Veszélybe kerülhet a magyarországi élelmiszerbiztonság hosszútávú fenntartása
Hírek - 2022.11.10
Az élelmiszerbiztonság fenntartása és fejlesztése világszerte egyre nagyobb prioritást élvez. Nem csak a hivatalos, minősítő szervek, de maga a fogyasztók is egyre nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy az elfogyasztott élelmiszerek minősége megfelelő legyen. Noha sokan az élelmiszerbiztonságot csupán a minőséggel párosítják, érdemes megvizsgálni azokat a tényezőket, melyek befolyásolhatják az élelemiszerellátó rendszerek fenntarthatóságát.
Ahogy melegszik a bolygó klímája, úgy csökken egyre nagyobb területeken a csapadék mennyisége, mely nagyban befolyásolja a mezőgazdaságban termesztett növények hozamát. Európát rég nem látott aszály sújtotta idén. Magyarországon főleg a keleti országrészben volt drasztikusan érzékelhető a csapadék hiánya, mely hatalmas terméskieséseket jelentett az érintett gazdaságok számára. Ezt a régiót különösen fenyegeti az elsivatagosodás veszélye. Hatalmas problémát jelent továbbá a szélsőséges időjárás, a hatalmas viharok, a hirtelen felgyűlő nagyobb csapadékmennyiség, melyek mind megviselik a kultúrnövényeket. Az egyre növekvő hőmérséklet a rovarkártevők jelenlétét, károkozását erősíti, míg a növényeket támadó betegségek jelentősége a száraz éghajlatnak köszönhetően egyre inkább csökken.
Az Európai Bizottság által 2019 decemberében benyújtott Európai Zöld megállapodás számos olyan törekvést tartalmaz, mely Európát versenyképes, erőforrás hatékony gazdasággá kívánja átalakítani. A közlemény többek között a műtrágya és növényvédőszerek használatának csökkenését tűzte ki célul, az ökológiai gazdaságok növelése mellett. Általánosan elmondható, hogy a növényvédő szerekkel kapcsolatos szabályozások és elvárások az elmúlt években nagyon megszigorodtak. A mezőgazdasági inputokat gyártó és kutató cégeknek hatalmas a felelőssége, hogy olyan minőségű és mennyiségű hatóanyagot fejlesszenek és gyártsanak, melyek a szigorú előírásoknak megfelelnek.
Az idei évben jól látható, hogy felborult a globális kereskedelem stabil működése. A mezőgazdasági termények és nyersanyagok globális és regionális szállítása sokszor ütközik akadályokba, melyek a növényvédőszer gyártást is érintik. Jelenleg az európai műtrágyagyárak 70 százaléka áll. Közép-Európában a gázhiány miatt egyetlen nitrogén műtrágyagyár üzemel. Szeptemberben az elszabaduló földgáz árak miatt a magyarországi termelés is leállt. A műtrágya hiánya hosszú távon hatalmas problémát jelent a takarmánygyártásban, a kultúrnövények hozamában, az állattenyésztésben, ami az élelmiszerárak további robbanásszerű emelkedését eredményezheti a közeljövőben.
Magyarországon már jelenleg is élelmiszerellátási vészhelyzet fenyeget. A keleti országrész abszolút kevesebbet termelt idén és még nem tudjuk mennyi kihívással kell szembenéznie az országnak jövőre. A mezőgazdaság elsődleges kihívása a megfelelő vízellátás megoldása és az öntözőberendezések fejlesztése. Minden eddiginél nagyobb szerepet kell kapnia a kutatás-fejlesztésnek, az újabb genetikák alkalmazásának, a stressztűrő hibridek kutatásának, hiszen az élelmiszerbiztonságot az segíti, ha a hozamot meg tudjuk védeni. Ha hosszú távon gondolunk az élelmiszerbiztonságra, akkor a biológiai készítmények fejlesztése és gyártása kulcsszerepet játszik a fenntartható élelmiszerellátó rendszer kiépítésében.
A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat, amely a legkorszerűbb vetőmagokat és innovatív növényvédelmi megoldásokat kínálja. A vállalat támogatásával az Economist Impact immáron tizenegyedik alkalommal tette közzé éves Globális Élelmiszerbiztonsági Index (GFSI) jelentést, amely 113 ország élelmezési rendszerének állapotát pontozza. A Corteva fontosnak tartja, hogy évről évre felhívja a figyelmet azokra a területekre, melyek veszélyeztetik az élelmiszer ellátásának biztonságát. A vállalat portfóliója mindemellett évről évre megújul és egyre nagyobb potenciálú termékek kerülnek forgalomba. 2030-as fenntarthatósági célkitűzéseivel összhangban a Corteva folyamatosan bővíti termékeit a természetes alapú biológiai termékek piacán. Ezt tükrözi azoknak az együttműködéseknek a sora, melyeket a vállalat a világ vezető biológiai készítmények gyártóival írt alá az elmúlt években. Az idei évben a Symborggal kötött kereskedelmi megállapodás részeként, a vállalat számos európai ország piacára bevezeti a Utrisha™ N és a BlueN™ tápanyag hasznosulást optimalizáló termékeket, melyek természetes módon javítják a növények táplálását az egészséges termés érdekében azáltal, hogy a légkörből származó nitrogént megkötik és ammóniává alakítják. Ez egy olyan fenntartható megoldás, amely a nitrogént a teljes növényi ciklus során hatékonyan és ellenőrzött módon biztosítja. A Corteva nagy hangsúlyt fektet továbbá a termelők megfelelő tájékoztatására és a párbeszédre a magyar gazdákkal, hogy megértse problémáikat és fejlesztéseivel választ adjon a magyar agrárium kihívásaira, ezzel hozzájárulva az élelmiszerbiztonság fenntartásához, javításához. A Corteva hisz abban, hogy az összes piaci szereplő, mind a kormányzati- és nem kormányzati szervezetek, a vállalatok, valamint a kutatóintézetek erőfeszítésének egyesítésével a globális élelmiszerbiztonság jelentősen javítható.
Szerző: Borsos László, a Corteva Agriscience magyarországi ügyvezető igazgatója
Címkék: corteva, corteva agriscience, élelmiszer, lelmiszerbiztonsáIsmét a legjobbak között: Az RWA elnyerte a Business Superbrands ...
A kalászos gabonák őszi gyomosodásáról – Gyomfajok ...
Vízmegtartás, talajélet – HORSCH termékek az észszerű ...
Az őszi vetésű területek felén megtörtént a talaj- előkészítés
Nyest vagy menyét: Mi lakik a padláson, mi pusztítja a tyúkokat?
KRONE-SHOW 2024 – Ismét látványos gépbemutatókkal és színes ...
Ismét visszatér régi jó „barátunk” az elektronikus ...
Árvakelés az őszi vetésekben
Csaknem 30 százalékkal csökkent a műtrágyák ára
Vadkár jogi esetek – Amikor az igazságszolgáltatást felváltja a ...