A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Terragro Klima febr
Genezis Green Max
6. Yara Nap – Kihívások és kilátások a műtrágya piacon

6. Yara Nap – Kihívások és kilátások a műtrágya piacon

Hírek - 2023.02.01

A Yara Hungária Kft. – a Covid járvány miatti kényszerű szünet után – hatodik alkalommal tartotta meg szakmai rendezvényét, a Yara Napot.

6. Yara Nap – Kihívások és kilátások a műtrágya piacon


A tanácskozás fő témáját természetesen az utóbbi évek kaotikus műtrágya piaca, az abból eredő problémák, és a problémákra adható válaszok, megoldások keresése adta. A kérdés a műtrágya előállítóktól a forgalmazókon, a műtrágyákat felhasználó mezőgazdasági termelőkön át, a növényi termékeket hasznosító állattenyésztésig, feldolgozó iparig az élelmiszer lánc minden szereplőjét érinti.

A kérdés összetettségének megfelelően a műtrágya termékpálya több résztvevője is megosztotta gondolatait a témában.

Műtrágya piaci változások a gyártó szemszögéből

A Yara Hungária képviseleltében Gyuris Kálmán (szaktanácsadó, Dél-Magyarország) osztotta meg gondolatait a hallgatósággal.

A Yara legutolsó lezárt éve 2021, amikor világszerte 17 ezer fő dolgozott a világcég kötelékében, és több mint 28 millió tonna műtrágyát értékesítettek a világ több mint 160 országában. A termelést 28 gyár, és 200 raktár, terminál, keverő- és csomagoló üzem szolgálja. Globális szinten Európában és Dél-Amerikában a legerősebb a Yara jelenléte.

A Yara Hungária Kft. kötelékében 11 alkalmazott képviseli a céget hazánkban, és 2021-ben hozzávetőleg 70 ezer tonna műtrágyát értékesítettek. A Yara nagy figyelmet fordít a mezőgazdasági termelőkkel való kapcsolattartásra, a kommunikációra, aminek részeként rengeteg termelőt látogatnak.

Bár a Covid járvány 2020-ban kavarta fel először a műtrágya piacot, a Yara hazai tevékenysége, belső átszervezések miatt, már 2019-ben komoly nehézségekbe ütközött. A magyar raktárak Lengyelországba kerültek, a logisztikai szervezés és ügyfélszolgálat pedig Litvániába, ami az addigi gyors és gördülékeny kiszállítást lelassította. Mire ismét a talpukra álltak a dolgok, beköszöntött a koronavírus járvány első hulláma, a már ismert szállítási problémákkal. A következő csapás a Fehéroroszország elleni embargó volt 2021-ben, ami a Yara NPK műrtágyáinak a forgalmazását vetette vissza. Mire sikerült új forrásokból beszerezni a nyersanyagot, kitört az orosz-ukrán háború, elszabadultak az inputárak, és rég nem látott bizonytalanság ült a műtrágya piacra. Gyárleállítások, kapacitáscsökkentések jellemezték a tavalyi évet.

A műtrágya piacot persze a termelés nehézségei mellett a fizetőképes kereslet megléte vagy hiánya is alapvetően meghatározza: a terményárak hektikussága, a 2022-es év katasztrófális terméseredményei tovább növelik a bizonytalanságot.

A jövőt tekintve inkább nyitott kérdések vannak, mint válaszok:

  • Meddig maradnak a hazai termények a raktárakban? (Mikor fogy el vagy áll meg az olcsó ukrán import?)
  • Mikor lesz pénz további inputokra?
  • Ki fog tőkét kihelyezni kockázatos megtérüléssel a finanszírozáshoz?
  • A csomagolás és logisztika árnövelő hatása konszolidálódik-e?
  • A dollár és az euro árfolyamváltozásai hogyan hatnak a piacra?

A 6. Yara Nap előadásai közül
 

Dr. Potori Norbert

igazgató,AKI, Agrárgazdasági Igazgatóság
 

Az elmút 20 évben az élelmiszer árakhoz képest sokkal intenzívebb volt a műtrágya ár ingadozása. Hasonló csúcsot már átéltünk 2008-ban. A földgáz ára különbözőképpen és mértékben hatott a műtrágya árakra, most viszont egyértelműen nagyon erős a hatása.

Az ellátás bizonytalansága és az egekbe szökő árak hatása érződik a műtrágya felhasználáson is: 2022-ben jelentős visszaesés volt minden műtrágyaféleség esetében.

Szembeötlő változás az is, ahogy a műtrágyaköltség aránya növekszik az összes termelési költségen belül: a 2023-as gazdasági évben a legnagyobb szántóföldi kultúrák esetében várhatóan 30-40% körüli szinten fog mozogni.
 

Németi Tamás

igazgatóhelyettes, KITE Zrt., tápanyaggazdálkodási üzletág
 

Mi lesz 2023-ban? Elképzelések vannak, de el kell fogadni, hogy egyelőre megszűntek a kiszámítható tendenciák. Felelőtlenség biztosat állítani akár 2-3 hónapra előre is. Stratégiai célunk, hogy az elmúlt években kiépített kapcsolatot fenntartsuk a beszállítóinkkal, és együtt nézünk szembe a 2023-as évvel. Műtrágyát vásárló partnereinket illetően – mivel nincsenek jól követhető tendenciák – arra törekszünk, hogy az adott pillanatban lévő legjobb kondíciókat tudjuk biztosítani, az évek alatt kialakult bizalom és szolgáltatási színvonal megőrzése mellett.

  

Kusura Tamás

termelési vezérigazgató-helyettes, Hódmezőgazda Zrt.


Termelésszerkezetünkben nagy súllyal szerepel az állattenyésztés. A kialakult műtrágya piaci helyzetre az egyik válaszunk, hogy a keletkező szerves- és hígtrágyát igyekszünk a leghatékonyabban beépíteni a tápanyagutánpótlási rendszerünkbe. Ezek felhasználásának több kritikus pontja is van, amiket beruházásainkkal igyekszünk megerősíteni. Ilyen a kijuttatás területteljesítményének a növelése, amit korszerű, nagy teljesítményű kijuttató gépekkel javítottunk, és 2022-re megközelítettük a 400 hektár szervestrágyázott területet. Azt szeretnénk, ha 4-5 évente minden szántóterületünkre jutna szerves trágya.

A kijuttatás minősége szempontjából kritikus elem a trágya homogenizálása: ez nem könnyű feladat a hígtrágyánál, pláne pedig a szerves trágyánál.

A hígtrágya felhasználásánál nagyon fontos szerep hárul a szeparátorra, aminek köszönhetően megfelelő szárazanyag tartalmú terméket tudunk képezni.

Jövőbeni terveink szerint a szerves- és hígtrágyával az őszi NPK műtrágya felhasználást szeretnénk csökkenteni.
Szerző: AgrárUnió


Címkék: yara, yara hungária kft. yara nap, műtrágya, műtrágya piac

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...