TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,02
USD: 358,44
CHF: 407,46
GBP: 454,86
Hirdetés
 Harsányi Zsolt: Egy szem kukorica vetőmag már több mint egy forint

Harsányi Zsolt: Egy szem kukorica vetőmag már több mint egy forint

Hírek - 2022.12.15

Beruházás, innováció és folyamatos képzés elengedhetetlen a hatékony gazdálkodáshoz.

Hirdetés

Mérföldkőhöz érkezett a hazai mezőgazdaság, jelenleg ugyanis egy szem kukorica vetőmag már egy forintnál is többe kerül. Ez is közvetlenül utal arra, hogy komolyan figyelni kell a termelékenységre, a költségekre. Nem kérdés, szükség van képzett agrárgépészekre, hogy minél hatékonyabbá tudják tenni a termelést – többek között erről, a mezőgazdasági ágazatban lévő kihívásokról, az utánpótlás képzéséről és a munkavállalók értékéről beszélt Harsányi Zsolt tulajdonos-ügyvezető az AXIÁL Kft. bajai központjában tartott sajtóeseményen.

Képzett mezőgépész a válasz a növekvő költségekre 

A mezőgazdaságban dolgozóknak az jelenti ma a legnagyobb kihívást, hogy szinte kivétel nélkül minden költségelem növekedett/növekszik. E mellett szembe kell nézni a szállítási láncok akadályoztatásával, a belsőégésű motorok kivezetésének kérdésével, az euró árfolyamának változásával, a szén-dioxid kibocsátás csökkentése iránti vággyal. Összességében ezen körülmények jellemezte gazdasági környezetben kell a mezőgazdaságnak, a mezőgazdasági szereplőknek érvényesülniük - mondta Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője a vállalat bajai sajtótájékoztatóján.

„Az agrárium mérföldkőhöz érkezett: egy szem kukorica vetőmag immár több mint egy forintba kerül. Hogy ez mit jelent? A költségek kezelése, vagyis a termelékenység a korábbiaknál is sokkal hangsúlyosabbá vált. Pontosan ezért van szükség képzett agrárgépészekre, mert ebben a környezetben rajtuk múlik ez a kérdés. Az ő szakértelmükön múlik, hogy jó helyre kerül-e a vetőmag, s lesz-e belőle egy egész cső, vagy rossz helyre jut és nem kap megfelelő műtrágyát, csapadékot, így a hozamok elmaradnak a remélttől” – hangsúlyozta Harsányi Zsolt, tulajdonos-ügyvezető újságíróknak tartott előadásában. 

Az infláció előrehozta a gépvásárlásokat

Magyarország egyik vezető mezőgazdasági és építőipari-gépkereskedelemmel és bérbeadással foglalkozó cégcsoportja tavaly 104 milliárdos nettó árbevételt könyvelhetett el, az idén ez az összeg meghaladja a 140 milliárdot is. A növekedés egyik magyarázata, hogy sokan a meglóduló infláció hatására előrehozták gépvásárlásaikat. A helyzet egyáltalán nem könnyű, a külső gazdasági, illetve háború okozta ellátási nehézségek ezen a piacon is markánsan jelentkeznek. Annak érdekében, hogy ezeket a problémákat tompítani tudják, az AXIÁL folyamatosan olyan beruházásokat hajt végre, amellyel fejleszti telephelyeit, raktárrendszereit az alkatrészellátás gyorsítása érdekében.  A gépek, eszközök működtetéséhez ugyanis elengedhetetlen egy gyorsan elérhető alkatrész-raktárkészlet. A beruházás legújabb állomásai a november 29-én Felsőzsolcán átadott új telephely, illetve a december 5-én hivatalosan is üzembe helyezett bajai mobilműhely. Jövőre a székesfehérvári, a szolnoki és a pécsi bázis bővítése van tervben. „Az agrárcégek számára szükség van a folyamatos fejlesztésekre. Ez alól az AXIÁL sem kivétel. Mindig arra kell törekedni, hogy innováció terén az élen, az elsők között álljunk, mert akkor tudjuk a legjobb eredményeket elérni. Ez kényszer is, hiszen a piactársak karnyújtásnyira haladnak mögöttünk.” – fogalmazott.  

Fókuszban a munkavállaló

A mostani gazdasági körülmények között a cégek számára a munkavállaló jelenti az egyik legnagyobb értéket. Éppen ezért a felelős foglalkoztatói hozzáállás kiemelt szerepet kap az AXIÁL életében. Ennek jegyében pl. 200 ezer forintos egyszeri rezsitámogatásban részesítették a dolgozókat, miközben folyamatosan azon munkálkodnak, hogy munkavállalóik számára minél jobb munkakörülményeket biztosítsanak. Nem titkolt cél a dolgozói elégedettség fokozása egyrészt az emberek megtartása érdekében, másrészt azért, mert a munkáját örömmel végző csapat tud legjobban ráhangolódni az ügyfél igényére és tudja maradéktalanul kiszolgálni azt.  A törekvés sikere számokkal is mérhető: az AXIÁL-nál mindössze 6 százalékos a munkavállalói fluktuáció, ami csupán töredéke a KSH által a magyar gazdaságban, 2021-ben általánosan mért 32 százaléknak.

Társadalmi szerepvállalás

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a vállalkozás sokszínű társadalmi szerepvállalásának része volt például, hogy tavaly az AXIÁL Jótékonysági Futás nevezési díjainak és a tulajdonosok felajánlásának köszönhetően 5 millió forintot folyósítottak a Bajai Szent Rókus Kórház számára, 2022-ben pedig ugyancsak az így befolyt összegből az Országos Mentőszolgálat Bajai Mentőállomásának adományoztak 5 millió forintot.

Meg kell szólítani a fiatalokat

A mezőgazdasági szektorban jelentkező kihívásokra adott válaszként, elsősorban a fiatal szakemberállomány biztosítása érdekében a cégcsoportnak kiemelten fontos a pályaválasztás előtt álló új generáció elérése, megszólítása. A cégvezető vallja, hogy az agrárszektor jövőjének kulcsa a fiatalok kezében van. Az AXIÁL Kft. éppen ezért küldetésének érzi az agrárgépészképzés támogatását. A területen a legnagyobb problémát még mindig a szakoktatók hiánya jelenti.

„Ha nincs, aki tanítsa a fiatalokat, az a piaci folyamatokra is hatással lesz, hiszen bármennyire is professzionális, high-tech gépek vannak, hozzáértő vezető nélkül keveset érnek. A mezőgazdaságnak nem több lóerőre, hanem több IQ-ra van szüksége” – jegyezte meg Harsányi Zsolt tulajdonos-ügyvezető. Szerinte a problémákról világosan kell beszélni, de nem érdemes kétségbeesni, előre kell menekülni. Ezért szükséges nagy hangsúlyt fektetni a fiatalok oktatására, illetve az agrárszektor népszerűsítésére. 

A bajai mobilműhelyről készült videó A felsőzsolcai telephelyátadóról készült videó Címkék: axiál kft., baja
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Kabatiellás szemfoltosság - Kabatiella zeae - A kukorica ...

A kabatiellás szemfoltosság kórokozóját (Kabatiella zeae) korábban veszélyes kórokozóként tartották számon. ...