TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,34
USD: 359,17
CHF: 408,24
GBP: 455,43
Hirdetés
Génszerkesztett haszonnövényekkel a klímaváltozás ellen?

Génszerkesztett haszonnövényekkel a klímaváltozás ellen?

Hírek - 2022.10.12

A mezőgazdaságnak alkalmazkodnia kell a klímaváltozás okozta extrém időjárási viszonyokhoz, mert nagy valószínűséggel egyre gyakoribbak lesznek Európában az idén nyárihoz hasonló súlyos aszályok. Az úgynevezett génszerkesztett növények termesztése egyfajta megoldás lehetne, de Brüsszel egyelőre óvatos – írja a Világgazdaság.

Hirdetés

A szakemberek szerint a klímaváltozás negatív hatásainak kiküszöbölésére az egyik megoldás lehet például a búza kiváltására a klímaváltozásnak ellenálló vad, illetve ősi gabonafajták újbóli meghonosítása, vagy génszerkesztett növények termesztése, ami mellett egyre többen kardoskodnak, köztük európai politikusok is.

  • A génszerkesztési technikák nagyszerű eszközt jelentenek annak biztosítására, hogy a növényeknek kevesebb vízre, növényvédő szerre, műtrágyára legyen szükségük, és ellenállóbbak legyenek az éghajlatváltozással szemben – hangsúlyozta Luis Planas spanyol mezőgazdasági miniszter az uniós tárcavezetők múlt havi prágai találkozóján, ahol az aszálytűrő fajták iránti lelkesedését több kollégája is osztotta.

A Bayer és a Corteva, valamint több kisebb vállalat és kutatóintézet is állítja, hogy tudósai a CRISPR-Cas9-hez hasonló génszerkesztő eszközökkel pontosan megtervezhetik azokat a növényeket, amelyek képesek ellenállni a legmostohább körülményeknek. Csak arra van szükségük, hogy az Európai Unió szabályozó hatóságai megadják ehhez az engedélyt.

Egyelőre azonban az uniós a világ egyik legszigorúbb szabályozása, a kérdés pedig megosztja a kormányokat és az embereket is.

Pedig a génszerkesztési technológia nem ugyanaz, mint a hagyományos génmódosítás, mivel nem kerül vele idegen génállomány a vetőmagba. Az ágazatban dolgozó kutatók szerint a génszerkesztett növények gyakorlatilag pontosan olyanok, mint a hagyományos nemesítési módszerekkel előállítottak. A különbség, hogy ez a technológia lehetővé teszi, hogy sokkal nagyobb pontossággal biztosítsanak olyan tulajdonságokat a növényeknek, mint amilyen a szárazsággal, vagy a kártevőkkel szembeni ellenálló képesség.

  • A génszerkesztés segítségével átrendezhetjük a már meglévő DNS-t. Tulajdonképpen felgyorsíthatjuk azt, ami a hagyományos nemesítés során természetes módon történne – mondta Reza Rasoulpour, az amerikai mezőgazdasági vegyszer- és vetőmaggyártó vállalat, a Corteva növényvédelemmel foglalkozó globális szabályozási vezetője. Az ágazat szerint ezért a génmódosított haszonnövényeket éppen úgy kellene kezelni, mint a hagyományosakat, de 2018-ban az EU bírósága úgy döntött, hogy ezeket változatlanul ugyanúgy szükséges szabályozni, mint a génmódosítottakat.

Fontos adalék, hogy habár a világ többi részén az uniósnál sokkal lazább a szabályozás, eddig génszerkesztéssel egyetlen cég sem volt képes előállni szárazságtűrő, pláne aszálynak ellenálló haszonnövénnyel. Forrás: Világgazdaság

 

Címkék: klímaváltozás, aszálytűrő, génmódosított, génszerkesztet
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A Corteva kukorica hibridjei elismerést kaptak a 2023-as ...

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat által előállított Pioneer® ...