TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 596 Ft
Benzin ára: 590 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,66000
USD: 367,23000
CHF: 409,53000
GBP: 468,51000
Hirdetés
Hamarosan elfogy a magyar burgonya és sertéshús, az árstop kivégzi a hazai kereskedelmi vállalkozásokat

Hamarosan elfogy a magyar burgonya és sertéshús, az árstop kivégzi a hazai kereskedelmi vállalkozásokat

Hírek - 2023.01.04

A magyar burgonya és sertéshús hamarosan elfogyhat a boltokból az élelmiszerár-stop következtében, de hiánnyal nem kell számolnunk. Gondot jelent azonban, hogy ezrével mehetnek tönkre a magyar családi tulajdonú kereskedelmi vállalkozások.

2022 utolsó napjaiban döntött a magyar kormányzat arról, hogy a bizonyos élelmiszertermékekre (liszt, napraforgóolaj, sertéshús, csirkehús, 2,8 százalékos tej, kristálycukor) korábban bevezetett árstopot egészen 2023. április 30-ig meghosszabbítja. Ez természetesen a tojásra és az étkezési burgonyára is vonatkozik, amelyek novemberben kerültek fel a listára. Az intézkedést nem mindenki fogadta egyöntetű lelkesedéssel, hiszen az árstop inflációcsökkentő hatása egyáltalán nem bizonyosodott be, sőt kellemetlen áruhiányt okozott az üzletekben.

Ez mára odáig fokozódott, hogy szakemberek szerint nemsokára elfogyhat a hazai burgonya és sertéshús a magyar boltokból. Így véli Raskó György agrárközgazdász, mezőgazdasági vállalkozó is, aki a Jazzy Rádióban beszélt a témáról.

„A magyar burgonya januárban elfogy, utána már csak import jöhet szóba, de a hazai eredetű friss sertéscomb beszerzésével is gondjai lesznek a kiskereskedelmi láncoknak. Import burgonya és import sertéshús, sertéscomb beszerezhető, ez utóbbi nagy valószínűséggel fagyasztott hús lesz, ami nyugat-európai raktáraktól megvehető viszonylag olcsón. Nem a friss minőség, de a kormányrendelet előírásainak megfelel. Hús, hús”

– írta ki az agrárszakember a Facebook-oldalára is. Véleménye szerint az importburgonyát a behozatal ára miatt csak sokkal drágábban lehet Magyarországra hozni, ennél a terméknél tehát feltehetőleg áremelkedésre számíthatunk.

Nem lesz olcsó az alacsonyabb áron beszerezhető sertéshús sem, annál Raskó György 80 százalékos áremelkedést prognosztizál. Úgy gondolja, hogy a két említett terméknél hiába van rögzítve a fogyasztói ár, a hazai készletek kifogyása után az import nagykereskedelmi ár a viszonteladóknak jelentős veszteséggel fog járni, ezért a készletekkel fognak spórolni.

Hiány azonban nem lesz, mert a kereskedelmi láncok között óriási verseny van. A nagy szereplők mindegyike kínálni fog ársapkás termékeket, mert a vevőket nem veszítheti el, ezért lenyelik a veszteséget, illetve áthárítják más termékekre. Az árstop az agrárvállalkozó szerint a magyar családi tulajdonú kereskedelmi vállalkozások számára a legkárosabb, ők akár ezrével is bezárhatnak az előttünk álló időszakban.

(Fotó: Balázs Attila/MTI)

Címkék: árstop, élelmiszer, burgonya, sertéshús, hiány, magyarország, raskó györgy
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Hazánkban 541 hektáron termesztenek spenótot

A spenót kiemelkedő fehérje- és ásványianyag-tartalma miatt az egyik legmagasabb táplálkozási értékkel ...