TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 70.966,83 Ft (tonna)
Napraforgómag: 151.196,52 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.635,98 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 61.341,59 Ft (tonna)
Repcemag: 165.397,45 Ft (tonna)
Full-fat szója: 222.208,59 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 613 Ft
Benzin ára: 598 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,85000
USD: 369,26000
CHF: 415,37000
GBP: 468,22000
Hirdetés
Évente 10 millió hektárnyi termőföldet teszünk tönkre

Évente 10 millió hektárnyi termőföldet teszünk tönkre

Hírek - 2022.11.17

A talaj minőségének megóvása, a talaj- és vízgazdálkodás, valamint a talaj és mezőgazdaság kérdéseit járta körbe Dobos Endre egyetemi tanárral, a Magyar Talajtani Társaság elnökével Áder János volt államfő Kék bolygó című podcastjának megjelent adásában.

Áder János elmondta, a világon mindenhol megjelenő probléma a mezőgazdasági talajok minőségének romlása. Egy ENSZ-felmérés szerint évente 10 millió hektár termőföld megy tönkre a világon, ez több, mint amennyit Magyarországon művelünk.

„Minden évben Olaszországnyi területen irtanak ki erdőket, azért, hogy termőföldhöz jussunk. Ugyanakkor a rossz gazdálkodás következtében a termőföld tönkremegy és se erdő, se földművelésre alkalmas terület nem lesz” - tette hozzá Áder János.

Kiért arra is, hogy a becslések szerint a talaj minőségének romlása következtében évente 6-12 billió dollár a kár. A volt államfő arra hívta fel a figyelmet, hogy adott esetben több száz év kellett ahhoz, hogy egy centiméternyi humusz képződjön.

„Az előbb említett nemzetközi adatok is azt mutatják, hogy mintha nem becsülnénk meg a jó minőségű talajt, mintha úgy gondolnánk, hogy az örökké a rendelkezésünkre áll majd” - mondta Áder János. Hangsúlyozta: a mezőgazdasági földművelésben, a talajhasználatban és a vízgazdálkodásban is szemléletváltásra van szükség, mert a talaj jelentős részét víztározásra kellene használni.

Dobos Endre, a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karának egyetemi tanára arról beszélt: a talaj az emberiség legősibb erőforrása, és feltételesen megújuló erőforrás.

Rámutatott, a tudományos világnak és a politikának nagyon nagy szerepe van a változások előmozdításában. A politikai most gyorsan változott, az Európai Unió például több területen is missziót indított el, köztük a talajok megújítására vonatkozóan - tette hozzá a szakember. Elmondta, a mezőgazdasági folyamatok során elporosítottuk a talajainkat.

„Magyarország talajai nagyon rossz állapotban vannak, iszonyú gyorsaságú az erózió" - fogalmazott.

A Magyar Talajtani Társaság elnöke szólt arról is, hogy a gazdák nagyon nyitottak, jól fogadják a talaj védelmével kapcsolatos javaslatokat. Ugyanakkor az uniós támogatások nem mindig úgy hasznosulnak, ahogy az kívánatos lenne.
Forrás: MTI

Címkék: áder jános, podcast, talaj, dobos endre, termőföld
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Technológiai megoldások, ökonómiai válaszok az idei ...

Május 28-án Nádudvaron és május 30-án Dalmandon “Növénytermesztés változó környezetben” címmel ...