TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
Mentsd meg a világot, egyél babot!

Mentsd meg a világot, egyél babot!

Hírek - 2022.11.22

Egy kampánycsoport a bab környezeti és egészségügyi előnyeit népszerűsíti, s azt állítja, hogy a babfogyasztás megduplázása segíthet megvédeni a bolygót és kezelni a megélhetési költségek válságát.

Az új "Beans is How" kezdeményezés – amelyet a Fenntartható Fejlődési Célok (SDG2) érdekképviseleti központja koordinál – az élelmiszert "egyedülálló megoldásként" népszerűsíti a bolygó előtt álló éghajlati, egészségügyi és gazdasági kihívásokra.

"Jelenleg mindenki aggódik – hogyan készíthetünk tápláló ételeket a családunknak, amikor szűkösek az anyagi források? Vagy hogy mi módon segíthetünk a klímaválság kezelésében?" – mondja Paul Newnham, az SDG2 Advocacy Hub ügyvezető igazgatója. – „Hogyan tehetünk valamit a bolygón élő 3 milliárd emberért, akik alultápláltak? A bab a megoldás!" – fogalmaz Newnham.

Milyen környezeti előnyökkel jár a babfogyasztás?

Az ügyvezető igazgató szerint a globális élelmiszertermelés felelős az emberi tevékenység által kibocsátott üvegházhatású gázok egyharmadáért. De nem minden élelmiszer vehető egy kalap alá, sőt. A hús az összes gáz 60 százalékát teszi ki, egyetlen kiló marhahús pedig 70 kg kibocsátást eredményez. A szarvasmarha-legeltetés az erdőirtás egyik fő mozgatórugója, különösen az olyan sérülékeny ökoszisztémákban, mint az amazonasi esőerdők.

Alternatívaként azonban ott van a bab, amely 90 százalékkal kevesebb üvegházhatású gázt bocsát ki, mint egyes állati fehérjék. A hüvelyesek – e csoportba tartozik a bab - javítják a talajegészséget is, hiszen nitrogént juttatnak a talajba, és csökkentik a műtrágyaszükségletet.

Mégis, átlagosan csak 21 grammnyi zöldségfélét fogyasztunk személyenként és naponta, szemben a 112 gramm hússal. Ennek az egyensúlyhiánynak a megfordítására kiválóan alkalmas lehet a bab. Van, aki már rákapott a klíma- és pénztárcabarát, s nem utolsósorban tápláló bab ízére.

"Szeretem a babot - babot főzök, babot termesztek, babot eszem. Soha nem találkoztam olyan babbal, amit nem szerettem. Kis lépés ez, de sok kis lépés képes javítani az emberek életén szerte a világon" - mondta Sam Kass, a Fehér Ház korábbi séfje és a táplálkozás vezető politikai tanácsadója. - "Ha közösen összpontosítunk erre az egy termékre, amelyről tudjuk, hogy jó nekünk, akkor valóban változást érhetünk el. Ehhez mindenki segítségére szükségünk lesz - szükségünk lesz a séfekre, hogy több babot tegyenek az étlapjukra, és szexivé tegyék a babot" - tette hozzá.

A bab jó a megélhetési költségekre és az éhségválságra?

A világ 38 országában 43 millió embert fenyeget az éhínség, vagy a súlyos válság veszélye, az élelmiszerrendszereket érő legkisebb sokk is megfoszthatja az embereket az élelemtől.

De a bab olcsó és fehérjében gazdag alternatívája a húsnak. A szárazbab 500 grammja átlagosan csak 1,00 dollárba (0,96 euróba) kerül.

Az elmúlt években a Pánafrikai Babkutató Szövetség (PABRA) babnemesítői több mint 500 új fajtát fejlesztettek ki, tehát páratlanul változatos növényfajról beszélünk. Ruandában a lakosság csaknem egyötöde ma már vassal dúsított babot fogyaszt, amely a kisgyermekek és a nem terhes nők vasszükségletének 80 százalékát biztosítja.

"A bab, a hüvelyesek, a hüvelyesek és a borsó több ezer fajtából áll. A bab kiváló növény a gazdák számára, gazdag fehérjékben és vasban" - mondta Dr. Agnes Kalibata, az AGRA elnöke, az ENSZ Élelmiszerrendszerek Csúcstalálkozójának korábbi különmegbízottja.

"A bab jó neked - minden alkalommal, amikor babot eszel, támogatsz egy családot, hogy több jövedelemmel és elegendő táplálékkal rendelkezzenek, nem mellesleg segítesz a talaj regenerálódásában is. " - mondta.

Szóval: egyél babot. Arról azonban már nem szól a híradás, hogy ez mennyiben növeli meg a más típusú gázok kibocsátását…
Forrás: Euronews

Címkék: bab, éhínség, olcsó, klímaváltozás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Állattartó telepek korszerűsítése: teljes körű gépkínálat a ...

A mezőgazdasági termelők számára 2024. április közepétől elérhetővé vált az állattartó telepek korszerűsítésére ...