TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
„Nem kellene a termelőket veszteségbe fojtani”

„Nem kellene a termelőket veszteségbe fojtani”

Hírek - 2023.01.20

A termelők sem itthon, sem külföldön nem tudják eladni a terményeiket a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkára szerint. Ennek oka, hogy az exportpiacra érkező ukrán gabona a hazai raktárakban maradt.

A hagyomány szerint a termelő a termés egy részét eladja a betakarításkor, a másik részét pedig akkor, amikor a következő évre műtrágyát, növényvédő szert, eszközöket kell vásárolni.

"Jelenleg ez az időszak van, most kellene eladni a készleten lévő gabona egy részét" – fejtette ki az InfoRádióban Horváth Gábor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkára. Szerinte most a termelők azért nem tudják eladni a gabonát, mert nincs piac, és a magyar kereskedőknek jelenleg nem kell a gabona. A gabonakereskedők és feldolgozók bekészleteztek az ukrán gabonával, ami 70 ezer forint/tonna dömpingáron jön. Magyarországon és az Európai Unióban viszont a gabonaár minőségtől függően 100-110-120 ezer forint/tonna.

Horváth Gábor elmondta: amikor az agrárminiszter az aszálykár mérésekor megállapította az árakat, akkor 117 ezer forintot hirdetett meg, tehát van egy kormány által deklarált ár. Ehhez képest az ukrán gabona 70 ezer forintért jön, ami tönkreteszi a termelőket, és akadályozza a következő évi felkészülést. Ráadásul külföldön sincs vevő, a magyar gabona nem kell senkinek. Horváth Gábor szerint a legelemibb intézkedés az lenne, ha vámot vetnének ki az ukrán árura. A magyar kormány az ukránok segítségére sietett abban, hogy a gabonapiacra vitte őket. Azt ígérték, hogy a gabona majd továbbmegy Afrikába, vagy más uniós országokba, ez azonban nem így történt, hanem a magyar malmok raktáraiba került. Hangsúlyozta: még súlyosabb probléma, hogy Ukrajnában nincs GMO-szabályozás, és az a kenyér, ami most a boltban kapható, már ukrán gabonából készült. Kérdés, hogy a minőségvizsgálatokat elvégezték-e, és hogy az egészségre veszélyes mutatókat megvizsgálták-e. A szövetség főtitkára szerint ez egy nagyon széles körben megjelenő probléma, amit a magyar kormánynak muszáj lenne kezelnie, és szerinte az Európai Unióhoz kell fordulni.

"Nem kellene a magyar mezőgazdaság földhasznosításának kétharmadát romlásba vinni, és a termelőket veszteségbe fojtani" – tette hozzá.

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az InfoRádióban elmondta: Magyarországra hetente nagyjából tízezer tonna búza érkezik, ebből látszik, hogy az aszályos évben is csaknem négymillió tonna termett.

"Európai megoldásra és európai fellépésre van szükség, hiszen mi magunk is az európai piacon szoktuk eladni a terményeket, ahol most az ukrán termény lényegében kiszorító hatású. Sajnos ez nemcsak gabonában, hanem baromfiban és több más termékben is ugyanígy tetten érhető" – zárta gondolatát Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára. 
Forrás: Infostart.hu

Címkék: ukrán, gabona, feldman zsolt, mosz
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A választás az Ön kezében van - HerbBacto-Vital

Magyarország ismét bizonyítja innovációs erejét egy új, hazai fejlesztésű, mikrobiológiai termékcsalád révén.