TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 604 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,17
USD: 348,84
CHF: 399,18
GBP: 441,91
Hirdetés
Szabadból az üvegházba, Európából a mediterrán országokba

Szabadból az üvegházba, Európából a mediterrán országokba

Hírek - 2022.10.21

Számos kedvezőtlen körülmény miatt átalakulóban Európa mezőgazdasága, megdöbbentő változások várhatók.

A vezető holland vetőmagvállalat, a Rijk Zwaan kulcsfontosságú kérdésekkel szembesül mostanság, ezért nemesítési programjai a betegségekkel szembeni ellenálló képességre és a költséghatékonyságra összpontosítanak.

"Ami jelenleg a legnagyobb hatással van ügyfeleinkre, az a megnövekedett gáz- és villamosenergia-árak, a munkaerő-, a műtrágyaárak és az összes kapcsolódó költség emelkedése" – mondta Jan Doldersum üzletágvezető. "Jelenleg a megnövekedett költségek miatt a termelés a mediterrán országok felé mozdul el. Gazdaságilag nem életképes a következő téli szezonban fények alatt termelni, ami azt jelenti, hogy egész Észak-Európában eltűnik erre a szezonra a kiegészítő világítással termesztett növények nagy része."

A nagy kérdés az, hogy ez a váltás egy szezonra szól-e, vagy az elkövetkező években is folytatódik.

Az innovációt tekintve a betegségekkel szembeni ellenállás továbbra is kiemelt fontosságú a Rijk Zwaan nemesítési programjaiban, erősítette meg Doldersum.

"A paradicsom esetében még mindig komoly aggodalomra ad okot a Tomato Brown Rugose Virus (ToBRV) - jegyezte meg. "Világszerte sok termelő érintett és megoldásokat keres a problémára. Paradicsomnemesítési programunkban ez a prioritás, és arra számítunk, hogy hamarosan piacra dobjuk az első ellenálló fajtákat."

Doldersum beszélt a globálisan jelentkező időjárási kihívásokra is, melyek jelentős mértékben átalakítják a termelés összetételét és módját is.

"Például az Egyesült Államokban már folyik az átmenet a nyílt terepről a beltéri üvegházakra, különösen a saláta esetében. Ez nagy váltást és a kiskereskedők számára szemléletváltást jelent a tekintetben, hogy helyben előállított terméket kínáljanak a közeli üvegházakból, ahelyett, hogy például a salátát nagy távolságokra szállítanák.”

 
Forrás: Fruitnet.com

Címkék: üvegház, vetőmag, Európa, Rijk Zwaan
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

November végéig lehet benyújtani a kárenyhítési kérelmeket

A korábbi évekhez hasonlóan idén is november 30-ig lehet benyújtani a 2023. kárenyhítési évben bekövetkezett ...