TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
Sok eső, fejlett növények, várható tápanyaghiányok

Sok eső, fejlett növények, várható tápanyaghiányok

Hírek - 2022.12.15

A késő ősz sok helyen jelentős csapadékot hozott. Végre elkezdtek a talajok nedvességgel feltöltődni (sajnos, csak 40–50 cm mélységig), azonban hideg nélkül a növények vegetációja nem áll meg.

Mi várható?

2022-ben is a magas műtrágya árak és a szűkös források miatt kevés indító tápanyaggal történt meg a vetés. A talajok „kiürültek” a könnyen felvehető tápanyagokból, ezért az egyre jobban fejlett állományok alól kezd elfogyni a tápanyag. Nincs komoly és hosszan tartó tél, amely megállítaná a további növekedést. A hideg talaj pedig számos tápanyagot nem tud szolgáltatni.

Nitrogén-, kénhiányok

Még az „átkos” rendszerben is úgy tartották, hogy ősszel kellene kijuttatni és bedolgozni a nitrogén 30–40%-át. Ezzel szemben mára az a gyakorlat, hogy a tél végi–kora tavaszi fejtrágyázással juttatjuk ki a nitrogén 70–90%-át. Ezért először a nitrogén hiánya fog megmutatkozni és vele együtt a kéné. A kén „elfogyott” a levegőből, és kiürült a talajok döntő részében. A sok csapadék pedig „kimossa” a nitrogénnel együtt a gyökérzónából, és hiánya már most, késő ősszel is megfigyelhető.

Fontos tudni megkülönböztetni a két elem hiányát, mert a kénhiány esetén adott nitrogén- pótlás a kénhiányt (a kén–nitrogén arány tovább romlik) fel fogja erősíteni.

Sok eső, fejlett növények, várható tápanyaghiányok

Kénhiány őszi búzában – az állomány egyöntetűen halványsárga

 

Sok eső, fejlett növények, várható tápanyaghiányok

Nitrogénhiány őszi búzában – az idősebb levelek sárgulnak, elszáradnak, a fiatal levelek zöldek

Kálium, cink és foszfor

A sok csapadék segíti az olyan elemek felvételét, amelyet a növények a vízben oldódva vesznek magukhoz. Ilyen a kálium, a magnézium, amelyek hiánya még nem látható. Ellenben a talajokból elfogyó foszfor- és a cink- hiányt biztos tapasztalni fogjuk. Ezeknek az elemeknek a hiányát nem könnyű észrevenni egy elsuhanó terepjáróból. Méréseink ugyanakkor azt mutatják, hogy szinte minden gabona cinkhiányos, és egyre több tápanyag felvételével hosszú ideig gond van.

Mi a megoldás?

Amit nem juttatunk ki vetés előtt, azt már nehéz pótolni. Aki folyékony nitrogénoldattal fejtrágyáz, az kénes nitrogént használjon. Ebbe a nitrogénoldatba is lehet tenni még cinket, magnéziumot, de akár foszfort is. A lombtrágyázással pedig nem kell áprilisig várni. Egy összetett hatóanyag-tartalmú termékkel pár hétre megszüntethetjük a tápanyagok hiányát. A jól elvégzett lombtrágyázással visszafoghatjuk a nitrogén okozta korai zöldtömeg-növekedést, csökkentve a növény víz felhasználását és korai aszályérzékenységét.

Sok eső, fejlett növények, várható tápanyaghiányokinfo@vulcanagro.hu

www.vulcanagro.hu

Címkék: műtrágya, nitrogén, kén, kálium, cink, foszfor, vulcanagro
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A sokarcú vadkár – Problémák és megoldások (1. Rész)

A vadkár-kérdés tárgyalása során, kiemelt problémaként kerül szóba a vadállomány életterének szűkülése miatti, ...