TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,88
USD: 371,93
CHF: 407,19
GBP: 462,57
Hirdetés
Feldühítette az osztrák gazdákat az Unió

Feldühítette az osztrák gazdákat az Unió

Hírek - 2023.01.30

Felháborodtak az osztrák termelők, akik szerint az Európai Unió vezetése olyan kereskedelmi megállapodást támogat, amely szinte ellehetetleníti és jelentős versenyhátrányba hozza a gazdákat az uniós piacokon – adta hírül a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A davosi Világgazdasági Fórumon Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Mercosur-megállapodás gyors végrehajtását szorgalmazta, ami miatt Ausztriában pattanásig feszült a helyzet. A gazdák elsősorban az Európai Unió vezetését hibáztatják azért, mert hamarosan lehetetlen helyzetbe kerülnek a piacon. Az úgynevezett EU–Mercosur kereskedelmi megállapodást az Európai Unió a Mercosur-államokkal (Argentína, Brazília, Paraguay és Uruguay) kötötte. Míg az unió elsősorban gépjárműveket, alkatrészeket, vegyi és gyógyszeripari termékeket szállít a térségbe, addig onnan főleg mezőgazdasági termékek érkeznek a tagállamokba. Az egyezmény célja hivatalosan a kétoldalú kereskedelem és a beruházások növelése, valamint a vámok és a nem vámjellegű kereskedelmi akadályok csökkentése. Az osztrák gazdák azonban tartanak attól, hogy a dél-amerikai olcsó áru elárasztja az uniós piacot, ők pedig nem tudják majd állni a versenyt.

A termelők szerint felháborító, hogy míg nekik a szigorú uniós minőségi előírásokat kell követniük, addig a dél-amerikai árukra nem vonatkoznak ezek a szabályok. Így az ottani mezőgazdasági szereplők megtehetik, hogy sokkal gyengébb minőségű árut küldenek az unióba, jóval olcsóbban, mint az európai gazdák. Az osztrák gazdák ezért úgy vélik, hogy Ursula von der Leyen az osztrák gazdák sírját ásta meg a megállapodás támogatásával.

Egyetért ezzel az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) is. Gerald Hauser, az FPÖ politikusa a parlamentben kijelentette, hogy „ez a megállapodás a végső halálos csapást jelentené gazdáinknak, és egyúttal felgyorsítaná a dél-amerikai trópusi esőerdők irtását. Egy ilyen kereskedelmi megállapodás nem segítene senkinek, sem az osztrák fogyasztóknak, pláne nem a gazdáknak, kivéve néhány nagyvállalatot.” Az FPÖ politikusa megjegyezte azt is, hogy „kristálytisztán látszik, hogy az Európai Bizottság kizárólag a világ pénzarisztokráciájának pártfogás-politikáját folytatja, míg a nemzetállamokat egyre inkább megfosztják hatalmuktól”. 

AJÁNLÓ

A pusztuló Amazónia jelentősen felgyorsíthatja a klímaváltozást

A korábban gondoltnál jóval összetettebb az Amazonas-medencének a klímaváltozáshoz való viszonya.

Roman Haider, a párt európai parlamenti képviselője sem hagyta szó nélkül azt, hogy az Európai Bizottság ellehetetlenítené az osztrák gazdákat. Úgy vélte, a megállapodás tömegesen hátrányos helyzetbe hozná a gazdákat, akiknek rendkívül szigorú előírásokat kell követniük, és utat nyitna a megkérdőjelezhető körülmények között előállított élelmiszerek előtt. – Sajnos az Európai Parlamentben néhány képviselő, például az osztrák kormánypártiak és az Európai Parlament alelnöke, Othmar Karas a megállapodás mellett foglaltak állást, ami megnehezítette, hogy az ország közösen lépjen fel a Mercosur-megállapodás ellen – jelentette ki a jobboldali politikus.

Hozzátette: az egyezmény közvetlen támadás a mezőgazdaság és ezáltal a megélhetés biztosítása ellen, ezért annak végrehajtását meg kell állítani.
Forrás: Magyar Nemzet, Fotó: Pixabay

Címkék: osztrák gazdák, felháborodás, ursula von der leyen
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Ösvényen a hucul – Avagy egy kiváló fajta lehetőségei a ...

Készséges, biztonságos, szívós, szerény igényű, nyugodt idegrendszerű, kitartó. Mások szerint viszont makacs, ...