TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 386,15
USD: 355,93
CHF: 389,93
GBP: 453,06
Hirdetés
„Egérke húzta a macskát, Macska húzta Bogárkát”

„Egérke húzta a macskát, Macska húzta Bogárkát”

Hírek - 2023.01.18

Most már az ország nagy részén jól feltöltődött nedvességgel a talaj, köszönhetően az elmúlt időszakban lehullott nagy mennyiségű csapadéknak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján közzétett adatok és grafikonok, diagramok tanúsága szerint a mögöttünk hagyott hetekben igen sok csapadék áztatta a földeket, ami biztosan jól jön majd a nyári aszályban, most viszont már nem kell hozzá sok, hogy káros hatásai érvényesüljenek inkább. A talaj ugyanis már számos helyen nem képes elnyelni a vizet, ami az őszi vetéseken nagy tócsákban áll és veszélyezteti a növénykultúrákat. Az OMSZ arra is figyelmeztet: a napokban lehulló csapadék miatt hazánk északkeleti folyói megáradhatnak, az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a Sajón, a Tarnán és a Zagyván az elsőfokú árvédelmi készültségi szintet meghaladó, a Bodrogon a másodfokú árvédelmi készültségi szint közelébe emelkedő vízállások várhatók.

A rendkívüli módon felázott talajon megnehezedik az őszi gabona esetében a tél végi fejtrágya kijuttatása, sőt, ha még heteken keresztül folytatódik az esős időjárás, a tavaszi vetéselőkészítés is ellehetetlenülhet az ország egyes pontjain.

Nem akarunk vészmadarak lenni, de muszáj megmutatnunk a következő, Oroszországban készült nem túl friss, de tanulságos videót, amiről A répa című mese ezen sora jutott eszünkbe: „Hívta a macska az egérkét. Egérke húzta a macskát, Macska húzta Bogárkát, Bogárka húzta unokát, Unoka húzta anyókát, Anyóka húzta apókát, Apóka húzta a répát, húzták-húzták, jót rántottak rajta, - erre aztán engedett a répa, kifordult a földből." Címkék: eső, sár, áradás, omsz
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Mire figyeljenek szójatermesztéskor?

A hazai állattenyésztés fehérjeszükségletét főként az importált, GMO szójából készült extrahált szójadara ...