TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.957,63 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.543,29 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.340,37 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.927,73 Ft (tonna)
Repcemag: 157.292,00 Ft (tonna)
Full-fat szója: 206.004,73 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,15
USD: 363,31
CHF: 411,64
GBP: 460,57
Hirdetés
Amerika a műtrágyapiacon is arat

Amerika a műtrágyapiacon is arat

Hírek - 2022.10.27

Többéves csúcsra ugrott az amerikai műtrágyaexport, mert a drága földgáz miatt Európában leálltak a gyárak. Az Egyesült Államok a Reuters beszámolója szerint augusztusban több, mint 336 ezer tonna nitrogénműtrágyát szállított a kontinensre – több mint a kétszeresét az egész 2021-es mennyiségnek.

Hirdetés

Az élénk amerikai eladások rávilágítanak az ukrajnai háború globális élelmiszer- és energiaellátásra gyakorolt hatására. Oroszország a pénzügyi szankciók alatt a műtrágya és a földgáz egyik fő termelője, kulcsfontosságú szereppel bír a nitrogéntermékek előállításában, melyek elengedhetetlenek a kukorica és más növények hozamának növelése érdekében.

Oroszország februári ukrajnai inváziója óta Európa elkezdte leválasztani magát az orosz földgázról és egy, az ukrajnai kikötőbe ammóniát szállító vezetékről. Az európai nitrogénműtrágya gyárak termelése pedig a magas költségek miatt leállt. A szűkös műtrágyakészletek miatt az ENSZ ebben a hónapban figyelmeztetett a rendelkezésre állás várható válságára.

A világ harmadik legnagyobb termelőjének számító Egyesült Államok exportja augusztusban 370 000 tonnára ugrott, ami több mint kétszerese az egy évvel korábbi összesítésnek - derül ki a legfrissebb adatsorból, amit a The Fertilizer Institute (TFI) iparági csoport állított össze a Reuters számára. Ez a szám a legmagasabb azóta, hogy a TFI 2013-ban megkezdte az adatok nyomon követését.

„Az egyelőre nem világos, hogy az Egyesült Államok júliusban és augusztusban a szokásosnál többet termelt-e, vagy csak a készletek nagyobb részét irányította át Európába” - mondta Jason Troendle, a TFI közgazdásza. – „Mindenesetre, az nyilvánvaló, hogy az Egyesült Államok képessége korlátozott a piacok feltöltésére. Az amerikai műtrágya vásárlói most többségében az európai országok közül kerülnek ki: Franciaország, Belgium, Norvégia, Litvánia és Marokkó, a mi kontinensünkről pedig Chilét és Brazíliát említeném.”

Hozzátette: az uniós nitrogénárak október közepén csökkenni kezdtek, mivel egyes európai gyárak a lassuló földgázárak miatt újraindították a termelést.

„Az európai gazdák a magas árak és a szűkös kínálat miatt nem tudnak annyit felhalmozni a műtrágyából, amennyit a jövő tavaszi ültetés előtt kellene” - mondta Pekka Pesonen, a Copa-Cogeca európai mezőgazdasági csoport főtitkára. "Úgy látjuk, hogy rövid időn belül hatalmas mennyiségekre lesz szükség" - fogalmazott.

A magas inputköltségek ellenére az amerikai termelők jövőre még több műtrágyaigényes kukoricát vethetnek. A Farm Futures termesztők felmérése szerint a kukoricaterület 10 éves csúcson, 94,282 millió hektáron áll majd, ami 6,4%-os növekedést jelent 2022-höz képest.

Dave Nelson, az iowai Belmond gazdája látta, hogy műtrágyaköltségei idén tonnánként 1,280 dollárra emelkedtek a két évvel ezelőtti tonnánkénti 350 dollárról. Ez brutális költségnövekedés.

"Viszont ha elkezdesz spórolni a műtrágyával... a végén csak magadnak ártasz."-  mondta Nelson, aki kukoricát és szójababot termeszt. Forrás: Successful Farming

 

Címkék: műtrágya, nitrogén, Amerika, drágulás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Kukoricarozsda (Puccinia sorghi) - A kukorica gombabetegségei ...

A kukoricarozsda (Puccinia sorghi) Magyarországon általában nem okoz számottevő terméskiesést, de egyes ...