TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
Nem tojnak a tyúkok télen? Itt a megoldás!

Nem tojnak a tyúkok télen? Itt a megoldás!

Hírek - 2023.01.13

Mivel a nappalok a téli időszakban jóval rövidebbek, mint az év többi részében, a tyúkok hajlamosak abbahagyni a tojásrakást. Ha azonban több fényt kapnak, azt újra bőséges tojástermeléssel hálálják meg.

Miért nem tojnak a tyúkok télen?

A tyúktartás télen nem egyszerű. Alapvetően a napfény hiánya és a hűvösebb hőmérséklet készteti arra a tyúkok szervezetét, hogy pihenjen. Jesse Lyons, a Missouri Egyetem baromfispecialistája szerint, ha a gazda ilyenkor meg akarja győzni tyúkjait, hogy folytassák a tojást, kiegészítő világítást kell biztosítania számukra.

"Minimálisan 12 órányi fényre van szükség ahhoz, hogy a baromfikban újra elinduljon a tojástermelés" - mondja Lyons. - "Ám 16-17 óra az optimális megvilágítási idő, amely már kellő hatékonysággal stimulálja a madarakat."

A fénynek állandónak kell lennie, a legjobb, ha időkapcsolóval szabályozzuk a megvilágítás tartamát. Állítsuk be úgy, hogy a nappali fénnyel együtt 14 órán át legyen világosság a tyúkok számára, s ha ez még mindig kevésnek bizonyul, adjunk plusz fél órát. A legoptimálisabb, ha a napfelkelte előtt kapják a többletfényt, mert reggel még kipihentek az állatok és így jobb a hasznosulás.

A használt világítás típusa nem igazán számít.

„Sok baromfitartó használja a viszonylag olcsó izzólámpát. Egy villanykörte fénye 15-20 csirke számára elegendő” – mondta Lyons.

Emellett persze, olyan étrend is kell, ami kiegyensúlyozott a fehérje és a kalcium szempontjából. Több takarmányra is szükség lehet ebben az időszakban a testhő fenntartásához és a tojásrakáshoz szükséges extra energiaigény miatt. Lyons szerint az igazán hideg napokon egyes állományok így is csökkenthetik a tojástermelést. De amikor megjelenik egy-két melegebb nap, újra több tojást fognak adni, amit azzal segíthetünk, hogy néhány órán át infravörös lámpával is melegítjük tollas barátaink otthonát. 

 Forrás: Succesful Farming

Címkék: tyúk, tojás, nappal, fény
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

SHERPA minirakodók

Hiszünk a gépek erejében, amelyek megkönnyítik a nehéz fizikai munkát! Termékeink segítségével hatékonyabbá válik ...