsolatos kérdésekkel a ppp-registration@nebih.gov.hu e-mail címen lehet a Nébih kompetens szakembereihez fordulni.

Jelenleg nincs a Nébih-nél elbírálásra váró kérelem, azonban a hatóság felkészült rá, hogy minden kérvényt támogató jelleggel, a lehető leggyorsabban elbíráljon. 
Forrás: NÉBIH, Fotó: Pixabay

Címkék: drón, permetezés, növényvédőszer, nébih
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Perspektivikus vízgazdálkodás nagy termésért és ...

A jó vízgazdálkodás minden gazdálkodónak elsődleges legyen! Főleg azoknak, akik termőterületén az átlagos éves ...